Adrian Candu

Andrian Candu despre „cumpărarea” deputaților: Cum se aderă la Pro Moldova

399
(reînnoit 13:52 15.05.2020)
Președintele grupului parlamentar Pro Moldova, Andrian Candu, invitat în studioul Sputnik Moldova, a venit cu precizări referitoare la cum ajung foștii deputați PD în componența grupului pe care îl conduce.

CHIȘINĂU, 15 mai – Sputnik. "Noi n-o să vânăm și n-o să pornim campanii împotriva Partidului Democrat sau împotriva oricărui alt partid. Ne vom constitui ca și echipă într-un fel natural și vom accepta oameni care ne simpatizează sau care împărtășesc cauza pe care mergem", a declarat liderul Pro Moldova, în cadrul emisiunii „Logica Puterii” de la Sputnik Moldova, ca răspuns la acuzațiile lui Igor Dodon precum că mai mulți deputați PSRM și PDM ar fi abordați de colegii lor din Pro Moldova ca să părăsească partidele din care fac parte.

Potrivit lui Candu, la ora actuală, echipa sa este în procesul de colectare a semnăturilor și că ar primi mesaje din partea simpatizanților PDM ce ar fi dezamăgiți anumite acțiuni ale democraților.

„Astăzi suntem într-o opoziție, dar este o opoziție pe care noi o considerăm constructivă, deoarece la fiecare critică venim cu o anumită soluție”, a precizat Candu.

De cealaltă parte, președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, a declarat, tot în studioul Sputnik Moldova, că „pentru a da jos Guvernul este nevoie de câteva sume”, adică de bani.

Acesta spune că Republica Moldova are nevoie de un guvern stabil, unul funcțional.

„Aceste patru partide sau unele grupări din interiorul Parlamentului pot să dea jos un guvern, dar nu pot să numească un guvern. Și atunci ei trebuie să formeze o majoritate parlamentară. Eu aș vrea să văd cum Maia Sandu sau Andrei Năstase semnează alături de Candu și mai ales de Șor și formează această majoritate”, a precizat Dumitru Diacov.

Precizăm, grupul parlamentar Pro Moldova a făcut apel către grupurile și fracțiunile parlamentare de opoziție, precum și deputații din majoritatea parlamentară, să participe la constituirea unui bloc anti-guvernamental. La acest bloc au anunțat că aderă membrii Partidului Șor. Totodată, liderul PAS Maia Sandu a anunțat anterior că partidul pe care îl conduce nu se va alia cu blocul anti-guvernamental anunțat de Candu. Totuși, ea a spus că PAS este gata să voteze pentru demiterea Guvernului Chicu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

399
Tagurile:
promisiune făcută în fața deputaților, Deputați, deputați PSRM
Iurie Ciocan

Reforma administrativ-teritorială: Este sau nu necesară pentru Moldova

82
(reînnoit 19:27 28.02.2021)
Într-un interviu acordat în studioul Radio Sputnik Moldova, expertul Iurie Ciocan a menționat că reformă teritorial-administrativă va veni cu o serie de beneficii pentru cetățeni. O asemenea schimbare este extrem de complexă, care poate dura câțiva ani.
Expert: Ce beneficii va aduce reforma teritorial-administrativă

Potrivit lui Iurie Ciocan, în urma implementării acestei reforme, instituțiile publice vor putea face ușor schimb de date. Ca urmare, cetățeanul nu va trebui sa solicite certificate de la unele instituții publice pentru a le prezenta altor instituții publice. 

"Totul se automatizează într-o manieră foarte simplă. Fiecare instituție care are nevoie de o informație despre cetățean o poate accesa în baza codului personal. În 2021, a fost lansat cabinetul personal al cetățeanului de către Agenția de Guvernare Electronică, ceea ce deja înseamnă un progres. Cred că anume instrumente de acest gen – exluderea certificatelor de la o instituție la alta, excluderea de fapt a unor contacte inutile între stat și cetățean - vor îmbunătăți colaborarea dintre aceștia", a remarcat Iurie Ciocan.

Expertul a susține că reforma ar putea fi implementată până la alegerile locale din 2023 sau până la cele din 2027, iar cooperarea intercomunitară este un element definitoriu în acest sens.

"Ar fi bine dacă vom reuși până la viitoarele alegeri locale. Dacă nu, atunci mai avem de muncit. Nu avem bătut în cuie un termen. Scopul este să avem o reformă bine gândită, pentru că noi credem că aceasta este calea corectă", a precizat expertul.

Opinie: Primăriile din Moldova nu mai sunt eficiente

Și reprezentantul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Alexandru Morcov, a declarat că reforma APL este necesară, deoarece primăriile nu mai sunt eficiente.

Potrivit lui, activitatea primăriilor este ineficientă din cauza statului care nu și-a onorat obligațiunile asumate față de APL-uri pe parcursul anilor, cu privire la descentralizarea fiscală și financiară, consolidarea capacităților economiilor locale, crearea unor mecanisme fezabile de prestare a serviciilor etc.

"Spre exemplu, dacă ne referim la perceptorul fiscal, acesta include impozitul pe bunurile imobiliare și impozitul funciar. Cum poate să fie autosustenabilă autoritatea publică locală, când cheltuielile de administrare a unui impozit depășesc propriu-zis impozitul. Aceasta a fost funcția statului să facă înregistrarea și evaluarea bunurilor imobile, autoritățile publice locale nu au nici o vină", a remarcat pentru Sputnik reprezentantul CALM.

De menționat că executivul are trei scenarii pentru reforma teritorial-administrativă a Republicii Moldova, între care unul prevede reducerea numărului de primării de nivelul I cu tocmai 90 la sută, adică din cele 896 existente astăzi să mai rămână doar 93.

Reforma preconizată de autoritățile centrale prevede și reducerea numărului de raioane - de la 35 la doar 5.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

82
Tagurile:
primării, reforma
Tematic
Concurs lansat de Primărie: Câștigătorul va primi 10 mii de lei


Загрузка...
Микрофон в студии радио Sputnik

Sunteți în căutarea unui loc de muncă? Posturi vacante în Moldova

172
(reînnoit 18:06 28.02.2021)
Important pentru cei care sunt în căutarea unui loc de muncă! Iată câte posturi vacante sunt în Republica Moldova.
Sunteți în căutarea unui loc de muncă? Posturi vacante în Moldova

Peste șase mii de locuri de muncă sunt vacante în Republica Moldova. Aproape 70 la sută dintre acestea sunt pentru muncitorii necalificați. Datele au fost prezentate în cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei" de către șeful Serviciului de monitorizare din cadrul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Marcela Ganea.

Potrivit ei, anul trecut au fost 24 de mii de locuri vacante. În acest an, peste șase mii de locuri sunt propuse pentru șomerii din Moldova.

"70 la sută din numărul locurilor de muncă sunt pentru muncitorii necalificați, practic cele mai multe locuri sunt pentru această categorie. De exemplu, se caută lucrători în industria textilă. Avem foarte multe locuri de muncă de cusătorese, croitori, confecționeri, după care vine domeniul de transport și telecomunicații. Se caută conducători auto, taxatori, lăcătuși și specialiști în domeniul telecomunicații și electricitate", a declarat interlocutoarea.

Marcela Ganea a remarcat că pentru persoanele cu nivel de instruire superior şi mediu de specialitate sunt disponibile 1786 de locuri de muncă, constituind aproape 30% din numărul total de locuri vacante. Cele mai multe posturi se oferă în Capitală, în municipiul Bălți, în raioanele Orhei, Ungheni, Anenii Noi și Nisporeni. 

Potrivit specialistului, în ianuarie 2021 au fost înregistrați circa 3500 de șomeri noi. În total, în prezent în țara noastră sunt înregistrați oficial 26 de mii de șomeri, 49 la sută fiind femei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

172
Tagurile:
loc de muncă, șomeri
Tematic
Îi vizează pe toți angajații! Regim special de muncă pentru bugetari și cei de la privat


Загрузка...