Examen

Examenele de absolvire în anul 2020 au fost anulate: Deputații au susținut inițiativa

274
(reînnoit 18:30 21.05.2020)
Deputații în Parlamentul Republici Moldova au examinat astăzi proiectul privind anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general în anul 2020. Iată decizia.

CHIȘINĂU, 21 mai - Sputnik. Examenele naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general din anul 2020 au fost anulate. Proiectul a fost susținut cu votul a 76 de deputați, în două lecturi. 

Potrivit inițiativei înaintate spre examinare în mod prioritar și aprobate astăzi de deputați, elevilor din clasa a IX-a cu medii anuale la disciplinele școlare și medii generale mai mari sau egale cu cinci li se eliberează certificatul de studii gimnaziale.

Universitate
© Sputnik / Михаил Воскресенский
Totodată, elevii din clasele a IX-a și a XII-a și cei care au urmat programa de liceu în instituțiile de învățământ profesional tehnic postsecundar, dar nu reușesc să finalizeze acest an de studii cu medii anuale la disciplinele școlare și medii generale mai mari sau egale cu cinci, vor putea susține examenul în următoarea sesiune, în condiţiile stabilite de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. La fel se va întâmpla și în cazul restanțierilor din anii precedenți, al persoanelor care au urmat programa de liceu în instituțiile de învățământ superior, înscrise pentru a susține examenul în sesiunea de examene 2020, și persoanele care au solicitat susținerea examenului de Bacalaureat în regim de externat. 

Proiectul mai prevede că se eliberează diploma de bacalaureat, care conferă dreptul de admitere în învățământul superior şi în învățământul profesional tehnic postsecundar nonterțiar, pentru elevii care s-au înscris, în termenele stabilite, pentru a susține examenul în sesiunea 2020 și finalizează în acest an de studii clasa a XII-a de liceu sau programa de liceu în instituțiile de învățământ profesional tehnic postsecundar cu medii anuale la disciplinele școlare și media generală mai mari sau egale cu cinci, cu calcularea notelor pentru probele de examen de bacalaureat în baza notelor obținute pe parcursul claselor de liceu/anilor de studii I-III în învățământul profesional tehnic postsecundar. Notele pentru probele de examen reprezintă media anuală obținută de elevi pe parcursul claselor X-XII/anilor de studii I-III în învățământul profesional tehnic postsecundar la disciplinele respective.

Reprezentanții Ministerul Educației, Culturii și Cercetării consideră că și testările naționale pentru elevii din clasele a 4-a și a 9-a nu ar trebui să aibă loc în acest an în condițiile pandemiei de COVID-19. Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov a declarat de la tribuna Parlamentului că elaborarea și adoptarea acestui proiect este determinată de situația epidemiologică din țară, iar prin această propunere se dorește protejarea sănătății copiilor fără a se renunța la standardele de integritate impuse de sistemul educațional în ultimii ani. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

274
Tagurile:
anulate, 2020, examene
Tematic
Studenții vor susține examenele și vor prezenta tezele de licență în regim online
Valută

Un om de afaceri a vrut scoată din țară peste 84 de mii de euro

197
(reînnoit 20:29 04.12.2020)
Directorul unei companii imobiliare a vrut să treacă frontiera de stat cu peste 84 de mii de euro. Procuratura anunță că omul de afaceri este acuzat de tentativă de contrabandă cu valută.

CHIȘINĂU, 4 dec - Sputnik. Potrivit procurorilor, acțiunile ilicite ale inculpatului au fost deconspirate în data de 11 noiembrie de către inspectorii vamali de la Leușeni, în momentul în care acesta încerca să scoată din țară, prin contrabandă, suma de 84 450 euro.

În cadrul audierilor, directorul companiei imobiliare a refuzat să facă declarații. Procuratura raionului Hâncești a finalizat și expediat în judecată dosarul de învinuire a omului de afaceri. Acum el va compărea pe banca acuzaților pentru tentativă de contrabandă cu valută, estimată la peste 1,7 milioane de lei.

În același timp, a fost pus sechestru pe banii depistați și a fost sesizată Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale a CNA. Inculpatul este cercetat în stare de libertate și are interdicția de a părăsi țara.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

197
Tagurile:
corupție, vamă corupţie, vamă
Tematic
Impresionant: Câți bani s-au adunat pentru Filarmonică
Fiscul: La Bugetul public au ajuns mai mulți bani decât în 2019


Загрузка...
Скорая помощь

Doi copii au ajuns de urgență la spital: Ce s-a întâmplat

77
În ultimele două zile doi copii au ajuns la spital, după ce s-au intoxicat cu preparate medicamentoase. Specialiștii îndeamnă ca părinții să fie vigilenți și să nu lase substanțele periculoase la îndemâna micuților.

CHIȘINĂU 4 dec - Sputnik. De la începutul acestei săptămâni, 20 de persoane au solicitat ajutorul medicilor după ce s-au intoxicat. Datele Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) arată că în doar două zile, în intervalul 30 noiembrie - 1 decembrie, au fost înregistrate zece intoxicații cu medicamente, dintre care două cazuri în rândul copiilor. Pacienții aveau vârste cuprinse între 1 și 82 de ani. 

CNAMUP mai anunță că în data de 30 noiembrie o femeie de 72 de ani din raionul Briceni a suportat un șoc anafilactic în urma administrării unor medicamente. După acordarea asistenței medicale de urgență, pacienta a fost transportată la spital pentru tratamentul corespunzător.

În acest sens, specialiștii îndeamnă oamenii să nu administreze medicamente expirate, să consume preparatele doar la indicația medicului sau a farmacistului și să nu le lase la îndemâna copiilor. 

Datele CNAMUP mai arată că în ultimele 48 de ore peste 4 400 de persoane au solicitat ajutorul medicilor de urgență. În instituțiile spitalicești din țară au fost transportați 1 549 pacienți pentru investigații și tratament.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

77
Tagurile:
urgență, spital, intoxicație, medicamente


Загрузка...
Vladimir Putin

Sondaj: Câți cetățeni ruși au încredere în Vladimir Putin

0
(reînnoit 22:03 04.12.2020)
Fundația ”Opinia Publică” (FOM) a publicat datele unui sondaj realizat recent, care arată gradul de încredere al cetățenilor ruși față de președintele Vladimir Putin.

CHIȘINĂU, 4 dec - Sputnik. Mai mult de jumătate dintre cetățenii ruși (60%) au încredere în președintele Vladimir Putin, potrivit unui sondaj realizat de Fundația ”Opinia Publică”.

Conform datelor sondajului, au spus că mai degrabă nu au încredere în el 30% dintre cei chestionați, alți 10% au considerat că este dificil să răspundă la întrebare.

Totodată, 63% dintre cetățeni consideră că Putin se descurcă mai degrabă bine în funcția pe care o ocupă. Punctul de vedere opus este împărțit de 24% dintre cei intervievați. Nu au putut să răspundă la întrebare 13%.

În perioada 27-29 noiembrie a fost realizat un sondaj telefonic în toată Rusia, în rândul a patru mii de respondenți cu vârsta de 18 ani și mai mult, prin metoda de eșantionare aleatorie a numerelor de telefon mobil și fix. Marja de eroarea nu depășește 1,9%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
sondaj, Putin
Tematic
Maia Sandu: Eu îmi doresc relații bune cu Rusia


Загрузка...