Ion Ceban

Ion Ceban, despre redeschiderea piețelor, stația de epurare și taxarea electronică

351
(reînnoit 20:58 20.05.2020)
Primarul Capitalei, Ion Ceban, a fost invitatul emisiunii ”Logica Puterii” realizată în studioul Radio Sputnik Moldova.

CHIȘINĂU, 20 mai - Sputnik. Primarul Capitalei, Ion Ceban, a fost în această seară invitatul emisiunii ”Logica Puterii”, realizată în studioul Radio Sputnik Moldova. El a vorbit despre ceea ce a reușit să facă în timp de aproape șapte luni de când este primar al municipiului Chișinău. Ion Ceban s-a referit la mai multe aspecte importante pentru viața orașului, inclusiv la posibilitatea de reînnoirea a parcului de autobuze și troleibuze. 

”În linii mari, decizia politică cu privire la procurarea de autobuze și troleibuze este luată și eu vreau să felicit locuitorii Capitalei. Prima procedură ar fi licitația pentru 100 de autobuze. Licitația pe care o vrem la criterii foarte clare. Urmează sarcina tehnică să fie elaborată și să fie prezentată Executivului și Consiliului municipal pentru aprobare. După asta se începe licitația. Asta ar însemna peste 40 de zile, ținând cont de volumul de autobuze procurate și resursele financiare care urmează să fie alocate ”, a precizat Ion Ceban. 

Primarul a vorbit și despre proiectul taxării electronice în transportul public. Ceban a precizat că deocamdată nu a fost selectată compania care să se ocupe de acest proiect. 

”Noi am pus condiția să nu fie o companie venită din stradă. S-au încercat astfel de tentative. Această companie care va fi eventual selectată ca partener în această privință să aibă un rulaj pe proiecte similare. Să aibă o istorie pozitivă. Noi ne-am dori ca acest lucru să vizeze și transportul de maxi-taxi, dacă vor rămâne în funcție aceste unități de transport”, a subliniat Ceban.

Edilul-șef a vorbit și despre funcționarea piețelor din Capitală, precizând că acestea se vor deschide în data de 1 iunie, dar nu exclude posibilitatea ca decizia de redeschidere a piețelor să fie luată mai devreme. 

”Am rugat și pretorii să mai închidă un ochi. Eu văd că oamenii deja cedează din punct de vedere economic. Efectiv, nu sunt bani. Trebuie să le întindem o mână de ajutor în acest sens. Dacă sunt respectate normele sanitare, trebuie să fim împreună cu oamenii - alături de ei”, a afirmat Ion Ceban. 

În cadrul emisiunii, edilul-șef a vorbit și despre stația de epurare din Chișinău. Primarul spune că mirosul neplăcut din Capitală vine de la nămolul din lacuri și că în acest sens s-a intervenit, dar nu dă asigurări că mirosul neplăcut nu va persista și în această vară. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

351
Tagurile:
Ion Ceban
Tematic
Stop corupției în Primăria Chișinău: Ion Ceban a semnat un acord de colaborare cu CNA
Alexei Tulbure

Tulbure: Moldova trebuie păstreze vie memoria Holocaustului

9
(reînnoit 12:33 27.01.2021)
Istoricul și politologul Alexei Tulbure a vorbit despre măsurile urgente pe care Guvernul ar trebui să le ia pentru a păstra amintirea evenimentelor tragice precum Holocaustul.

CHIȘINĂU, 27 ian - Sputnik. În fiecare an, pe 27 ianuarie, în întreaga lume este marcată Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului. Acte de cruzime au fost săvârșite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și pe pământul moldovenesc ocupat de naziști. 

Aproximativ 300 de mii de evrei și 50 de mii de romi au fost distruși de regimul fascist pe teritoriul Moldovei, în timp ce numărul total de oameni torturați și uciși de fasciști în republica aflată sub ocupație ar fi fost de aproximativ 570 de mii.

Astăzi, Moldova nu are un program oficial la nivel de Guvern, care să perpetueze memoria evenimentelor Holocaustului. Ultimul a expirat în 2019, dar acum la nivelul Cabinetului de Miniștri s-a anunțat necesitatea modificării manualului „Istoria românilor” și completarea acestuia cu informații detaliate despre Holocaust.

Sunt oare date uitării acele evenimente istorice teribile în țara noastră? Expertul Alexei Tulbure a răspuns la întrebare în studioul Sputnik Moldova.

"Nu se poate spune că nu există schimbări în perpetuarea memoriei Holocaustului. Planul de acțiune al Guvernului a fost adoptat pentru a restabili memoria istorică a acelor evenimente din Moldova. Acesta prevedea anumite eforturi ale Guvernului în educația adecvată a generației tinere", a spus Alexei Tulbure.

Potrivit expertului, doar un curs opțional pentru școli intitulat „Holocaustul: istorie și lecții de viață” a fost introdus în curriculum. Cu toate acestea, profesorii de istorie din gimnaziile și liceele din țară au libertatea să decidă dacă transmit adevărul istoric copiilor sau ignoră această opțiune și conținutul său.

"Dar învățarea este lentă. În special, pe rețelele sociale, putem observa o mulțime de comentarii și declarații antisemite și xenofobe. Din păcate, rețelele sociale abundă în acest lucru", a adăugat Tulbure.

Istoricul a recomandat societății și autorităților țării să nu slăbească eforturile de a restabili memoria istorică a Holocaustului în rândul populației, iar pentru aceasta este necesară actualizarea planului de acțiuni al Guvernului ca să fie popularizat acest subiect.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

9
Tagurile:
Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului, Memorialul Holocaustului, victimele Holocaustului, Holocaust, MOLDOVA
Tematic
Maia Sandu a vorbit iar despre relația cu Rusia: Declarații despre Transnistria
Maia Sandu și Klaus Iohannis – declarații comune pentru presă


Загрузка...
Rezultatele preliminare ale deflagrației de la Sângerei

Cauzele preliminare ale deflagrației de la Sângerei - salvatorii au venit cu detalii

17
(reînnoit 12:35 27.01.2021)
Deflagrația care s-a produs marți seara la Sângerei și care s-a soldat cu un deces, ar fi avut loc din cauza acumulării de gaze naturale în locuință. Acesta este motivul preliminar anunțat de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

CHIȘINĂU 27 ian - Sputnik. Explozia care s-a produs marți seara la Sângerei ar fi avut loc din cauza acumulărilor de gaze. Potrivit IGSU, în procesul de salvare a sinistraților și a înlăturării ruinelor, salvatorii au evacuat trei butelii de gaz de tip propan butan. 

Mai mult, potrivit primelor investigații, locuința era conectată la conducta de gaze naturale. În prezent, specialiștii continuă să lucreze la locul producerii deflagrației, pentru a elucida toate circumstanțele. 

Amintim că marți, 26 ianuarie, a avut loc o explozie puternică într-o casă de locuit din orașul Sângerei. În urma tragediei, un bărbat a murit. Pompierii au reușit să salveze o femei în vârstă de 61 de ani și un bărbat în vârstă de 68 de ani. Potrivit IGSU, în cadrul misiunii au fost antrenați 74 de angajați ai Inspectoratului, cu 20 unități de tehnică.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

17
Tagurile:
Sângerei, salvatori, IGSU, deflagrație


Загрузка...
Igor Dodon a discutat cu reprezentantul special al OSCE

Dodon: Reintegrarea țării este una dintre sarcinile primordiale

0
(reînnoit 12:52 27.01.2021)
Igor Dodon i-a spus reprezentantului special al OSCE că „reintegrarea țării este una dintre sarcinile primordiale”, dar că „actuala configurație politică din țară nu oferă oportunități vaste pentru un dialog direct privind problema transnistreană”.

CHIȘINĂU, 27 ian - Sputnik. Fostul președinte Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor (PSRM), s-a întâlnit miercuri, 27 ianuarie, cu reprezentantul special al OSCE pentru reglementarea problemei transnistrene, diplomatul austriac Thomas Mayr-Harting, aflat în vizită la Chișinău.

„Am făcut un schimb de opinii cu privire la situația politică internă din țara noastră și perspectivele de reglementare a conflictului transnistrean. Am atras atenția domnului Mayr-Harting asupra faptului că actuala configurare politică din țară nu oferă oportunități vaste pentru un dialog direct privind problema transnistreană”, a scris pe Facebook Igor Dodon, formațiunea căruia deține cel mai mare număr de mandate în Parlament.

În cadrul întrevederii, potrivit lui Igor Dodon, „a fost menționată importanța identificării unui consens larg cu forțele politice importante din țară, dar și cu partenerii politici externi importanți ai Moldovei”.

Igor Dodon i-a spus reprezentantului special al OSCE „că în programul politic actualizat, care va fi publicat în curând, Partidul Socialiștilor va indica asupra necesității de obținere a unei reglementări politice stabile a conflictului transnistrean, întrucât considerăm că reintegrarea țării este una dintre sarcinile primordiale”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
OSCE, Igor Dodon
Tematic
Prioritățile reglementării transnistrene, discutate de Ciocoi cu reprezentantul OSCE


Загрузка...