Curtea Constituțională

Profesioniști din domeniul Dreptului propun reformarea Curții Constituționale

137
(reînnoit 21:42 20.05.2020)
Cunoscuți profesioniști din domeniul Dreptului au constituit un grup de inițiativă care propune inițierea unei reforme în domeniul jurisdicției constituționale din Republica Moldova”.

CHIȘINĂU, 20 mai – Sputnik. Mai multe personalități din domeniul Dreptului au adresat un mesaj autorităților, liderilor politici și societății civile referitor la modul în care poate fi îmbunătățit cadrul legal pentru o bună activitate a Curții Constituționale.

Mesajul a fost prezentat într-o conferință de presă susținută astăzi de Dumitru Pulbere, Victor Pușcaș, Stanislav Pavlovschi, Pavel Midrigan și Eugen Ceban.

Ei și-au exprimat îngrijorările legate de „atacurile” politicienilor la adresa Curții Constituționale (CC), apreciind că fenomenul a luat amploare în ultima vreme, din cauza imperfecțiunii legislației naționale.

Uneori, presiunile asupra judecătorilor iau și forma filajelor, după cum a susținut fostul judecător la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), Stanislav Pavlovschi. Expertul în drept a spus că „judecătorii se plâng de presiuni asupra lor, de filaj”, iar legislația nu prevede „practic nicio pedeapsă”.

Stanislav Pavlovschi a menționat că există „o răspundere contravențională de până la 4.500 de lei” pentru amestecul în activitatea Curții Constituționale, dar că ar trebui să existe o pedeapsă penală.

La rândul său, un fost președinte al Curții Constituționale, Victor Pușcaș, a confirmat existența presiunilor din sfera politică asupra activității CC pe parcursul istoriei Republicii Moldova. El s-a pronunțat pentru o  reformă care să asigure o independență reală a Curții Constituționale.

Victor Puşcaş a menţionat că unul dintre scopurile principale ale reformei este de a organizată activitatea Curţii astfel încât să servească drept ”echilibru între ramurile puterii ”. Totodată, el a menționat că puterea a fost interesată întotdeauna să aibă instanțe judecătorești loiale.

Pușcaș s-a pronunțat pentru  mărirea numărului de judecători la CC până la 7 și pentru extinderea numărului instituțiilor care au dreptul să delege judecători la Curtea Constituțională

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

137
Tagurile:
Presiuni politice, CC
Tematic
Curtea Constituțională a respins cererea lui Țurcan privind demisia sa din funcție
Curtea Constituțională a refuzat suspendarea unor prevederi din Legea securității statului
Maimuțe

Metodă prin care ar putea fi redus riscul unor noi pandemii specialist

20
Cum ar putea fi redus riscul apariției unor noi pandemii în viitor – iată ce propune un biolog din Rusia.

CHIȘINĂU, 29 nov – Sputnik. Interzicerea comerțului cu animale sălbatice și restabilirea habitatelor acestora ar putea permite reducerea riscului apariției unor noi pandemii, a declarat pentru RIA Novosti Maria Voronțova, participantă la conferințele convenției ONU în domeniul protecției animalelor și diversității biologice.

”Pandemiile de natură zoonoză vor continua, dacă nu vom reduce contactele dintre animalele sălbatice și om. În particular, se discută despre interzicerea sau instituirea unui moratoriu în privința comerțului cu animale sălbatice și derivatele acestora”, a afirmat Voronțova.

Ea a precizat că China și Vietnamul deja au închis acest gen de comerț în contextul pandemiei. O petiție cu privire la respectiva interdicție a fost lansată de filiala rusă Greenpeace. Ea a acumulat peste 50 de mii de semnături, fiind expediată și administrației prezidențiale. De asemenea, inițiativa globală de protecție a animalelor World Animal Protection a abordat problema stopării comerțului cu animale sălbatice la summitul G20.

Bill Gates
© AP Photo / Markus Schreiber

”Noi am știut întotdeauna că atunci când are loc comerțul cu orice fel de maimuțe, există riscul transmiterii unor boli. Ele ne sunt apropiate și noi avem o mulțime de boli comune. HIV, de exemplu, a trecut de la maimuțele verzi la om la începutul sec. XX. Maimuțele se îmbolnăvesc de tuberculoză, au și hepatite. Evident, nu uităm de Ebola. Potrivit calculelor savanților, pe fiecare mamifer pot trăi 60-70 de diverși viruși”, a menționat Voronțova.

Biologul a declarat că, potrivit aprecierilor unor experți, în jur de 1,5 milioane de viruși, teoretic, pot trece de la mamifere la om.

”Noi ne-an ciocnit cu un tip de coronavirus care provoacă pandemie, potențial însă, din cauza distrugerii habitatului animalelor, am putea să ne ciocnim cu o mulțime. Animalele ajung tot mai aproape de oameni. Au fost tăiate pădurile de dragul plantării palmierilor necesari pentru producerea uleiului de palmier – acum în Indonezia orangutanii merg pe drumuri. Acesta este un exemplu de dispariție a mediului de trai și potențială posibilitate de contact al omului animalele, cu probabilitatea de a înhăța ceva”, a explicat biologul.

Potrivit savantului, rezervor ul tampon al planetei s-a redus, intruziunea excesivă  omenirii în natură este tot mai profundă, acesta călătorește pe toate continentele, intră în contact  cu noi agenți patogeni care provoacă boli infecțioase și îi răspândește. În mediul natura, fiecare specie își are habitatul său și în ecosisteme se întâlnesc cu speciile alături de care au evaluat și s-au adaptat reciproc, iar omenii încalcă această ordine.

Expertul a menționat că omenirea are deja experiența convenției cu privire la păstrarea biodiversității – în 1973 a fost adoptată Convenţia privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dispariţie (CITES).

”Noi ne amintim de Gerald Durrell. După apariția importantei sale lucrări educative s-a constatat brusc că comerțul cu animale este un fenomen de masă. Deseori erau prinse populații întregi,ceea ce ducea la o scădere  drastică în cadrul speciei sau chiar la dispariție”, a afirmat Maria Voronțova.

Ea a amintit că în prezent se observă o scădere bruscă a numărului speciilor și a habitatelor acestora, și această criză este cauzată de influența antropogenă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

20
Tagurile:
habitat, animale sălbatice, coronavirus, pandemie
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Rezistența la antibiotice - pericol sporit în pandemia de COVID - 19


Загрузка...
Mașină

Polițele RCA se scumpesc din 1 decembrie iată cu cât

178
(reînnoit 08:12 29.11.2020)
Din 1 decembrie se scumpește asigurarea RCA, cu aproximativ 15%, ca rezultat al liberalizării tarifelor la polițele auto.

CHIȘINĂU, 29 nov - Sputnik. Polițele de asigurare Răspundere Civilă Auto (RCA) se scumpesc din 1 decembrie, conform deciziei Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNFP), publicată deja în Monitorul Oficial.

Majorarea ar fi de ordinul a 15%, conform relatărilor din presă ale asigurătorilor și observatorilor economici.

Noile prețuri pentru asigurarea RCA vor fi stabilite individual de companiile de asigurări, dar nu de CNPF cum era până acum, pentru că din 1 iulie 2019 au fost liberalizate tarifele pentru polițele de asigurare auto.

„Începând cu data de 1 decembrie 2020, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă pentru TAXI se va majora. Prima de referință aferentă asigurării RCA va constitui 4.460 lei. O decizie în acest sens a fost luată de către Comisia Națională a Pieței Financiare”, a anunțat, bunăoară, pe Facebook, Patronatul Transportatorilor Auto de Pasageri și Bagaje în Regim de Taxi (ATAT). 

Metodologia de stabilire a prețurilor polițelor auto a fost aprobată și publicată pe site-ul autorității de supraveghere.

Polița RCA este o asigurare obligatorie de răspundere civilă auto pentru autovehicule în interiorul Republicii Moldova, iar „Carte Verde” este corespondentul RCA pentru circulația peste hotare. Scopul acestor polițe este despăgubirea în urma accidentelor auto. Polița RCA este obligatorie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

178
Tagurile:
scumpire, RCA
Tematic
Moldovenii, total nepregătiți de criză: Greșeala enormă pe care o facem cu toții


Загрузка...