Ion Ceban Ион Чебан

Primarul Ion Ceban raportează cetățenilor ce acțiuni a făcut săptămâna trecută: Video

123
(reînnoit 19:28 03.05.2020)
Primarul Capitalei, Ion Ceban, a vorbit într-un video despre lucrările care au avut loc săptămâna trecută în Chișinău și măsurile care urmează să fie întreprinse în următoarea perioadă.

CHIȘINĂU, 3 mai – Sputnik. Primaru Ion Ceban susține că și pe parcursul săptămânii trecute, autoritățile municipale și-au concentrat eforturile pentru a preveni răspândirea coronavirusului. În primul rând, s-au asigurat că medicii și pacienții nu duc lipsă de echipamente medicale și alte lucruri necesare pentru tratamentul împotriva COVID-19. 

"Chiar dacă au fost unele măsuri mai relaxante în această perioadă, vrem să vă atenționăm să fiți maxim precauți, în continuare, și să țineți cont de toate recomandările care vin de la specialiști și de la administrația publică locală și centrală", a declarat Ion Ceban.

Primarul a menționat că săptămâna trecută, au continuat lucrările de infrastructură. Ion Ceban a fost în inspecție pe strada Zelinski din sectorul Botanica, acolo unde sunt reabilitate trutuarele, dar și pe Aleea Dacia, reconstruită recent. Muncitorii continuă lucrul și pe bulevardul Moscovei, dar și pe strada Alba Iulia. Edilul-șef al orașului ne asigură că toate lucrările vor fi finalizate în termenul stabilit în contract. 

Continuă lucrările și la stația de epurare. Ion Ceban a menționat că procesul de reabilitare este monitorizat inclusiv prin intermediul camerelor de supraveghere instalate pe teritoriul stației. 

"Facem tot posibilul pentru a înlătura acest miros. Sunt probleme acumulate de zeci de ani de zile, dar trebuie să avem grijă de sănătatea noastră și a copiilor noștri", a mai spus primarul. 

O altă preocupare a municipaității este ambrozia. Ion Ceban a solicitat direcțiilor specializate să identifice sectoarele cu această plantă și să le monitorizeze strict, ca să nu le permită creșeterea. Primarul a atenționat și agenții economici să aibă grijă de zonele pe care le adminitreează, în caz contrar, se vor alege cu amenzi. 

"Toate aceste măsuri le facem din timp pentru a proteja oamenii și ca ei să nu ajungă la medic cu acele solicitări", a declarat primarul. 

Edilul-șef a mai vorbit despre educația online și a anunțat că de luni, troleibuzele și autobuele vor circula în regim normal, iar călătorii sunt obligați să poarte masca de protecție. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

123
Tagurile:
Ion Ceban, primărie Chişinău
Tematic
Ceban: Ploaia a scos la iveală alte probleme de infrastructură ale Capitalei
Primarul Ion Ceban a dezvăluit un detaliu emoționant despre tatăl său – Foto
Микрофон в студии радио Sputnik

Sănătatea oaselor: Tot ce trebuie știi

58
(reînnoit 21:40 20.10.2020)
De Ziua Mondială de Combatere a Osteoporozei, marcată anual pe 20 octombrie, aflați despre cauzele și metodele de profilaxie a maladiei de la medicul Iurie Cușnir.
Sănătatea oaselor: Tot ce trebuie să știi

Osteoporoza este o boală care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Numită și "boala oaselor fragile", osteoporoza este caracterizată prin scăderea densității osoase, determinată de un proces de demineralizare ce poate duce la deformarea sau fracturarea oaselor.

Potrivit medicului Iurie Cușnir, masa osoasă (densitatea osoasă) scade după varsta de 35 de ani. Sunt diverse cauze și factori de risc care contribuie la apariția bolii.

"Cauza principală este insuficiența de calciu, magneziu, zinc, vitaminelor D, A și B. Sedentarismul, consumul de alcool, fumatul, cafeaua, băuturile carbogazoase la fel contribuie la apariția bolii. Un alt factor este cel endocrin - perioada de schimbări hormonale la femei (în timpul sarcinii, alăptării, menopauzei). Excesul de proteină de origine animală, sare, zahăr și grăsimi săturate. Alți factori ar fi stresul cronic și oboseala", a relatat într-un interviu pentru Sputnik Iurie Cușnir..

Medicul a mai precizat că pierderea masei osoase ce duce la osteoporoză se dezvoltă încet. Adesea fără simptome sau semne exterioare, iar o persoană poate să nu știe că suferă de această maladie până când nu are o fractură după un incident minor, cum ar fi o cădere.

Iurie Cușnir a remarcat că osteoporoza poate fi prevenită dacă oamenii vor face mai multă mișcare, vor consuma mai multe leguminoase, dacă vor consuma cofeina cu moderație, vor elimina viciile precum fumatul și alcoolul și vor lua calciu și vitamina D.

Potrivit statisticilor, peste 200 milioane de femei după vârsta de 45 de ani suferă de osteoporoză. Organizația Mondială a Sănătății estimează că în 2020 numărul celor care suferă de această maladie va ajunge la un miliard.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

58
Tagurile:
medic, calciu, boală, sănătate


Загрузка...

"Stați acasă": Ghid de supraviețuire în timpul pandemiei

42
(reînnoit 20:35 20.10.2020)
Pictorul rus Andrei Tarusov a elaborat un ghid de protecție împotriva coronavirusului. Acesta conține mai multe imagini care sunt însoțite de sfaturi pentru cetățeni.

Pictorul rus Andrei Tarusov a elaborat un ghid de protecție împotriva infecției COVID-19, doar că nu este un ghid simplu, ci așa cum îl vede el cu ochii lui de pictor. Este vorba de un proiect de tip pin-up: ”COVID-19: Survival guidelines”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

42
Tagurile:
coronavirus, ghid
Tematic
COVID-19: Situația la zi din Republica Moldova


Загрузка...
Vladimir Putin și Emmanuel Macron

Putin a discutat cu Macron despre terorism și Karabah

0
(reînnoit 22:31 20.10.2020)
Vladimir Putin a purtat o discuție cu Emmanuel Macron despre eforturile comune ale celor două țări în combaterea terorismului și evoluția situației din Karabah.

CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a purtat marți o discuție telefonică cu președintele Franței, Emmanuel Macron, anunță serviciul de presă al administrației prezidențiale ruse.

Președintele rus Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Никольский

Se menționează că Putin i-a exprimat lui Macron condoleanțele în legătură cu asasinarea unui profesor la Paris. De asemenea, cei doi șefi de stat și-au exprimat interesul față de activizarea eforturilor comune în lupta cu terorismul.

“La inițiativa părții franceze a avut loc o discuție telefonică a președintelui Rusiei, Vladimir Putin, cu președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron. Președintele Rusiei a exprimat condoleanțe în legătură cu atentatul produs în suburbia Parisului, pe 16 octombrie – asasinarea barbară a unui învățător francez. În acest context, a fost confirmat interesul reciproc în activizarea eforturilor comune de combatere a terorismului și răspândirii ideologiei extremiste”, este menționat în comunicatul Kremlinului.

De asemenea, Putin l-a informat pe Macron despre măsurile de prevenire a escaladării acțiunilor militare în zona Karabagului.

“S-a discutat detaliat despre evoluția situației în zona de conflict din Karabahul de Munte. Vladimir Putin a oferit informații cu priviri la acțiunile întreprinse pentru prevenirea unei escaladări a acțiunilor militare și pentru reluarea cât mai grabnică a negocierilor pentru o soluționare politico-diplomatică a problemei din Karabah. A fost accentuată importanța respectări de către cele două părți în conflict a înțelegerilor încheiate pe 10 și 17 octombrie de încetare a focului”, menționează serviciul de presă al administrației prezidențiale.

Totodată, liderii celor două state au subliniat dorința de a continua coordonarea strânsă între Rusia și Franța, în calitatea lor de copreședinți ai grupului de la Minsk al OSCE, precum și în cadrul Consilului de Securitate al ONU.

“A fost subliniată disponibilitatea de a continua coordonarea strânsă între Rusia și Franța, în calitatea de copreședinți ai grupului de la Minsk al OSCE, precum și în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. S-a convenit asupra contactelor la diverse niveluri”, potrivit comunicatului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
teroris, Karabah, Macron, Putin
Tematic
Trump și Putin au pregătit „marea surpriză din octombrie”


Загрузка...