Spital

Încă o universitate a făcut donații pentru spitalele din Chișinău

88
(reînnoit 13:16 30.04.2020)
Universitatea de Stat din Tiraspol cu sediul la Chișinău a făcut o donație pentru Spitalul Clinic Municipal Nr.1. Anterior, și alte universități din Capitală au ajutat instituțiile medicale în lupta cu COVID-19.

CHIȘINĂU, 30 apr. – Sputnik. Primarul Capitalei, Ion Ceban, a anunțat pe pagina sa de Facebook că reprezentanții Universității de Stat din Tiraspol cu sediul la Chișinău, împreună cu o companie privată, au făcut o donație pentru Spitalul Clinic Municipal Nr.1. Este vorba despre 8 pompe de infuzie cu ajutorul cărora medicamentele pot fi dozate chiar și de la distanță. Lotul de echipamente medicale are o valoare de 100 de mii de lei și va fi folosit în Secția de Terapie Intensivă și Reanimare.

Universitatea de Stat din Tiraspol cu sediul la Chișinău a venit cu o donație pentru Spitalul Clinic Municipal Nr.1
Universitatea de Stat din Tiraspol cu sediul la Chișinău a venit cu o donație pentru Spitalul Clinic Municipal Nr.1

Ion Ceban a remarcat că fiecare donație este importată pentru instituțiile medicale municipale, pentru fiecare medic, dar și pacient.

"Oamenii continuă să ne ajute pentru a face față situației de criză. Mulțumesc colectivului didactic al instituției superioare de învățământ, dar și tuturor care în aceste clipe grele pentru societatea noastră s-a alăturat inițiativei primăriei Chișinău în lupta cu Covid-19", a menționat primarul. 

Universitatea de Stat din Tiraspol cu sediul la Chișinău a venit cu o donație pentru Spitalul Clinic Municipal Nr.1
Universitatea de Stat din Tiraspol cu sediul la Chișinău a venit cu o donație pentru Spitalul Clinic Municipal Nr.1

Anterior, Academia de Studii Economice a Moldovei a reacționat la apelul de solidarizare lansat de Primăria Chișinău și a reușit să colecteze împreună cu cadrele didactice ale instituției peste 135 de mii de lei. 

Din aceşti bani au fost procurate și donate Spitalului Clinic Municipal ''Sfântul Arhanghel Mihail'' mai multe utilaje medicale necesare pentru tratarea bolnavilor cu COVID-19.

A venit cu ajutoare și Universitatea Tehnică a Moldovei. Profesorii UTM au reuşit să colecteze peste 150 de mii de lei. Banii au fost transferați în contul centrului de traij de la ''Moldexpo'', iar din suma oferită conducerea instituției va procura echipamentele medicale şi consumabilele necesare.

În prezent, sunt 3771 de persoane infectate cu COVID-19. Până acum, 1182 de pacienți s-au tratat, iar 116 au murit. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

88
Tagurile:
donație, COVID-19
Tematic
Un deputat PAS și un fruntaș PD au făcut donații Institutului de Medicină Urgentă
Donații pentru familiile nevoiașe - Campania anunțată de Primăria Capitalei
Încă o universitate face donații pentru instituțiile medicale
Tatiana Vascan

Expert: Anul 2020 cel mai greu pentru piața asigurărilor

4
Pandemia de coronavirus a afectat mai multe domenii din Republica Moldova, inclusiv domeniul asigurărilor. Detalii am aflat de la expertul în asigurări Tatiana Vascan.
Expert: Anul 2020 – cel mai greu pentru piața asigurărilor

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", expertul în asigurări Tatiana Vascan a declarat că în anul 2020 companiile din acest domeniu au înregistrat venituri mai mici decât în anii precedenți. La fel ca multe alte domenii, piața asigurărilor a fost afectată dur de pandemie.

"Oamenii nu mai pleacă peste hotare și respectiv nu au nevoie de Cartea Verde. Mulți lucrează de acasă și la fel nu-și asigură automobilele, pentru că nu se folosesc de transport. Nici asigurările medicale pentru cei care pleacă peste hotare nu sunt atât de solicitate", a declarat pentru Sputnik Tatiana Vascan.

În schimb, moldovenii s-au orientat spre alte tipuri de asigurări, susține expertul. Aceștia își asigură bunurile imobile sau optează pentru asigurarea de viață.

"Cultura asigurărilor este foarte joasă în țara noastră din diverse motive. Oamenii nu au încredere că companiile de asigurări ar putea să-și onoreze obligațiunile, persoanele nu dețin prea multă informație, dar nici nu au prea au mare dorință de a afla despre opțiunile pe care le au", a precizat interlocutoarea.

Specialistul a remarcat că în țara noastră există o gamă foarte largă de asigurări, însă nu toate sunt solicitate de către cetățeni. Astfel, în Republica Moldova asigurările facultative constituie doar 15-20% din volumul total de asigurări pe care le procură moldovenii.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

4
Tagurile:
pandemie, asigurări


Загрузка...
Parlament

Ultima oră: Ședința Parlamentului s-a încheiat

37
(reînnoit 18:47 03.12.2020)
Ședința Parlamentului s-a încheiat cu puțin timp în urmă. La final, vicepreședintele Legislativului, Vlad Batrîncea, și-a cerut scuze de la cetățeni pentru comportamentul de astăzi al deputaților în sala de plen.

CHIȘINĂU, 3 dec - Sputnik. După o zi marcată de scandal, îmbrânceli și proiecte adoptate în grabă, ședința plenară a Parlamentului s-a încheiat. Majoritatea deputaților a revenit în sală după pauza la ora 17:40. Nu toți însă. Cei de la PAS, PPDA și PD au părăsit însă ședința, fiind nemulțumiți de felul în care au fost votate proiectele de lege. 

Este vorba despre inițiativele privind bugetul de stat, politica bugetar-fiscală și transferul Serviciului de Informații și Securitate de sub controlul președintelui țării în subordinea Parlamentului ș.a. Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, care a condus ședința Parlamentului, și-a cerut scuze de la cetățeni pentru situația din Parlament și a declarat ședința închisă.

”Ne cerem scuze de la cetățeni pentru comportamentul deputaților de azi. Am votat trei proiecte importante în prima lectură, iar dacă cineva nu este de acord cu asta pot depune moțiune împotriva Guvernului. Dați jos Guvernul și venit cu alte proiecte de buget. Ceea ce a fost în plen azi a fost departe de lege”, a declarat Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului. 

Amintim că astăzi a fost un haos total a fost în sala de ședințe a Parlamentului. Mai mulți deputați s-au îmbrâncit în prezidiul legislativului. Deputații fracțiunilor PAS și PPDA au blocat tribuna, apoi au deconectat microfonul vicepreședintelui Vlad Batrîncea, care supunea votului mai multe proiecte de lege cu privire la bugetul de stat. 

Mai mult, socialiștii și deputații Platformei parlamentare Pentru Moldova au început să voteze legile bugetului în prima lectură. Aceștia au trecut la procedura de vot fără ca proiectele să fie prezentate de ministrul Finanțelor Serghei Pușcuța, prezent la ședința de astăzi.

Totodată, mai mulți cetățeni au ieșit astăzi în stradă la îndemnul președintelui ales, Maia Sandu, pentru a protesta împotriva proiectului de lege înaintat de fracțiunea socialiștilor, care prevede trecerea SIS din subordinea Președinției sub controlul Parlamentului. Protestul a început la ora 10:00.

Majoritatea protestatarilor purtau măști, dar nu a fost respectată distanța socială. Mai mult, la manifestație s-au adunat peste 1 000 de oameni, fapt interzis de Comisia Națională pentru Sănătate Publică, care a decretat stare de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul țării până la 15 ianuarie 2021. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

37
Tagurile:
Parlament, declarații, deputați
Tematic
Video: Mai mulți deputați s-au îmbrâncit în Parlament
Statutul limbii ruse – proiect de lege depus în Parlament


Загрузка...