Pensii și plăți sociale

Important pentru beneficiarii de pensii: Oficiile CNAS vor deservi doar la anumite ore

209
(reînnoit 18:28 28.04.2020)
Oficiile teritoriale ale Casei Naționale de Asigurări Sociale încep de mâine, 29 aprilie, să primească cetățeni. Acestea vor activa însă în regim special - au fost clar delimitate intervalele de deservire pentru fiecare categorie de beneficiari.

CHIȘINĂU, 28 apr - Sputnik. Casa Națională de Asigurări Sociale anunță că subdiviziunile sale teritoriale încep de mâine să deservească beneficiarii, dar regimul de activitate este complet diferit de cel care era până la declanșarea pandemiei. 

Redeschiderea va avea loc pe etape, iar pentru fiecare categorie de beneficiari va exista un interval de timp clar delimitat în care se va efectua deservirea. 

  • Astfel, pe 29 și 30 aprilie, începând cu ora 8.00 până la ora 14.00, oficile teritoriale ale CNAS vor deservi doar beneficiarii de pensii, alocații sociale și solicitanții ajutorului de deces.
  • Din data de 4 mai până pe 8 mai inclusiv, de la ora 8.00 până la ora 14.00, vor fi deserviți beneficiarii de indemnizații de maternitate și indemnizații adresate familiilor cu copii.
  • Iar începând cu 11 mai până în data de 15 mai inclusiv, de la ora 8.00 până la ora 14.00, din nou vor fi deserviți beneficiarii de pensii, alocații sociale și solicitanții ajutorului de deces.

Aceste măsuri au fost luate pentru a preveni răspândirea infecției COVID-19. CNAS anunță că fac excepție și nu vor activa în perioada indicată oficiile sale teritoriale din Soroca, Glodeni și Ștefan Vodă, unde este instituit regim de carantină. 

”Atragem atenţia vizitatorilor CTAS că după fiecare două ore de audienţă a cetăţenilor, în Front Oficiile caselor teritoriale timp de 10 minute va fi efectuată dezinfecţia și aerisirea spaţiilor de primire. În perioada stării de urgență, solicitanții serviciilor CTAS vor fi admiși în interiorul Front Oficiului doar cu condiția că poartă mască de protecție și mănuși, cu asigurarea respectării distanței sociale în interiorul CTAS și în exteriorul acesteia”, se menționează într-un comunicat de presă al Casei Naționale de Asigurări Sociale. 

Din data de 18 mai 2020 toate casele teritoriale vor activa în regim deplin, în cazul în care nu va fi prelungită starea de urgență. 

Totodată, Casa Naţională de Asigurări Sociale le sugerează părinţilor tineri să solicite indemnizaţiile pentru copii prin intermediul serviciului electronic “e-Cerere Indemnizaţii Familiilor cu Copii”, pentru a evita deplasările la oficiile sale.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

209
Tagurile:
CNAS, alocații, pensii, beneficiari
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1143)
Tematic
Informații importante despre pensii în perioada stării de urgență
Lumânări

Actorul Vlad Ciobanu va fi petrecut miercuri pe ultimul drum: Detalii

12
(reînnoit 16:19 24.11.2020)
Actorul Vlad Ciobanu va fi petrecut miercuri pe ultimul drum. Anunțul a fost făcut de fratele acestuia, scriitorul Vitalie Ciobanu.

CHIȘINĂU, 24 nov - Sputnik. Fratele lui Vlad Ciobanu, scriitorul Vitalie Ciobanu a făcut pe Facebook următorul anunț pentru cei care vor să-l petreacă pe actor pe ultimul drum. 

”Mâine, miercuri, 25 noiembrie, între ora 11.00 și 12.00, sicriul cu corpul neînsuflețit al lui Vlad va fi depus în holul teatrului „Luceafărul” din Chișinău (str. Veronica Micle 7). Serviciul religios și înhumarea vor avea loc la Cimitirul Central, de pe strada Armenescă, la ora 12:30. Din cauza restricțiilor impuse pe timp de pandemie, nu vom organiza un parastas - masă de pomenire”, a scris Vitalie Ciobanu. 
Vlad Ciobanu
Vlad Ciobanu

Cunoscutul actor, Vlad Ciobanu, s-a stins din viață la vârsta de 53 de ani. Actorul suferea de leucemie acută și era internat la Institutul Regional de Oncologie Iași încă de la începutul verii. 

Luminare
© Sputnik / Евгений Панасенко
De săptămâna trecută, actorul a fost confirmat pozitiv și la noul tip de coronavirus. Vlad Ciobanu a devenit foarte cunoscut mai ales după interpretarea rolului lui Eminescu adolescentul în filmul "Luceafărul" - singura peliculă de lung metraj dedicată Marelui Poet, în regia lui Emil Loteanu.

Actorul Vlad Ciobanu a fost director general al Centrului Național de Educație prin Artă. Rolurile în care a mai excelat în scenă au fost Hamlet, Macbeth, Don Juan și altele.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

12
Tagurile:
ceremonia de înmormântare, înmormântări, Înmormântare, actor


Загрузка...
Reținere - foto simbol

Euro falși răspândiți în Moldova: Trei persoane arestate

49
(reînnoit 15:55 24.11.2020)
Trei membri ai unei grupări criminale organizate specializate în punerea în circulație a bancnotelor false au fost reținut în flagrant, cu plasarea ulterioară în arest. Ei au încercat să răspândească 60 de mi de euro falși. Aflați cum pot fi deosebiți euro falși.

CHIȘINĂU, 24 nov – Sputnik. Procuratura Generală informează astăzi că organele de drept au prevenit o tentativă de punere în circulație a peste 60 de mii de euro falși, în bancnote cu nominalul de 500 de euro.

Semnul euro
© Sputnik / Михаил Воскресенский

Încercarea a fost făcută de un grup criminal organizat, membrii căruia se află acum în arest.

Trei persoane despre care organele de drept afirmă că fac parte din respectiva grupare au fost reținute în flagrant de mascații de la „Fulger” și apoi plasate în arest. 

Învinuiții sunt doi bărbați și o femeie, cu vârste cuprinse între 30 și 47 de ani, care au fost anterior judecați pentru alt gen de infracțiuni. Pentru fapta de care sunt învinuiți acum, legea penală prevede pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de la 7 la 15 ani.

În rezultatul perchezițiilor, oamenii legii au mai depistat arme, muniții deținute ilegal, obiecte de preț, precum și mijloace financiare, care au fost ridicate și supuse expertizelor.

„În rezultatul acțiunilor de anchetă a fost posibilă realizarea achiziției de control a unui lot în valoare de 5 mii euro în bancnote false cu nominalul a câte 500 euro. Ulterior, la a doua tranzacție, au fost depistate și ridicate alte 116 bancnote false cu același nominal de 500 euro (în total, 63 mii euro falși)”, a informat Procuratura Generală.

Potrivit procurorilor, rezultatul măsurilor speciale de investigații indică asupra activității criminale a unui grup mai larg de persoane, bine organizat, care intra în posesia valutei străine contrafăcute, inclusiv dolari americani, pe care îi introduceau în Republica Moldova, unde îi puneau în circulație.

Verificarea euro: culoarea cifrei din colț trebuie să se schimbe

Primul semn că bancnota de euro este falsă îl reprezintă lipsa elementelor tactile în partea de sus, precum și cifra bancnotei în partea de jos.

De asemenea, dacă nu se schimbă culoarea cifrei din colț atunci când mișcați bancnota, înseamnă că aceasta este falsificată.

Verificarea dolarilor: cei adevărați au „muzicuță”

Pentru a verifica autenticitatea dolarului american, Poliția recomandă să atragem atenția la prezența filigranului - elementul optic variabil, care-și schimbă culoarea din verde într-un negru albăstrui.

Trebuie examinate și elementele tactile prezente la imaginea președintelui și inscripția din partea de sus a bancnotei: dacă trasăm cu unghia pe aceste zone, vom  auzi parcă o "muzicuță".

Dacă bănuiți că dețineți în posesie bancnote false, nu încercați să o plasați în continuare în circuitul economic, ci apelați de urgență Poliția la 112 și predați-le autorităților. Fabricarea în scopul punerii în circulaţie sau punerea în circulaţie a banilor falși sunt infracțiuni pedepsite cu închisoarea pe un termen de până la 15 ani, precizează Poliția.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

49
Tagurile:
falsificare, euro, persoane arestate
Tematic
Fabrică de bani falși: Cum au fost trași pe sfoară angajații unor benzinării - Video


Загрузка...