Biserică

S-a stins din viață actorul Grigore Rusu

478
S-a stins din viață Grigore Rusu, actor, regizor, profesor universitar, cercetător științific, istoric teatral, Maestru Emerit al Artei.

CHIȘINĂU, 27 apr – Sputnik. Biografia actorul Grigore Rusu este evocată într-un necrolog semnat de ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, de secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol, și de colectivul Teatrului Republican „Luceafărul”.

Născut în data de 9 aprilie 1936, în raionul Drochia, Grigore Rusu a absolvit Şcoala Teatrală „B. Şciukin” de la Moscova în anul 1960, alături de I. Ungureanu, S. I. Şcurea, I. Todorov, D. Caraciobanu, E. Malcoci, V. Izbeşciuc, E. Todoraşcu, V. Constantinov, A. Pogolşa, V. Grigoriev, D. Fusu, P. Iaţcovschi, I. Gore, N. Doni, N. Vodă-Mocreac – generația care va pune bazele Teatrului pentru Tineret „Luceafărul”.

Timp de 26 de ani, Grigore Rusu a activat pe scena Teatrului „Luceafărul”, interpretând peste 80 de roluri, printre care Von Calb din „Intrigă şi iubire”, Daniel din „Nota zero la purtare”, Andrew Agucchek din „A 12-a noapte”, Andrei din „Voiaj de nuntă” etc. S-a filmat în mai multe pelicule ale studioul „Moldova-film”, fiind invitat și pentru sonorizarea filmelor, a interpretat rolul lui I. Bodiul în pelicula „Ani şi filme” de M. Calic, produsă de studioul cinematografic „M. Gorki”.

A fost angajat la Teatrul Televizat „Dialog”, condus de Gheorghe Siminel. Ulterior se încadrează pe tărâmul pedagogiei la filiala Școlii Superioare de Teatru „B. Şciukin”, care activa pe lângă Teatrul „Luceafărul”.

Din anul 1967 a activat în calitate de şef la mai multe catedre în cadrul Institutului de Arte Frumoase, azi Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. A predat disciplinele Arta vorbirii scenice şi canto, Arta actorului şi vorbirea scenică și a avut numeroși discipoli.

Grigore Rusu este cunoscut și în calitate de autor de lucrări metodico-ştiinţifice şi de analiză a fenomenului teatral şi actoricesc. Editează şi câteva monografii despre vedetele teatrului: E. Ureche, V. Cupcea, C. Târţău, „Din conturnii timpului” despre Veniamin Apostol şi „Teatrul – dragostea mea” despre Petru Baracci. Este autorul volumului autobiografic „Evocări”.

"Suntem profund îndurerați de această pierdere enormă și, în aceste momente de mare tristețe, transmitem condoleanțe și compasiune familiei îndurerate", mai menționează, în necrologul făcut public astăzi, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol, și colectivul Teatrului Republican „Luceafărul”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

478
Tagurile:
s-a stins din viață, s-a stins, Rusu, actor
Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo

Un număr foarte mare de cazuri noi de COVID-19 și astăzi

6
Ministerul Sănătății a prezentat informații actualizate cu privire la situația epidemiologică din țară.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. Astăzi în Republica Moldova au fost confirmate 1728 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, după ce au fost efectuate 3549 de teste primare. Șase cazuri sunt de importa, iar restul sunt cu transmitere locală. 

Bilanțul persoanelor infectate cu COVID-19 a ajuns în țara noastră la 115 557.

Din numărul total de persoane la care astăzi s-a confirmat virusul 106 sunt sunt lucrători medicali. S-au îmbolnăvit 33 de medici, 49 de asistenți medicali și 24 de persoane care reprezintă personalul auxiliar.

În prezent sunt internați în spitale 3725 de pacienți cu COVID-19, dintre care 269 sunt în stare extrem de gravă. 54 dintre aceștia sunt conectați la aparate de respirație asistată.

La domiciliu se tratează cu forme ușoare ale bolii 8 088 de persoane, iar 30 283 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Între timp, 1330 de persoane s-au vindecat de coronavirus. În total, 99 606 persoane au fost tratate de COVID-19 de la începutul pandemiei.

În ultimele 24 de ore au decedat din cauza complicațiilor provocate de infecție 19 persoane. Bilanțul victimelro a ajuns astfel la 2403.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

6
Tagurile:
COVID-19, cazuri
Tematic
Iată ce simptome pot apărea după vaccinarea împotriva COVID


Загрузка...
Inaugurarea monumentului soldaților sovietici căzuți la Palanca

În satul Palanca a fost inaugurat memorialul restaurat al soldaților sovietici

50
Monumentul din satul Palanca este al 12-lea din republică reparat anul acesta cu sprijinul Ambasadei Federației Ruse.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. În satul Palanca din raionul Ștefan Vodă astăzi a fost inaugurat după restaurare monumentul soldaților sovietici căzuți în preajma localității, pentru a elibera Moldova în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei. 

Obeliscul de unsprezece metri și plăcile de granit cu numele soldaților sovietici căzuți au fost restaurate cu sprijinul financiar al Ambasadei Rusiei.

Lucrările de restaurare a memorialului au fost coordonate de organizația publică „Vece”.

Potrivit șefului organizației, Nicolae Guțul, pentru restaurarea memorialului s-au cheltuit 198 de mii de lei. Toate fondurile au fost alocate de partea rusă.

Открытие памятника советским воинам погибшим в ВОВ в Паланке
© Sputnik / Anatolii Kiriak
Inaugurarea memorialului restaurat al soldaților sovietici

"Și autoritățile locale au acordat toată asistența posibilă: au oferit hrană și cazare constructorilor, au ajutat cu materiale de construcție", a adăugat Guțul.

La deschiderea memorialului renovat a participat ministrul Apărării al Moldovei Victor Gaiciuc, președintele raionului Ștefan Vodă Vasile Maxim, atașatul Ambasadei Rusiei în Moldova Kirill Abramov, șeful reprezentanței Rossotrudnichestvo, Andrei Muraviov.

În cadrul lucrărilor, a fost restaurat obeliscul, au fost reinstalate plăcile cu numele soldaților și a fost amenajat teritoriul memorialului.

Restauratorii au gravat pe plăcile comemorative numele a 326 de soldați sovietici care au murit în luptele de lângă satul Palanca din aprilie până în august 1944.

Открытие памятника советским воинам погибшим в ВОВ в Паланке
© Sputnik / Anatolii Kiriak
Inaugurarea memorialului restaurat al soldaților sovietici în satul Palanca

În cadrul ceremoniei de inaugurare a monumentului, șeful Consiliului de coordonare a compatrioților ruși, reprezentantul mișcării de căutare a Moldovei Alexei Petrovici a predat primarului satului Palanca Larisa Voloh și reprezentanților ambasadei ruse listele actualizate ale soldaților și ofițerilor Armatei Roșii care au murit lângă sat.

Открытие памятника советским воинам погибшим в ВОВ в Паланке
© Sputnik / Anatolii Kiriak
În satul Palanca a fost inaugurat memorialul restaurat al soldaților sovietici

Memorialul soldaților sovietici este al 12-lea monument restaurat pe teritoriul Moldovei cu sprijinul Ministerului de Externe al Rusiei și al regiunilor rusești, cu prilejul celei de-a 75-a aniversări a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

50
Tagurile:
soldații sovietici, soldați, memorial, Palanca
Tematic
Decis: Au fost înăsprite sancțiunile pentru profanarea monumentelor


Загрузка...