Satul Talmaza a fost scos din carantină

Satul Talmaza a fost scos din regimul de carantină

1848
(reînnoit 11:58 15.05.2020)
De astăzi a fost scos din regimul de carantină satul Talmaza, raionul Ștefan Vodă. Astfel, cetățenii pot circula fără restricții, iar activitatea de patrulare a polițiștilor, militarilor și salvatorilor s-a încheiat.

CHIȘINĂU, 15 mai -Sputnik. Satul Talmaza a ieșit din carantină după mai bine de o lună de izolare. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a anunțat că astăzi, în localitate au mers colonelul Alexandru Oprea dincadrul IGSU și reprezentanții atorităților publice locale, care au monitorizat măsurile de sistare a regimului de carantină.

Satul Talmaza a fost scos din carantină
Satul Talmaza a fost scos din carantină

Oficialii au mulțumit responsabililor care au fost antrenați în localitate pentru a asigura protecția și monitorizarea cetățenilor, dar și au depus efort pentru a preveni raspândirea epedemiei de coronavirus. Astfel, de astăzi, 15 mai, activitatea posturilor de securitate, dar și celor mobile este stopată, iar cetățenii pot circula fără restricții.

În perioada regimului de carantină pentru menținerea siguranței populației în satul Talmaza au activat zilnic 29 de angajați din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și reprezentanții Ministerului Apărării cu 8 unități de tehnică militară.

Regimul de carantină la Talmaza, raionul Ștefan Vodă, a fost introdus în data 09 aprilie. Autoritățile i-au îndemnat, în continuare, pe oamenii să respecte regulile de siguranță pentru a nu se infecta cu COVID-19.

În prezent, în raionul Ștefan Vodă sunt 277 de cazuri de coronavirus. Până acum, aici s-au vindecat 186 de persoane, iar 8 oameni au murit.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1848
Tagurile:
COVID-19, carantină
Tematic
Cum sunt ajutați locuitorii din Talmaza, sat aflat în carantină – Video
Militari, blindate și altă tehnică specială în satul Talmaza: Iată ce se întâmplă
Studenți, instituții superioare de învățământ

Admiterea candidaților moldoveni la universitățile din Rusia: Tot ce trebuie știți

31
(reînnoit 14:01 22.01.2021)
Cei care doresc să studieze în Federația Rusă trebuie să depună dosarele pe un site specializat. Fiecare candidat are dreptul să trimită documentele la șase universități.

CHIȘINĂU, 22 ian – Sputnik. Despre începutul campaniei de admitere a cetățenilor moldoveni pe locurile cu finanțare de la buget la universitățile rusești, conform cotelor Rossotrudnichestvo pentru anul universitar 2021/2022, a anunțat șeful biroului reprezentanței organizației în Moldova, Andrei Muraviov.

Potrivit lui, anul acesta cotele nu sunt mai mici decât anul trecut – aproximativ 500.

După cum a explicat Muraviov, abiturienții pot depune documentele pe un site specializat.

"Puteți trimite cererea Dumneavoastră înregistrându-vă pe acest site și încărcând toate documentele necesare în contul Dumneavoastră personal. O listă a acestora din urmă poate fi găsită pe site-ul Rossotrudnichestvo", a explicat Muraviov.

El a menționat că absolvenții moldoveni pot alege dintr-o gamă largă de specialități la diferite niveluri de învățământ.

"Aș dori să fac apel către toți tinerii din Moldova: vă îndemn să urmăriți știrile de pe site-ul nostru. Să aflați despre diferitele programe și oportunități de a studia în Rusia. Educația noastră este foarte solicitată, anul trecut toate cotele au fost completate", a precizat Muraviov.

După cum a explicat el, cei care doresc să fie admiși la universitățile rusești pot alege șase instituții în care ar dori să studieze. Dacă vor fi sau nu examene de admitere depinde de universitatea și specialitatea alese, dar de obicei totul are loc sub forma unui test.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

31
Tagurile:
universitati, Rusia, admitere


Загрузка...
Ambasada Rusiei la Chișinău

Cum a comentat Ambasada Rusiei decizia CCM privind statutul limbii ruse

226
(reînnoit 13:40 22.01.2021)
Ambasada Federației Ruse la Chișinău a comentat decizia Curții Constituționale de a lipsi limba rusă de statut special în Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 22 ian - Sputnik. Misiunea diplomatică a făcut o declarație cu privire la decizia CCM de a declara neconstituțională legea care-i conferă limbii ruse statut special. 

„Verdictul Curții Constituționale a Republicii Moldova din 21 ianuarie privind privarea limbii ruse de statutul limbii de comunicare interetnică pare a fi un factor alarmant în contextul păstrării păcii interetnice în statul multinațional moldovenesc. Timp de decenii, alături de limba de stat a Republicii Moldova, rusa a fost un element integrant al comunicării eficiente și al coexistenței armonioase a tuturor grupurilor naționale din țară - moldoveni, ucraineni, ruși, bulgari, găgăuzi, evrei, romi, polonezi.

În acest context, jignirile radicalilor în adresa conducerii țării noastre, a poporului Rusiei și a cetățenilor Republica Moldova care sunt vorbitori de limbă rusă arată blasfemic și și contravin caracterului firesc.

Reacția forțelor sănătoase moldovenești la actele rusofobe este firească. Consecințele șovinismului antirus de la sfârșitul anilor '80 și începutul anilor '90 ai secolului aici nu sunt uitate”, se menționează în declarația Ambasadei Rusiei.

Curtea Constituțională a declarat legea cu privire la funcționarea limbilor neconstituțională pe 21 ianuarie, după ce a examinat sesizarea depusă de deputații PPDA Dinu Plângău și Maria Ciobanu și de Octavian Țîcu (PUN).

Legea cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, care îi redă limbii ruse statutul de limbă de comunicare interetnică, a fost votată pe 16 decembrie 2020 în Parlament, cu 55 de voturi ale deputaților socialiști și celor din „Pentru Moldova”.

Pe 18 decembrie, legea respectivă a fost promulgată de președintele de atunci Igor Dodon.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

226
Tagurile:
limba rusa, curtea constituțională, Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova


Загрузка...

Clinton l-a acuzat pe Trump de legături cu Putin. De ce?

0
(reînnoit 14:53 22.01.2021)
Statele Unite caută din nou o "urmă rusească". De data aceasta, în asaltul Capitoliului. Ex-secretarul de stat americană Hillary Clinton a declarat că Rusia ar fi fost implicată în acest sens.

Potrivit legendei, Donald Trump i-ar fi telefonat lui Vladimir Putin în acea zi. Are oare Clinton dovezi? De ce Statele Unite caută din nou justificări externe pentru propriile lor probleme? Și de ce fosta adversară politică a miliardarului american a fost numită "doamnă răzbunătoare"?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0


Загрузка...