ÎPS Vladimir, Mitropolitul Moldovei

Sinodul Bisericii Ortodoxe i se adresează lui Chicu: Ce revendicări au fețele bisericești

165
(reînnoit 12:29 20.05.2020)
Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova a aprobat o adresare către premierul Ion Chicu în care solicită ca restricțiile ce țin de participarea enoriașilor la slujbe să fie ridicate mai devreme de 30 iunie.

CHIȘINĂU, 20 mai – Sputnik. Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova (BOM), întrunit pe 19 mai într-o ședință condusă de Mitropolitul Vladimir, i-a adresat un mesaj premierului Ion Chicu și membrilor Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică.

Sinodul BOM declară că amânarea ridicării mai multor restricții ce țin de participarea enoriașilor la slijbele bisericești „revoltă, dezgustă și este chiar jenantă”.

Sinodul BOM menționează că a luat cunoștință „cu profundă durere și tristețe” de „noile prevederi ale Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică cu privire la oficierea serviciilor divine și a altor manifestări tradiționale religioase, măsuri în vigoare până pe data de 30 iunie, anul curent”.

Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova subliniază că apreciază măsurile de siguranță care s-au luat până acum, dar consideră „că în privința participării credincioșilor la sfintele slujbe se impune revizuirea acestei hotărâri, cu posibilitatea pentru credincioși de a se ruga în biserici, așa cum au făcut-o neîntrerupt și până acum”.

„Sub guvernarea Dumneavoastră, sutele de mii de credincioși au rămas fără Slujba Învierii și fără alte slujbe importante - pentru prima dată în istorie! (...) Nimic nu ne poate garanta că participarea noastră la sfintele slujbe va fi în totalitate fără riscuri și va exlude orice pericol. Suntem conștienți că și oamenii credincioșii se pot înbolnăvi. În același timp, nici magazinele, nici parcurile, nici plajele, nici terasele, nici alte spații publice, redeschise după această perioadă, nu sunt sterile sută la sută”, se spune în mesajul Sinodului BOM către autoritățile statului.

Premierul nu a reacționat încă la mesajul Mitropoliei. Anterior însă șeful Guvernului a remarcat că din cauza epidemiei statul și cetățenii au avut de suferit enorm și nu au făcut excepție nici cultele religioase. 

”Protejarea sănătății și vieții oamenilor este cea mai blagoslovită și plăcută Domnului faptă. În asta cred. De aceea, ca și în multe alte state, inclusiv Rusia sau Italia, Guvernul Republicii Moldova a fost nevoit să interzică pe perioada pandemiei activitățile religioase cu participarea credincioșilor. Îmi asum totalmente această decizie, deoarece a fost vorba de sănătatea și viața oamenilor”, a menționat Ion Chicu.

Oficialul le-a mulțumit atunci slujitorilor cultelor religioase pentru înțelegere și pentru că au susținut eforturile Guvernului de protejare a sănătății oamenilor în timpul acestei crize fără precedent. ”Mă închin până la pământ tuturor pentru această susținere, iar la etapa când vom avea acces în biserici voi veni să mă rog bunului Dumnezeu pentru iertarea păcatelor”, a menționat premierul.

În context, șeful Executivului a atras atenția că pandemia încă nu a trecut, iar Guvernul va menține și în continuare unele măsuri care trebuie respectate de toți cetățenii țării.

Totodată, Sinodul BOM a adoptat o declarație în care se pronunță contra unei eventuale vaccinări obligatorii împotriva COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

165
Tagurile:
COVID-19, vaccinare, Biserica Ortodoxă
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1158)
Tematic
Fără precedent: Slujba din Noaptea Învierii 2020 va rămâne în istorie - Foto
Vaccinul Sputnik V

În ce condiții ar putea ajunge în Italia vaccinul rusesc Sputnik V

15
Italia va putea să demareze negocieri cu Rusia pentru procurarea Sputnik V doar după ce preparatul va fi certificat de Agenția Europeană a Medicamentelor, a declarat ambasadorul italian la Moscova.

BUCUREȘTI, 29 nov – Sputnik. Italia va putea demara negocieri cu Rusia pentru procurarea vaccinului „Sputnik V” doar după ce acesta va fi certificat de Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA), a declarat pentru agenția RIA Novosti, ambasadorul republicii italiene la Moscova, Pasquale Terracciano, în timpul festivităților de deschidere a patinoarului din Piața Roșie.

“Vaccinul trebuie să fie certificat de Agenția Europeană a Medicamentelor. Dacă Institutul Gamalei a demarat discuțiile pe acest subiect cu Agenția, dacă a expediat informații despre vaccinul rusesc, atunci Agenția îl va autoriza, îl va certifica, adică va fi unul dintre vaccinele accesibile”, a spus ambasadorul.

“Suntem obligați să respectăm această procedură prin intermediul EMA. Nu putem decide “vreau asta, vrea altceva”, doar prin intermediul EMA. Abia apoi vom putea demara negocieri pe acest subiect”, a menționat diplomatul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

15
Tagurile:
Italia, Vaccinul Sputnik V, Rusia, vaccin
Tematic
Coronavirusul a afectat summitul G20. Dar Occidentul nu va tolera vaccinul rusesc
Rusia livrează vaccinul Sputnik V țărilor africane


Загрузка...
Victorina Luca

Romii din alte țări dezvoltă afaceri: Ce se întâmplă în Moldova

45
(reînnoit 14:58 29.11.2020)
Comunitatea romă din Republica Moldova se confruntă cu o serie de probleme. Cele mai importante sunt stereotipurile legate de această etnie, dar și discriminarea în societate.
Romii din alte țări dezvoltă afaceri: Ce se întâmplă în Moldova

Romii rămân a fi una din categoriile cele mai expuse discriminării în Moldova. Indiferent că vorbim despre accesul la educație, la serviciile medicale sau angajarea în câmpul muncii, reprezentanții comunității rome se confruntă cu mari bariere.

Avocata Victorina Luca, membră a Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării, susține că romii din Moldova se integrează cu greu în societate, aceasta însemnând și o discriminarea pe criteriul etnic - romii rămân a fi cea mai discriminate categorie de cetățeni.

"Nu există politici publice de integrare. Sunt o mulțime de stereotipuri în societate, barierele începând cu pregătirea de la grădiniță, școală. Integrarea în câmpul muncii la fel este foarte anevoioasă pentru romi", a declarat pentru Sputnik Victorina Luca.

Avocata afirmă că este nevoie de voință politică pentru a schimba atitudinea societății față de minorități. De exemplu, în țări ca Olanda, Norvegia, Suedia există o politică de integrare extraordinară a persoanelor de etnie romă. Aceștia sunt integrați în societate și chiar dezvoltă afaceri în diverse domenii.

În Republica Moldova nici autoritățile publice locale din majoritatea localităților din Moldova nu cunosc numărul romilor pe care îi au în comunitate. Oficial, în țară sunt doar nouă mii opt sute de romi, în timp ce cifra reală trece de aproximativ 240 de mii.

Cum explică avocata Victorina Luca această situație aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

45
Tagurile:
discriminare, romi
Tematic
Necazul baronului Cerari: Romii pleacă din Moldova


Загрузка...