Serviciul Fiscal

Când poți depune declarația pe venit: Fiscul anunță program extins

119
(reînnoit 18:54 19.05.2020)
Toate direcțiile de deservire fiscală din țară vor activa cu un regim special până pe 29 mai, pentru a reuși să recepționeze declarațiile cu privire la impozitul pe venit pentru persoane fizice/cetățeni.

CHIȘINĂU, 19 mai – Sputnik. Din 18 și până pe 29 mai, toate direcțiile de deservire fiscală activează cu un regim special. Schimbarea de program vine să faciliteze depunerea Declarației cu privire la impozitul pe venit pe anul 2019 de către persoanele fizice, care anul acesta poate fi depusă până pe 29 mai.

Cetățenii pot depune declarația la orice subdiviziune a Serviciului Fiscal de Stat, indiferent de locul de domiciliu sau de reședință.

Direcțiile de deservire fiscală vor activa conform următorului program:

- în perioada 18 – 22 mai 2020: 7:30 – 18:00

- 23 mai 2020: 9:00 – 17:00

- 24 mai 2020: 9:00 – 15:00

- în perioada 25 – 29 mai 2020: 7:30 – 19:00.

Impozitul pe venit pentru persoanele fizice constituie 12% din venitul anual impozabil.

Anterior, termenul limită de depunere a declarației cu privire la impozitul pe venit pentru persoanele fizice a fost prelungit de Fisc până pe 29 mai, în legătură cu starea de urgență declarată ca urmare a pandemiei cu COVID-19.

În timpul depunerii declarației cu privire la impozitul pe venit, persoanele fizice au dreptul sa desemneze un cuantum procentual de 2% din suma impozitului pe venit calculat anual la buget către unul dintre beneficiarii desemnării procentuale.

Cetățenii pot depune declarația pe venit și on-line. Sunt obligate să depună Declarația cu privire la impozitul pe venit persoanele fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător și care: sunt persoanele fizice nerezidente cu venituri obținute conform art.74 din Codul fiscal; direcționează un cuantum procentual din impozitul pe venit calculat anual la buget; solicită spre restituire impozitul pe venit achitat în plus.

Dreptul de a prezenta Declarația cu privire la impozitul pe venit îl au toți contribuabilii care doresc să facă acest lucru, conform articolului 83 din Codul fiscal.

Impozitul pe venit poate fi achitat prin intermediul serviciului „Achitarea on-line a impozitelor și taxelor de către persoanele fizice-cetățeni” de pe portalul www.sfs.md sau prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice Mpay.

Contribuabilii pot obține informații suplimentare apelând Centrul Unic de Apel al Serviciului Fiscal de Stat, la numărul 0-8000-1525 (apel gratuit).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

119
Tagurile:
program, venit, Fisc
Tematic
Anunț important de la Fisc: Ce trebuie să reușești până pe 29 mai
Bunurile afișate pe rețelele de socializare, monitorizate de Fisc - Detalii
Curtea Constituțională

Ciurea: Vom asista la o confruntare politică de mare amploare

41
(reînnoit 17:16 16.04.2021)
Analistul politic Corneliu Ciurea a comentat decizia Curții Constituționale care a constatat că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului și pot fi declanșate alegeri parlamentare anticipate.

CHIȘINĂU, 16 apr – Sputnik. Analistul politic Corneliu Ciurea a declarat pentru Sputnik Moldova că decizia Curții Constituționale care a constatat că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului și pot fi declanșate alegeri parlamentare anticipate ar fi neconstituțională și rușinoasă.

Potrivit lui, aceeași Înalte Curte a spus că Parlamentul nu poate fi dizolvat în condițiile în care există o majoritate parlamentară și un candidat, însă acum s-ar fi mers împotriva propriilor decizii și a legilor internaționale. 

"Maia Sandu se va grăbi să anunțe când mai curând data alegerilor parlamentare anticipate, e logica jocului politic. Parlamentul se va opune, va sesiza forurile internaționale și va aduce argumente pentru a demonstra că decizia a fost politizată și că judecătorii au acționat ilegal. Deci, vom asista în continuare la o confruntare politică de mare amploare între președinte și parlament", a declarat analistul politic Corneliu Ciurea.

Ciurea a mai preciza că prin deciziile luate se creează haos în societate. Unica soluție acum este ca politicienii să găsească consens și să inițieze dialogul. 

"Gestul președintelui Sandu și deciziile Curții Constituționale sunt iresponsabile și împing țara spre dezordine și dezmăț politic, dar sper că politicienii se vor opri la timp și vor găsi ac de cojoc pentru deciziile revoltătoare. Admit că acest dezmăț politic are scopul de a induce un haos în zona noastră", a mai spus Ciurea. 

Corneliu Ciurea susține că urmează ca Înalta Curte să se pronunțe cu privire la legalitatea instituirii stării de urgență, iar după aceasta lucrurile vor deveni mai clare.

De precizat că magistrații Curții Constituționale au stabilit că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului. Astfel, Maia Sandu are dreptul să emită decretul de dizolvare a Parlamentului.

După aceasta, liderul socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat că PSRM va înainta un proiect de hotărâre Parlamentului prin care va cere constatarea faptului uzurpării Curții Constituționale de către trei judecători ai Înaltei Curți (Manole, Șova, Roșca) în interesul politic al președintelui, încălcarea jurământului depus în fața Parlamentului și demisia acestora.

Președintele Curții, Domnica Manole, a venit cu o reacție publică, cerându-le politicienilor să aibă cultura constituționalismului și să respecte soluțiile Curții.

"Exercitarea oricărei forme de presiuni asupra judecătorilor Curţii Constituționale, atât înainte de adoptarea actelor sale jurisdicționale, cât şi ca un act de răzbunare pentru soluţiile adoptate, este inadmisibilă, fiind incompatibilă cu respectarea statului de drept, a autorităţii Curţii şi a supremaţiei Constituţie", a spus Manole. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41
Tagurile:
analist politic, analist, curtea constituțională
Tematic
Socialiștii cer demisia a trei judecători de la Curtea Constituțională
Vor fi anticipate! Curtea Constituțională - Parlamentul poate fi dizolvat


Загрузка...
Domnica Manole

Manole le răspunde socialiștilor: Presiunea asupra judecătorilor CC este inadmisibilă

115
(reînnoit 16:06 16.04.2021)
Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a reacționat la anunțul socialiștilor, care vor cere Parlamentului să constate faptul uzurpării Curții Constituționale de către trei judecători ai Înaltei Curți și demisia acestora.

CHIȘINĂU, 16 apr – Sputnik. După ce liderul socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat că PSRM va înainta un proiect de hotărâre Parlamentului prin care va cere constararea faptul uzurpării Curții Constituționale de către trei judecători ai Înaltei Curți (Manole, Șova, Roșca) în interesul politic al președintelui, încălcarea jurământului depus în fața Parlamentului și demisia acestora, președintele Curții, Domnica Manole, a venit cu o reacție publică. 

Magistratul a precizat că judecătorii Curții Constituționale îndeplinesc rolul esențial de gardieni ai Constituției și ai valorilor ei, iar Înalta Curte este un arbitru al separației puterilor. Astfel, le-a cerut politicienilor să aibă cultura constituționalismului și să respecte soluțiile Curții.

"Exercitarea oricărei forme de presiuni asupra judecătorilor Curţii Constituționale, atât înainte de adoptarea actelor sale jurisdicționale, cât şi ca un act de răzbunare pentru soluţiile adoptate, este inadmisibilă, fiind incompatibilă cu respectarea statului de drept, a autorităţii Curţii şi a supremaţiei Constituţie", a spus Manole. 

Decizia socialiștilor a venit după ce magistrații Curții Constituționale au stabilit în data de 15 aprilie că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului. Astfel, Maia Sandu are dreptul să emită decretul de dizolvare a Parlamentului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

115
Tagurile:
Domnica Manole, PSRM, curtea constituțională
Tematic
Manole: Nu-i de vină președintele că majoritatea nu s-a asigurat că are un candidat
Domnica Manole, despre decizia pronunțată de Curtea Constituțională


Загрузка...