Viorica Dumbrăveanu

Ministrul Sănătății a anunțat cât va dura perioada stării de urgență în sănătate publică

523
(reînnoit 16:40 15.05.2020)
Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a declarat că perioada stării de urgență în sănătate publică va dura până la sfârșitul lunii iunie, iar în acest interval cetățenii vor trebuie să respecte mai multe măsuri de protecție.

CHIȘINĂU, 15 mai -Sputnik. Este un fals, spune ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu. Ea s-a referit la documentul care a fost publicat de presa online în seara zilei de ieri și care este prezentat drept decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) ce ar institui un șir de restricții noi și le-a prelungi pe o parte din cele vechi după 15 mai, când expiră perioada stării excepționale. Potrivit falsului document, aceste restricții ar urma mă fie aplicate până în 30 inie.

”Am văzut și noi că circulă un proiect de dispoziție. S-a lucrat la un plan cu recomandările specialiștilor. Noi mereu am spus că vor fi câteva etape de adaptare a măsurilor, sunt câteva perioade clar determinate: din 15 mai când încetează starea de urgență pe plan național, dar trecem la perioada stării de urgentă în sănătate publică. Fie că noi vom mergem pe noi măsuri restrictive, fie că vom avea altele, vom anunța”, a declarat Viorica Dumbrăveanu

Viorica Dumbrăveanu a anunțat că azi vor avea loc două ședințe a Comisiei pentru Sănătate Publică, unde se va discuta despre măsurile care urmează să fie impuse cetățenilor până la sfârșitul lunii iunie.

”ANSP a înaintat un demers privind instituirea stării de urgență în sănătate publică până la 30 iunie. Este vorba despre aceleași măsuri restrictive. Nu este vorba doar despre economie, sistem educațional, dar vorbim în continuare că cei care sunt în grupurile de risc să se abțină să iasă în locurile aglomerate, să stea acasă, distanța socială rămâne valabilă, regulile de igienă. Vom stabili și condițiile unde trebuie de purtat măști”, a menționat ministrul Sănătății.

În același timp, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a declarat că în Republica Moldova va fi al doilea val de COVID-19.

”Pronosticurile făcute de noi în februarie se adeveresc sută la sută. Așa cum ziceam noi că vârful epidemiei va ajunge la mijlocul lunii mai, așa mergem. Un al doilea val după perioada de stabilizare, este preconizat pentru sezonul de toamnă-iarnă. Va fi comparativă cu gripa sezonieră”, a spus Nicolae Furtună. 

Astăzi, se încheie perioada stării de urgență la nivel național, stabilită încă în data de 17 martie, dar autoritățile spun că pericolul nu a trecut, iar cetățenii trebuie să respecte în continuare măsurile de protecție împotriva infecției de COVID-19. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

 

 

 

523
Tagurile:
infecție, COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1245)
Tematic
COVID-19 România: 9.053 persoane declarate vindecate și externate
Situația epidemiologică în două din focarele active de COVID-19: Detalii
Studenți, instituții superioare de învățământ

Admiterea candidaților moldoveni la universitățile din Rusia: Tot ce trebuie știți

31
(reînnoit 14:01 22.01.2021)
Cei care doresc să studieze în Federația Rusă trebuie să depună dosarele pe un site specializat. Fiecare candidat are dreptul să trimită documentele la șase universități.

CHIȘINĂU, 22 ian – Sputnik. Despre începutul campaniei de admitere a cetățenilor moldoveni pe locurile cu finanțare de la buget la universitățile rusești, conform cotelor Rossotrudnichestvo pentru anul universitar 2021/2022, a anunțat șeful biroului reprezentanței organizației în Moldova, Andrei Muraviov.

Potrivit lui, anul acesta cotele nu sunt mai mici decât anul trecut – aproximativ 500.

După cum a explicat Muraviov, abiturienții pot depune documentele pe un site specializat.

"Puteți trimite cererea Dumneavoastră înregistrându-vă pe acest site și încărcând toate documentele necesare în contul Dumneavoastră personal. O listă a acestora din urmă poate fi găsită pe site-ul Rossotrudnichestvo", a explicat Muraviov.

El a menționat că absolvenții moldoveni pot alege dintr-o gamă largă de specialități la diferite niveluri de învățământ.

"Aș dori să fac apel către toți tinerii din Moldova: vă îndemn să urmăriți știrile de pe site-ul nostru. Să aflați despre diferitele programe și oportunități de a studia în Rusia. Educația noastră este foarte solicitată, anul trecut toate cotele au fost completate", a precizat Muraviov.

După cum a explicat el, cei care doresc să fie admiși la universitățile rusești pot alege șase instituții în care ar dori să studieze. Dacă vor fi sau nu examene de admitere depinde de universitatea și specialitatea alese, dar de obicei totul are loc sub forma unui test.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

31
Tagurile:
universitati, Rusia, admitere


Загрузка...
Ambasada Rusiei la Chișinău

Cum a comentat Ambasada Rusiei decizia CCM privind statutul limbii ruse

213
(reînnoit 13:40 22.01.2021)
Ambasada Federației Ruse la Chișinău a comentat decizia Curții Constituționale de a lipsi limba rusă de statut special în Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 22 ian - Sputnik. Misiunea diplomatică a făcut o declarație cu privire la decizia CCM de a declara neconstituțională legea care-i conferă limbii ruse statut special. 

„Verdictul Curții Constituționale a Republicii Moldova din 21 ianuarie privind privarea limbii ruse de statutul limbii de comunicare interetnică pare a fi un factor alarmant în contextul păstrării păcii interetnice în statul multinațional moldovenesc. Timp de decenii, alături de limba de stat a Republicii Moldova, rusa a fost un element integrant al comunicării eficiente și al coexistenței armonioase a tuturor grupurilor naționale din țară - moldoveni, ucraineni, ruși, bulgari, găgăuzi, evrei, romi, polonezi.

În acest context, jignirile radicalilor în adresa conducerii țării noastre, a poporului Rusiei și a cetățenilor Republica Moldova care sunt vorbitori de limbă rusă arată blasfemic și și contravin caracterului firesc.

Reacția forțelor sănătoase moldovenești la actele rusofobe este firească. Consecințele șovinismului antirus de la sfârșitul anilor '80 și începutul anilor '90 ai secolului aici nu sunt uitate”, se menționează în declarația Ambasadei Rusiei.

Curtea Constituțională a declarat legea cu privire la funcționarea limbilor neconstituțională pe 21 ianuarie, după ce a examinat sesizarea depusă de deputații PPDA Dinu Plângău și Maria Ciobanu și de Octavian Țîcu (PUN).

Legea cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, care îi redă limbii ruse statutul de limbă de comunicare interetnică, a fost votată pe 16 decembrie 2020 în Parlament, cu 55 de voturi ale deputaților socialiști și celor din „Pentru Moldova”.

Pe 18 decembrie, legea respectivă a fost promulgată de președintele de atunci Igor Dodon.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

213
Tagurile:
limba rusa, curtea constituțională, Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova


Загрузка...

Clinton l-a acuzat pe Trump de legături cu Putin. De ce?

0
(reînnoit 14:53 22.01.2021)
Statele Unite caută din nou o "urmă rusească". De data aceasta, în asaltul Capitoliului. Ex-secretarul de stat americană Hillary Clinton a declarat că Rusia ar fi fost implicată în acest sens.

Potrivit legendei, Donald Trump i-ar fi telefonat lui Vladimir Putin în acea zi. Are oare Clinton dovezi? De ce Statele Unite caută din nou justificări externe pentru propriile lor probleme? Și de ce fosta adversară politică a miliardarului american a fost numită "doamnă răzbunătoare"?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0


Загрузка...