Амброзия

În Capitală a demarat lupta cu o plantă extrem de periculoasă - detalii

225
(reînnoit 18:38 14.05.2020)
Planta care provoacă alergii severe la oameni, în ultimii ani a „acaparat” pur și simplu capitala Moldovei. Pentru a face față eficient situației, serviciile municipale au creat o hartă electronică și au început să folosească erbicide.

CHIȘINĂU, 14 mai - Sputnik. Întreprinderea municipală Spatii verzi a început să curețe zonele urbane de ambrozie. Potrivit lui Alexander Vicol, șeful subdiviziunii Spații Verzi din sectorul Ciocana din Capitală, anul acesta s-a decis înceaperea lucrărilor chiar înainte de înflorirea plantei.

Se lucrează conform unei hărți electronice

Potrivit lui Vicol, ambrozia acum nu prezintă pericol. Perioada de maximă înflorire este de obicei, la sfârșitul lunii iunie - începutul lunii iulie. Cu toate acestea, serviciile municipale monitorizează apariția plantelor de îndată ce apar primii lăstari.

”La început am făcut manual o hartă și coseam planta. Iar anul acesta am făcut o hartă electronică. Acum este mai clar unde se află aceste suprafețe, pe ce stradă. Harta ne ajută să înțelegem dacă ambrozia se răspândește sau suprafața pe care o ocupă se diminuează", a explicat specialistul.

Așa cum recunosc angajații de la Spatii Verzi, cosirea ambroziei este ineficientă. Prin urmare, sunt folosite erbicidele pentru combaterea acesteia. În trei săptămâni distrug planta până la rădăcină. Potrivit lui Vicol, pe strada Varnița de exemplu această plantă a dispărut, în pofida faptului că anul trecut acolo erau cinci zone mari.

Problemă monitorizată de primarul Capitalei

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a declarat pe pagina sa de Facebook că ideea creării unei hărți electronice a fost discutată de mai mulți ani.

”După ce acum două săptămâni am solicitat, în sfârșit, avem o hartă, care reprezintă teritoriile din Chișinău unde crește ambrozia. Potrivit informațiilor, vedem că toate sectoarele sunt afectate, mai puțin centrul capitalei, iar suprafața totală este de 200 de hectare, ceea ce reprezintă 122 de zone. Am solicitat să se intervină prompt pentru ca locuitorii capitalei să nu aibă de suferit din cauza acestei buruiene care provoacă alergie”, susține primarul Ion Ceban.

Potrivit acestuia, până în prezent au fost folosite soluții chimice pe o suprafață de cinci hectare în sectoarele Ciocana și Botanica.

Primarul și-a exprimat speranța că, în scurt timp, serviciile orașului vor putea eradica buruiana.

”Agenții economici, persoanele fizice trebuie să aibă grijă de terenurile care le dețin și să înlăture ambrozia, în caz contrar aceștia vor fi sancționați conform codului contravențional. Organul constatator în acest caz este poliția, preturile de sector și Direcția locativ-comunală. Trebuie să fim responsabili. Facem tot posibilul în acest sens", - a adăugat Ceban.

Alergii care se aseamănă cu răceala

Potrivit medicilor, jumătate dintre bolnavii care suferă de alergie sunt sensibili la polenul ambroziei. În același timp, potrivit alergologului Victoria Brocovschi, aproximativ 20% din populație este predispusă la rinită alergică. Nu toți sunt conștienți de un diagnostic real, crezând că au contractat o răceală obișnuită. Principala diferență între alergia provocată de ambrozie și bolile virale este lipsa febrei, a explicat Brocovschi. Medicii ne sfătuiesc să luăm măsuri de precauție în perioada de înflorire a acestei plante.

"Este mai bine să reduceți plimbările. Un accesoriu, cum ar fi o mască, este necesar pentru persoanele care suferă de alergie în fiecare an. Ochelarii de soare sunt necesari pentru a proteja ochii", a precizat alergologul.

Așa cum a explicat specialistul, se poate ajunge la o alergie provocată de ambrozie în două cazuri. În contact direct cu planta, pot apărea pete roșii pe piele și poate începe mâncărimea. Iar răspândirea polenului în aer duce la faptul că acesta pătrunde în membrana mucoasă a ochilor, nasului și plămânilor. Prin urmare, apar simptome precum tusea, strănutul și sufocarea.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

225
Tagurile:
ambrozie
Тема:
Viața în Chișinău (334)
Tematic
Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului: Începe combaterea ambroziei
Moldovenii care vor avea în ogradă asta vor fi amendați cu 6 mii de lei
Vladimir Curbet

Maestrul Vladimir Curbet ar fi împlinit azi 90 de ani

12
(reînnoit 09:24 05.12.2020)
Maestrul Coregraf Vladimir Curbet, conducătorul ansamblului de dans „Joc” ar fi împlinit astăzi 90 de ani.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. Artistul Vladimir Curbet a încetat din viață în data de 8 decembrie 2017, la trei zile după ce a sărbătorit împlinirea a 87 de ani. 

Vladimir Curbet s-a născut pe 5 decembrie 1930, în satul Susleni, Orhei. A absolvit şcoala de muzică „Ştefan Neaga" din Chişinău în anul 1966. În 1957 este numit pedagog-repetitor, iar în 1958 conducător artistic și prim-maestru de balet al Ansamblului Moldovenesc Academic de Stat de Dansuri Populare „Joc”. Împreună cu ansamblul „Joc", Vladimir Curbet a montat aproximativ 50 de dansuri populare, adevărate spectacole de muzică, port şi dans popular, atingând o performanţă artistică fără pereche în lume. Printre acestea putem remarca "Jocul ferarilor", "Brâul", "Bătuta", "Voiniceasca", "Haiduceasca", "Hora fetelor", "Mărunţica" și altele.

Maestrul a fost desemnat Artist al Poporului din Republica Moldova, Artist al Poporului din ex-URSS, Laureat al Premiului de Stat și deţinător al "Ordinului Republicii". A prezentat împreună cu Ansamblul „Joc” 10 mii de spectacole în peste 70 de ţări. În 2013, lui Vladimir Curbet i s-a conferit cea mai înaltă distincţie a Organizaţiei Mondiale de Proprietate Intelectuală – Medalia de Aur pentru Creativitate. În acest an, în memoria maestrului Vladimir Curbet a fost inaugurată o placă comemorativă la sediul Ansamblului „Joc”. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

12
Tagurile:
Joc, joc, dans, dansuri, artist
Tematic
FOTO: In memoriam Vladimir Curbet - gest pentru fondatorul „Jocului”
Ansamblul "Joc" va aduce un omagiu în memoriam maestrului Vladimir Curbet


Загрузка...
Maia Sandu

Sandu s-a întâlnit cu Mitropolitul Vladimir: Ce a primit în dar

142
(reînnoit 09:05 05.12.2020)
Președintele ales, Maia Sandu, a avut o discuție cu Mitropolitul Vladimir. Despre aceasta a anunțat Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. Președintele ales, Maia Sandu, a anunțat că a avut o întâlnire cu Înalt Preasfințitul Vladimir. Sandu spune că i-a mulțumit Mitropolitului pentru felicitările care i le-a adresat atunci când au fost anunțate rezultatele scrutinului din 15 noiembrie. Mai mult, președintele ales anunță că a primit și un cadou de la Înalt Preasfințitul Vladimir. 

”Am adus mulțumiri și pentru darul Mitropolitului Vladimir - o Icoană a Maicii Domnului. Am discutat despre perioada dificilă prin care trece țara noastră și cum putem ajuta oamenii să treacă mai ușor prin criză”, a scris Maia Sandu.

De precizat că în ziua în care au fost anunțate rezultatele alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie, Maia Sandu a fost felicitată pentru victoria obținută și de Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii Kiril. 

”Stimată Maia Sandu! Vă felicit pentru victoria obținută în alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova și sper în continuare într-o interacțiune constructivă dintre autorități și Biserica Ortodoxă din Moldova.  Sunt convins că această cooperare poate contribui semnificativă la crearea unei societăți puternice din punct de vedere spiritual și sănătoase din punct de vedere moral, la stabilirea păcii și armoniei între oameni, precum și la educația patriotică a locuitorilor Republicii Moldova. Să vă ajute Dumnezeu și succese în slujirea poporului moldovenesc”, a scris Patriarhul Kiril. 

După prelucrarea a 100% din procesele verbale, Comisia Electorală Centrală a anunțat următoarele rezultate: Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune și Solidaritate a acumulat 57,75% din voturi, iar Igor Dodon, desemnat de adunarea cetățenilor – 42,25%. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

142
Tagurile:
icoană, mitropolitul Moldovei, mitropolit, Sandu
Tematic
Sandu a declarat că va desfășura o „consultare cu cetățenii”
Sandu a vorbit la telefon cu Chicu: Ce au discutat


Загрузка...