Piața Centrală

Ion Ceban: "Piața Centrală nu va fi închisă, ci va fi modernizată"

170
(reînnoit 16:49 12.05.2020)
Primarul Capitalei, Ion Ceban, susține că Piața Centrală nu va fi închisă, așa cum speculează unii, care au scos intenționat, pe timp de pandemie, oamenii la protest, dar va fi modernizată. Edilul-șef le-a prezentat astăzi jurnaliștilor planul de renovare.

CHIȘINĂU, 12 mai – Sputnik. Primarul Capitalei, Ion Ceban, a mers astăzi la Piața Centrală pentru a arăta condițiile dezastruase și a anunțat că întreprinderea nu va fi închisă, așa cum se speculează, dar va fi modernizată. Edilul-șef a anunțat că din totalul teritoriului de 5,5 hectare, pe care este amplasată piața, 2 hectare sunt în mâini private, din cauza administrației proaste a conducerii anteriore a Primăriei.

Primarul Ion Ceban a prezentat un concept de modernizare a Pieței Centrale din Capitală
Primarul Ion Ceban a prezentat un concept de modernizare a Pieței Centrale din Capitală

Ion Ceban i-a asigurat pe cei 5 mii de oameni care muncesc la Piața Centrală că nu vor rămâne fără lucru, însă decizia de a redeschide piața, în condiții de pandemie, o poate lua doar Comisia Situații Excepțională la nivel național, și nu municipalitatea. 

"Noi venim cu un concept de modernizare, cu propuneri noi pentru oameni, iar aceste schimbări nu-i vor afecta, dar din contra. Scopul nostru este să modernizaăm Piața Centrală, care reprezintă un punct comercial important pentru întreaga țară și este amplasat chiar în centrul Capitalei", a scris primarul pe pagina sa de Facebook. 

Ion Ceban mai spune că zilnic Piața Centrală este vizitată de circa 30 de mii de persoane, iar starea tehnică actuală a gheretelor și locurilor comerciale, dar și de condițiile sanitaro-igienice precare, pot deveni un focar de infecții.

"Ne dorim o piață modernă, amenajată, igienizată, în care să nu existe loc pentru corupție și monopol. Concept de modernizare a Pieței Centrale este plasat pe site-ul primăriei Chișinău și este propus pentru discuții publice. Ulterior, documentul va fi înaintat spre dezbatere și aprobare Consiliului Municipal Chișinău", a mai spus Ion Ceban.

Lucrările de amenajare și modernizare a Pieței Centrale vor fi efectuate treptat, pe sectoare și vor dura aproximativ 3 ani, iar în această perioadă Ion Ceban promite că piața nu va fi închisă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

170
Tagurile:
Ion Ceban, Piața centrală
Tematic
Piața Centrală din Chișinău: Care va fi soarta acesteia după pandemie
Cât timp va mai rămâne închisă Piața Centrală din Chișinău
Микрофон в студии радио Sputnik

Sănătatea oaselor: Tot ce trebuie știi

58
(reînnoit 21:40 20.10.2020)
De Ziua Mondială de Combatere a Osteoporozei, marcată anual pe 20 octombrie, aflați despre cauzele și metodele de profilaxie a maladiei de la medicul Iurie Cușnir.
Sănătatea oaselor: Tot ce trebuie să știi

Osteoporoza este o boală care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Numită și "boala oaselor fragile", osteoporoza este caracterizată prin scăderea densității osoase, determinată de un proces de demineralizare ce poate duce la deformarea sau fracturarea oaselor.

Potrivit medicului Iurie Cușnir, masa osoasă (densitatea osoasă) scade după varsta de 35 de ani. Sunt diverse cauze și factori de risc care contribuie la apariția bolii.

"Cauza principală este insuficiența de calciu, magneziu, zinc, vitaminelor D, A și B. Sedentarismul, consumul de alcool, fumatul, cafeaua, băuturile carbogazoase la fel contribuie la apariția bolii. Un alt factor este cel endocrin - perioada de schimbări hormonale la femei (în timpul sarcinii, alăptării, menopauzei). Excesul de proteină de origine animală, sare, zahăr și grăsimi săturate. Alți factori ar fi stresul cronic și oboseala", a relatat într-un interviu pentru Sputnik Iurie Cușnir..

Medicul a mai precizat că pierderea masei osoase ce duce la osteoporoză se dezvoltă încet. Adesea fără simptome sau semne exterioare, iar o persoană poate să nu știe că suferă de această maladie până când nu are o fractură după un incident minor, cum ar fi o cădere.

Iurie Cușnir a remarcat că osteoporoza poate fi prevenită dacă oamenii vor face mai multă mișcare, vor consuma mai multe leguminoase, dacă vor consuma cofeina cu moderație, vor elimina viciile precum fumatul și alcoolul și vor lua calciu și vitamina D.

Potrivit statisticilor, peste 200 milioane de femei după vârsta de 45 de ani suferă de osteoporoză. Organizația Mondială a Sănătății estimează că în 2020 numărul celor care suferă de această maladie va ajunge la un miliard.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

58
Tagurile:
medic, calciu, boală, sănătate


Загрузка...

"Stați acasă": Ghid de supraviețuire în timpul pandemiei

42
(reînnoit 20:35 20.10.2020)
Pictorul rus Andrei Tarusov a elaborat un ghid de protecție împotriva coronavirusului. Acesta conține mai multe imagini care sunt însoțite de sfaturi pentru cetățeni.

Pictorul rus Andrei Tarusov a elaborat un ghid de protecție împotriva infecției COVID-19, doar că nu este un ghid simplu, ci așa cum îl vede el cu ochii lui de pictor. Este vorba de un proiect de tip pin-up: ”COVID-19: Survival guidelines”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

42
Tagurile:
coronavirus, ghid
Tematic
COVID-19: Situația la zi din Republica Moldova


Загрузка...
Vladimir Putin și Emmanuel Macron

Putin a discutat cu Macron despre terorism și Karabah

0
(reînnoit 22:31 20.10.2020)
Vladimir Putin a purtat o discuție cu Emmanuel Macron despre eforturile comune ale celor două țări în combaterea terorismului și evoluția situației din Karabah.

CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a purtat marți o discuție telefonică cu președintele Franței, Emmanuel Macron, anunță serviciul de presă al administrației prezidențiale ruse.

Președintele rus Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Никольский

Se menționează că Putin i-a exprimat lui Macron condoleanțele în legătură cu asasinarea unui profesor la Paris. De asemenea, cei doi șefi de stat și-au exprimat interesul față de activizarea eforturilor comune în lupta cu terorismul.

“La inițiativa părții franceze a avut loc o discuție telefonică a președintelui Rusiei, Vladimir Putin, cu președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron. Președintele Rusiei a exprimat condoleanțe în legătură cu atentatul produs în suburbia Parisului, pe 16 octombrie – asasinarea barbară a unui învățător francez. În acest context, a fost confirmat interesul reciproc în activizarea eforturilor comune de combatere a terorismului și răspândirii ideologiei extremiste”, este menționat în comunicatul Kremlinului.

De asemenea, Putin l-a informat pe Macron despre măsurile de prevenire a escaladării acțiunilor militare în zona Karabagului.

“S-a discutat detaliat despre evoluția situației în zona de conflict din Karabahul de Munte. Vladimir Putin a oferit informații cu priviri la acțiunile întreprinse pentru prevenirea unei escaladări a acțiunilor militare și pentru reluarea cât mai grabnică a negocierilor pentru o soluționare politico-diplomatică a problemei din Karabah. A fost accentuată importanța respectări de către cele două părți în conflict a înțelegerilor încheiate pe 10 și 17 octombrie de încetare a focului”, menționează serviciul de presă al administrației prezidențiale.

Totodată, liderii celor două state au subliniat dorința de a continua coordonarea strânsă între Rusia și Franța, în calitatea lor de copreședinți ai grupului de la Minsk al OSCE, precum și în cadrul Consilului de Securitate al ONU.

“A fost subliniată disponibilitatea de a continua coordonarea strânsă între Rusia și Franța, în calitatea de copreședinți ai grupului de la Minsk al OSCE, precum și în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. S-a convenit asupra contactelor la diverse niveluri”, potrivit comunicatului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
teroris, Karabah, Macron, Putin
Tematic
Trump și Putin au pregătit „marea surpriză din octombrie”


Загрузка...