Construcție

Construcțiile ilegale au apărut ca ciupercile după ploaie în Capitală pe timp de pandemie

112
(reînnoit 14:56 18.05.2020)
Primarul Ion Ceban a cerut să fie verificate toate construcțiile care se ridică în zonele interzise: în parcuri, pe terenuri de joacă sau în curți. Până la începutul lunii iulie urmează să fie prezentate informații în acest sens.

CHIȘINĂU, 18 mai -Sputnik. Primarul Ion Ceban a declarat că în ultimul timp apar tot mai multe construcții ilegale în Chișinău, iar în perioada stării de urgență numărul lor a început să crească. 

„Am avut mai multe situații neplăcute în acest weekend. Avem cerificate eliberate pe strada Dimo și Studenților pentru o benzinărie, avem situația privind îngrădirea unui teren pe Calea Orheiului în zona monumentului și avem apeluri ale oamenilor privind Valea Trandafirilor - garduri care au apărut peste noapte. Avem situații când, în continuare, pe ternurile de joacă pentru copii unii urmăresc să construiască ceva. Am o solicitare ca în zonele verzi, în parcuri, în alte curți, ogrăzi unde este interzis să nu fie eliberate certificate de urbanism sau autorizație de construcție”, a solicitat Ion Ceban.

În acest context, primarul a dispus să fie instituit un grup de lucru care să facă o evaluare până în data de 1 iulie a tuturor construcțiilor problematice din Capitală.

„Noi vrem să construim, dar să fie legal în acest oraș. De asta, vă rog, să fie prezenți și reprezentanți ai societății civile. Noi nu avem ce ascunde”, a mai spus Ion Ceban.

Viceprimarul Capitalei Victor Chironda a declarat că din noiembrie 2019 Primăria nu a eliberat niciun ceritifcat de urbanism care ar încălca prevederile legale. Cu toate acestea, unii încep lucrări de construcție fără actele permisive.  

„Apar astfel de garduri instalate, șantiere care sunt absolut ilegale și ei profită de faptul că acum Agenția Supraveghere Tehnică nu poate face verificări și fac abuz. Rog preturile să intervină acolo unde apar gardurile. Niciun gard nu trebuie să apară pe aceste spații. Să intervenți și să le evacuați”, a spus Victor Chironda. 

În context, viceprimarul Victor Chironda a declarat că va veni cu un demers către CMC să fie incluși din nou pretoriii în procesul de coordonare a construcțiilor din oraș, așa cum era anterior.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

112
Tagurile:
Construcții, parcuri, primărie
Tematic
Igor Dodon a fost astăzi la Primărie: Atenționarea șefului statului – Video
Primirea în audiență a cetățenilor de către Primărie a fost interzisă: Iată motivul
Trafic

Se circulă cu dificultate prin Chișinău: Străzile unde sunt formate ambuteiaje

7
(reînnoit 08:59 27.01.2021)
În Capitală se circulă cu dificultate. Pe unele străzi se atestă un flux sporit de transport, iar ambuteiajele sunt la ordinea zilei. Tototadă, Inspectoratul Național de Securitate Publică îndeamnă șoferii să circule cu prudență. 

CHIȘINĂU 27 ian - Sputnik. Poliția anunță că pe unele străzi din Capitală s-au format ambuteiaje și se circulă cu dificultate. Astfel, pe unele străzi sunt agenții de circulație care dirijează traficul pe porțiunile de drum care sunt mai aglomerate. 

Ofițerii INSP le recomandă șoferilor să adepteze viteza de deplasare la condițiile de drum, să folosească luminile de întîlnire, să mărească distanța de siguranță între vehicule și să nu efectueze manevre periculoase în trafic, pentru a evita situațiile de risc. 

Potrivit Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP), în prezent un flux sporit de transport se atestă pe următoare străzi: 

Sectorul BOTANICA:
• bd.Iu.Gagarin direcția de deplasare sens giratoriu C.Negruzzi;
Sectorul BUIUCANI:
• intersecția cu sens giratoriu str.Calea Ieșilor – I.Creangă – bd.Ștefan cel Mare;
Sectorul CENTRU:
• bd.Ștefan cel Mare tronsonul străzilor Ciuflea – Tighima;
• str.Pan Halippa direcția de deplasare str.Ismail;
Sectorul CIOCANA:
• str.Uzinelor tronsonul străzilor Voluntarilor – Lunca Bîcului;
• str.Vadului Vodă de la str. N.M.Spătarul pînă la str.Vadul lui Vodă;
• nodul rutier Tutun CTC;
Sectorul RÂȘCANI:
• intersecția cu sens giratoriu Calea Orheiului – T.Vladimirescu;
• str.Calea Orheiului – Studenţilor, direcția intrare în oraş.

Totodată, Inspectoratul Național de Securitate Publică informează că miercuri în raionele de sud ale țării ninge slab, iar pe drum se formează polei, astfel șoferii sunt îndemnați să circule cu prudență, în condiții de iarnă. Potrivit INSP, pe drumurile din țară administratorii drumurilor presoară material antiderapant, iar polițiștii monitorirează traseele, pentru a fi evitate accidentele. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

7
Tagurile:
circulație, mașini, ambuteiaj, trafic


Загрузка...
Parcare

Cum va arăta parcarea supraetajată din Chișinău: Sunt publicate schițele

86
(reînnoit 07:43 27.01.2021)
Judecând după schițele proiectului, prima parcare cu mai multe niveluri din capitală va fi combinată cu un centru comercial.

CHIȘINĂU, 27 ian - Sputnik. Pe rețelele de socializare au fost publicate schițele parcării cu mai multe niveluri din Chișinău, aceasta urmând să fie construită în apropierea Pieței Centrale.

Schițele realizate de institutul Chișinău Proiect au fost publicate de administrația pieței pe rețelele de socializare.

Judecând după desen, este planificat ca parcarea să aibă patru etaje și să fie  combinată cu un centru comercial.

După cum a anunțat anterior primarul Chișinăului, Ion Ceban, magazinele vor fi amplasate la primul etaj al clădirii.

Mașinile vor fi parcate la celelalte etaje, inclusiv pe acoperiș.

Proiectul parcării supraetajate face parte din conceptul general de modernizare a Pieței Centrale. Conform planului, parcările moderne ar trebui să apară și pe străzile Mitropolit Varlaam, Armenească și Tighina. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

86
Tagurile:
Chisinau, parcare
Tematic
Parcarea la intrarea într-un parc din Capitală va fi interzisă, dar s-a propus alternativă
Atenție șoferi, de astăzi riscați amenzi drastice pentru parcarea pe trotuare
Parcarea de la Aeroportul Internaţional Chişinău face furori
Important pentru conducătorii auto – Noile reguli pentru „parcarea pe trotuare”


Загрузка...

Emisiunea ”Obiectiv” cu Dumitru Chitoroagă: performanțe noi în domeniu biologiei

0
(reînnoit 08:17 27.01.2021)
În Republica Moldova nu este ușor să fii cercetător și adesea îndeplinești această misiune din plăcere și pasiune, chair dacă remunerarea nu este întotdeauna motivantă.

Alina Trofim este una dintre cele mai ambițioase și creative femei din domeniul științific. Ea a început să creeze proiecte de cercetări ecologice pe când era studentă la facultate. Peste un timp, soarta a adus-o în fața microscopului și, prin diverse cercetări și analize, a început să obțină culturi pure de alge cianofite. În urma experimentelor făcute, a obținut o serie de cianobacterii pe care le implementează acum cu succes în agricultură pentru îmbogățirea solului cu azot, stimularea creșterii plantelor de cultură și a recoltei.

0


Загрузка...