Curtea Constituțională

Curtea Constituțională a respins cererea lui Țurcan privind demisia sa din funcție

167
(reînnoit 08:56 20.05.2020)
Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă cererea lui Vladimir Țurcan, în care acesta solicita revizuirea deciziei privind destituirea sa din funcția de președinte al Curții și a celei privind desemnarea Domnicăi Manole în locul său.

CHIȘINĂU, 20 mai -Sputnik. Curtea Constituțională s-a pronunțat în privința cererii depuse de Vladimir Țurcan de anulare a actului prin care a fost demis din fruntea Înaltei Curți și a celui prin care a fost aleasă Domnica Manole drept președinte al instituției. Magistrații au declarat inadmisibilă solicitarea lui Vladimir Țurcan. 

În decizia publicată se menționază că judecătorii nu au constat existența unor împrejurări noi, necunoscute în momentul pronunțării hotărârilor contestate, sau a unor acte normative modificate în baza cărora au fost pronunțate aceste hotărâri.

Vladimir Țurcan a fost destituit din funcția de președinte al Curții Constituționale în data de 22 aprilie, după un scandal legat de o convorbire telefonică cu președintele Igor Dodon, care l-ar fi sunat „să afle din prima sursă” detalii despre o hotărâre luată de plenul CCM cu privire la o lege prin care Guvernul Chicu și-a asumat răspundere în fața Parlamentului. 

Vladimir Țurcan și Domnica Manole au fost numiți în funcţia de judecător al CCM printr-o hotărâre a Parlamentului din 16 august 2019. Judecătorii Curţii Constituţionale l-au votat în cadrul ședinței din 19 august 2019, în calitate de preşedinte al Înaltei Curți.  

După destituirea lui Țurcan, Curtea Constituțională a admis cererea unui grup de deputați și a suspendat acțiunea, inclusiv procedura de intrare în vigoare a Legii nr. 57 din 23 aprilie 2020 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind contractarea împrumutului de 200 de milioane de euro.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

167
Tagurile:
decizie, Curtea Constitutionala
Tematic
Țurcan contestă destituirea sa din funcția de președinte al Curții Constituționale
Năstase și-a retras cererea depusă la CSM împotriva lui Vladimir Țurcan
Ambulanță, Medic

Număr mare de infectări și decese cauzate de COVID într-o singură zi

73
(reînnoit 18:10 30.10.2020)
Bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 75 201 cazuri. 18 persoane au murit astăzi din cauza complicațiilor cauzate de COVID-19.

CHIȘINĂU, 30 oct – Sputnik. Ministerul Sănătății anunță că astăzi au fost confirmate în țară 968 de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Bilanțul vine în urma efectuării a 3463 de teste, dintre care primar – 3124 şi repetat – 339.
Din numărul total de cazuri, patru sunt de import (Turcia-1, Rusia-1, Polonia-1, Republica Elenă-1).

Cu regret, din numărul total de cazuri 50 sunt lucrători medicali: 15 medici, 23 de asistenți medicali și 12 angajați din cadrul personalului auxiliar.

Dintre persoanele infectate,  789 sunt în stare gravă (dintre care 40 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 1423 – în stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare.

Ministerul informează că alte 695 de persoane au fost tratate și externate. În total, 55 190 persoane s-au vindecat de COVID-19.

În tratament la domiciliu sunt 6 322 de persoane cu forme ușoare de COVID-19, iar 24 163 sunt sub supraveghere la domiciliu.
În ultimele 24 de ore a fost înregistrat un număr mare de decese – 18 oameni cu vârste cuprinse între 53 și 85 de ani au murit în urma complicațiilor provocate de COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

73
Tagurile:
decese, infectare, Ministerul Sănătăți, coronavirus, COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Pierdere imensă: Un cunoscut medic a fost răpus de COVID-19
Expert: Va fi învins COVID-19 în Moldova și în lume?


Загрузка...
Gherghe Mărmureanu

Seismolog, despre cutremur în România după Grecia și Turcia

107
(reînnoit 16:58 30.10.2020)
Cel mai mare seismolog român, prof. Gheorghe Mărmureanu, a apreciat șansele ca România să fie lovită de un cutremur major după dezastrul din insulele grecești și Turcia.

CHIȘINĂU, 30 oct – Sputnik. Opinia publică din lumea întreagă asistă acum la imaginile groazei, publicate în urma seismului produs în Marea Egee – și care a lovit câteva orașe din Turcia, în primul rând marele port Izmir.

S-au prăbușit clădiri, sunt multe victime – o tragedie care, așa cum e firesc, îngrozește întreaga lume – și în primul rând România, țară seismică, situată relativ aproape de zona afectată.

Mai mult, noapte trecută, zona Moldovei a fost zguduită de o serie de cutremure de suprafață – un fenomen neobișnuit.

În aceste condiții, lumea se întreabă dacă seismul din apropiere va afecta și plăcile tectonice din zona țării noastre – și ne așteptă un mare cutremur și pe noi?

Răspunsul a venit de la cel mai mare seismolog român, profesorul Gheorghe Mărmureanu, președintele Institutului de Fizica Pământului.

Într-o declarație dată Antenei 3, Mărmureanu a susținut că nu există nicio legătură între fenomenele seismice in Grecia și Turcia și cele de la noi.

Mai mult, Mărmureanu spune că istoricul cutremurelor arată că nu a existat nicio corelare și nicio interacțiune între mișcările seismice din acea zonă și cele din România – chiar atunci când a fost vorba de cutremure mari de la noi sau din Turcia.

Concluzia care reiese din declarația lui Mărmureanu este clară – nu trebuie să ne temem că ar putea urma un seism major în România – cel puțin ca o consecință a celor din Turcia și Grecia.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

107
Tagurile:
Turcia, Grecia, România, Gheorghe Mărmureanu, Cutremur
Tematic
Când vine marele seism? Ce zice Mărmureanu
Cutremur mare în România – declarație extrem de importantă a seismologului Mărmureanu


Загрузка...