Stoianoglo Alexandr

Stoianoglo: Unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului este Plahotniuc

1483
(reînnoit 12:08 18.05.2020)
Procurorul General Alexandr Stoianoglo a susținut un briefing de presă în cadrul căruia a vorbit despre dosarul „furtul miliardului”.

CHIȘINĂU, 18 mai - Sputnik. Din 2015 beneficiarii furtului miliardului erau divizați în trei grupuri de interese: grupul Platon, grupul Filat și grupul Șor. Declarația a fost făcută de procurorul general Alexandru Stoianoglo, în cadrul unui briefeng de presă. Șeful Procuratorii Generale susține că ultimul raport Kroll nu a fost publicat deoarece anume în acesta se face trimitere la încă un grup de interese.

„Este vorba de grupul Plahotniuc, de care oficial nicăieri nu se vorbește”, a precizat Stoianoglo. 

Procurorul general mai spune că, după ce materialele dosarelor în privința figuranților menționați anterior au fost analizate, s-a constatat implicarea activă a grupului Plahotniuc în frauda bancară, iar astfel de dovezi ar fi existat chiar de la bun început. 

Mai mult, Stoianoglo a precizat că dosarul lui Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate.

„Acuzarea a fost întemeiată pe aprecieri intenționat denaturate și pe interpretare eronată a faptelor, care rezultau din acuzațiile în privința lui Șor. Prin urmare, cetățeanul Platon a fost condamnat absolut ilegal și ilegal își ispășește pedeapsa”, a menționat Alexandru Stoianoglo. 

Acesta spune că în baza probelor acumulate, Procuratura va iniția procedura de revizuire a sentinței acestuia și va insista pe revizuirea echitabilă a cauzei. 

O altă constatare a procurorului-șef este că unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului este Vladimir Plahotniuc. 

„Deținem suficiente probe incontestabile care indică că anume cetățeanul Plahotniuc este beneficiarul banilor obținuți sub formă de credit de la Banca de Economii, prin intermediul grupului Șor, acoperit în consecință de mijloacele financiare ale Băncii Naționale a Moldovei. În total, peste 100 de milioane de dolari americani”, a adăugat Stoianoglo. 

Procurorul general precizează că suma a fost direcționată spre procurarea pachetului de acțiuni al unei bănci, a clădirii companiei de asigurări ASITO, a Casei Modei și a hotelul „Național”. De asemenea, banii primiți din creditele de la BEM ar fi fost utilizați de Plahotniuc în scopuri personale sau de către companiile afiliate acestuia pentru procurarea unui avion, pentru acoperirea cheltuielilor legate de cursele charter personale, dar și ale persoanelor din anturajul acestuia. 

„Reieșind din cele constatate, astăzi, în privința cetățeanului Plahotniuc va fi adoptată o nouă ordonanță de punere sub învinuire, urmând ca acuzarea lui să fie completată astfel ca să i se încrimineze trei capete de acuzare, și anume: crearea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani, ambele săvârșite în proporții deosebit de mari. Imediat ce actele de învinuire vor fi traduse în limba engleză, vor fi expediate autorităților competente ale Statelor Unite ale Americii pentru a fi extrădat și tras la răspundere în Republica Moldova”, a mai spus Procurorul General. 

Totodată, în comun cu alte autorități vor fi întreprinse măsuri în vederea urmăririi penale atât a averii personale a lui Plahotniuc, cât și a companiilor afiliate lui. 

Amintim că fostul lider democrat Vlad Plahotniuc a părăsit Republica Moldova la scurt timp după trecerea în opoziție a Partidului Democrat pe care îl conducea. Ulterior și-a depus mandatul de deputat și a renunțat la șefia formațiunii politice.

Când îl vor extrăda americanii pe Plahotniuc: Iată ce spune procurorul general>>>

În octombrie 2019, magistrații de la Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Ciocana au emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele fostului lider al PDM Vlad Plahotniuc. După ce acesta nu s-a prezentat în fața organului de urmărire penală pentru a fi audiat în cadrul unui dosar penal inițiat pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari, Procuratura Anticorupție a anunțat că fostul lider al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc a fost anunțat în căutare internațională și interstatală de către Centrul Național Anticorupție.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1483
Tagurile:
Procuratura Generală, Procuratura RM, Procuror
Centrul COVID-19 Chișinău

Record absolut: Atâtea cazuri nu s-au maiînregistrat de la începutul pandemiei

2
(reînnoit 18:08 04.03.2021)
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a prezentat date noi privind starea epidemiologică din țara noastră. Alte 23 de persoane au decedat.

CHIȘINĂU, 4 mart - Sputnik. Încă 1800 de moldoveni au fost confirmați pozitiv la noul tip de coronavirus în ultimele 24 de ore. Datele au fost prezentate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale printr-un comunicat de presă. Totodată, încă de persoane au murit din cauza complicaațiilor generate de COVID-19. 

Știrea se actualizează...

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2
Tagurile:
infectare, dezinfectare, COVID-19


Загрузка...
Vaccinul ”Sputnik V”

UE ar putea include ”Sputnik V” în portofoliul de comenzi

24
(reînnoit 16:54 04.03.2021)
Comisia Europeană nu exclude includerea vaccinului Sputnik V în portofoliul comun al UE de preparate împotriva COVID 19.

CHIȘINĂU, 4 mar – Sputnik. Comisia Europeană nu exclude includerea vaccinului rusesc ”Sputnik V” în portofoliul comun al comenzilor, a anunțat în cadrul unui briefing purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

Anterior, Agenția Europeană a Medicamentelor a anunțat demararea procedurii de expertizare a vaccinului rusesc Sputnik V. EMA nu a precizat care vor fi termenele în care va putea fi aprobat preparatul, însă au anunțat că examinarea va avea loc în regim de urgență.

“Trebuie să facem o diferență între ceea ce face EMA, procedurile ei de expertizare etapizată, iar pe de altă parte – portofoliul vaccinurilor UE. În prezent nu există negocieri cu privire la includerea Sputnik V în portofoliul comun european. Strategia noastră de vaccinare reprezintă o strategie a Comisiei Europene și a statelor membre. Comisia Europeană și statele membre ar putea decide în orice moment includerea unui vaccin în acest portofoliu”, a declarat el.

În prezent, pe piața Uniunii Europene există trei vaccinuri pentru care au fost eliberate autorizații de punere pe piață: al companiei Pfizer/BioNTech (până la 600 milioane de doze), Moderna (două contracte a câte 460 milioane de doze) și AstraZeneca (până la 400 de milioane de doze).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

24
Tagurile:
Vaccinul Sputnik V, UE
Тема:
Vaccinul Sputnik V: știri de ultimă oră
Tematic
Care vaccin este mai eficient: Sputnik V sau AstraZeneca - expert moldovean
Dr. Alberts: Beneficii nete ale vaccinului rusesc față de alte vaccinuri


Загрузка...