drapel

Mesajul oficialilor cu prilejul Zilei Drapelului de Stat: La mulți ani, tricolor!

136
Oficialii din țara noastră au venit cu mesaje de felicitare cu prilejul Zilei Drapelului de Stat al Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 27 apr - Sputnik. În țara noastră astăzi este marcată Ziua Drapelului și a Stemei de Stat.

Președintele Igor Dodon a remarcat într-un mesaj postat pe o rețea de socializare că până la proclamarea statului independent Republica Moldova, în semn de statornicire a identității noastre ca popor și neam și de statuare a suveranității țării, a fost consfințit unul dintre simbolurile naționale supreme – Drapelul de Stat.

”De atunci, în fiecare an, la 27 aprilie, celebrăm acest însemn definitoriu în istoria republicii. De asemenea, în ziua dată, îi cinstim pe toți fruntașii neamului care au configurat stindardul poporului, creîndu-i matricea tricoloră și asimilînd-o într-un cadru heraldic unic. Generații onorează drapelul, arborîndu-l la cele mai importante manifestări și în momentele de profundă semnificație spirituală. Or, anume la asemenea ocazii, moldoveanul este mîndru de obîrșia sa și arată destoinicia națiunii sale întregii lumi”, a scris Igor Dodon . 

Șeful statului a precizat că, celebrând Ziua Drapelului de Stat, îndeplinim datoria seculară de a ne ține împreună, de a cinsti valorile supreme pentru care au luptat predecesorii noștri și de a păstra independența și suveranitatea statului integru Republica Moldova.

Și premierul Ion Chicu a trimis un mesaj prin intermediul unui comunicat de presă cu prilejul zilei de astăzi. Oficialul a reamintit că, în data de 27 aprilie 1990, deputații primului Parlament au oficializat Tricolorul în calitate de drapel al țării. 

”Țara avea și are nevoie de simboluri care o definesc și unesc societatea. Azi, cu toții, indiferent de etnie și preferință politică, ne identificăm cu Tricolorul. Întâlnim Tricolorul la intrarea în școli și universități, întreprinderi și instituții publice. Vedem Tricolorul la meciuri pe umerii suporterilor și înțelegem că nu suntem singuri. Suntem mulți. Cu mândrie urmărim cum se ridică Tricolorul atunci când ai noștri reușesc la competiții sportive sau la olimpiadele de științe. Cu Tricolorul retrăim, plângem și ne bucurăm împreună. Când revenim acasă, în Moldova, primul lucru care-l vedem la hotarul țării este Tricolorul”, a punctat premierul Chicu. 

Potrivit premierului, tricolorul și-a făcut misiunea - ne-a oferit oportunitatea să ne unim și să devenim cu toții un popor, iar acum e rândul nostru să ne facem datoria: să depășim disensiunile neimportante și să ne unim în jurul Tricolorului pentru a construi viitorul Republicii Moldova.

”Ne doresc nouă, celor uniți de Tricolor, cât mai multe motive să ne mândrim cu Republica Moldova. La mulți ani, Republica Moldova! La mulți ani, Tricolor”, a menționat Ion Chicu. 

Reprezentanții Ministerului Apărării au publicat o înregistrare video cu prilejul Zilei Drapelului de Stat. 

”Avem un Drapel, un Drapel pe care noi, militarii Armatei Naționale, îl purtăm cu mândrie în suflet, în gând, la uniformă, la ceremonii, în misiuni și la exerciții naționale și internaționale. Onor la Tricolor! Onor la Drapelul de Stat”, este mesajul transmis de reprezentanții Ministerului Apărării. 

Și ministrul Apărării, Alexandru Pînzari, a scris un mesaj pe Facebook de Ziua Drapelului și a Stemei de Stat.

”Astăzi marcăm Ziua Drapelului de Stat! La Mulți Ani, Tricolor! Cel mai frumos drapel din lume, al nostru, al Republicii Moldova”, a scris Alexandru Pînzari pe Facebook.

Drapelul a fost arborat, pentru prima dată, pe cupola Parlamentului de deputat Gheorghe Ghimpu în data de 27 aprilie 1990. Ulterior, după 20 de ani, Legislativul a declarat această dată drept Ziua Drapelului de Stat. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

136
Tagurile:
la multi ani, oficiali, mesaj
Tematic
Republica Moldova marchează Ziua Drapelului de Stat: Istorie și semnificație
imagine din arhivă

Votul în străinătate: În ce țări ar putea apărea dificultăți

1
Impedimentele care ar putea apărea în ziua alegerilor prezidențiale peste hotarele țării au fost analizate în cadrul ședinței de astăzi a Cabinetului de Miniștri.

CHIȘINĂU, 28 oct - Sputnik. Ministrul demisionar al Afacerilor Externe și Integrării Europene Oleg Țulea a declarat în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului că secțiile de votare de peste hotare au fost asigurate cu buletine de vot. În unele state ale UE ar părea apărea dificultăți în procesul de vot, din cauza restricțiilor de circulație impuse în contextul pandemiei COVID-19. 

„Este vorba în primul rând de Spania, Franța, Irlanda. În cazul acestor țări, ambasadele acționează în vederea agreării cu autoritățile acestor state a formulelor prin care cetățenii noștri vor putea să evite restricțiile de mobilitate ca să se deplaseze la cea mai apropiată secție de vot, ca să-și poată exercita votul. Formulele care sunt agreate sunt diferite, dar în principiu se referă la posesia unor adeverințe, scrisori, fotografii ale invitației de a veni și de a participa la vot la o secție anumită”, a declarat ministrul emisionar de Externe, Oleg Țulea.

Cea mai dificilă situație este Irlanda, unde autoritățile au decretat pentru întreaga țară cel mai înalt nivel de restricții până la 1 decembrie, inclusiv deplasarea în raza a 5 km de la reședința persoanei, fapt care ar limita posibilitatea moldovenilor stabiliți acolo să meargă la secțiile de votare.

„În aceste clipe agreăm formula care ar fi acceptată de către autoritățile din Irlanda, unde e cel mai înalt nivel de restricții până la 1 decembrie. La fel și în Franța pe o perioadă de 4 săptămâni sunt decretate aceste măsuri restrictive de circulație pe timp de noapte, între orele 21:00 și 06:00. La fel și în cazul Spaniei și Israelului. În cazul acestor situații mai complicate agreăm formulele de compromis, astfel încât cetățenii să-și poată exercita dreptul la vot”, a mai spus Oleg Țulea. 

În cazul Spaniei, pe 25 octombrie, Guvernul acestei țări a aprobat în ședință extraordinară starea de alertă pentru 15 zile, cu posibilitatea extinderii acestui regim. Potrivit acestei decizii, nu se impune izolarea la domiciliu, însă sunt impuse restricții de mobilitate între provincii, cu posibilitatea de deplasare doar pentru necesitățile argumentate: deplasarea la serviciu, medic, și altele, precizează MAEIE.

”După declararea stării de alertă, ca urmare intervenției Ambasadei Republicii Moldova de la Madrid pe lângă Ministerul spaniol de Externe, s-a recepționat asigurarea de principiu pentru libera deplasare a cetățenilor Republicii Moldova spre cea mai apropiată secție de vot”, informează ministerul de Externe printr-un comunicat.

Totodată, pentru a evita anumite dificultăți, misiunea diplomatică a Republicii Moldova a prevăzut scrisori confirmative publicate pe paginile oficiale, care eventual vor putea fi folosite de către conaționali pentru a atesta intenția acestora de a se deplasa între provincii, către locațiile secțiilor de votare.

Și cetățenii Republicii Moldova din Israel sunt rugați să descarce de pe site-ul ambasadei Republicii Moldova în această țară o scrisoare pe care o vor prezenta autorităților acestei țări pentru a se putea deplasa la secțiile de votare, fără riscul de a fi amendați de către autoritățile israeliene în contextul restricțiilor impuse pe timp e pandemie.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

1
Tagurile:
probleme, străinătate, vot
Tematic
CEC nu permite exit-poll-ul și va sesiza organele de drept


Загрузка...
Premierul Ion Chicu

Chicu: Ce se va întâmpla dacă nu vor vota 2/3 din alegători

59
(reînnoit 17:52 28.10.2020)
Premierul Ion Chicu a explicat ce s-ar putea întâmpla în țară dacă la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie nu vor merge cel puțin o treime din alegători.

CHIȘINĂU, 28 oct - Sputnik. La finalul ședinței de Guvern de astăzi, premierul Ion Chicu a vorbit despre scrutinul prezidențial de duminică și a subliniat cât este de important ca alegătorii să meargă la urne. 

"Există un prag pentru care prezența este obligatorie în primul tur, trebuie să se prezinte cel puțin o treime din alegători. Nu trebuie să admitem repetarea turului I, pentru că aceasta va însemna instabilitate și amânarea soluționării unor probleme, aprobării bugetelor pentru anul viitor, a programului cu FMI și altor documente importante. Trebuie să finalizăm procesul electoral cel târziu la 15 noiembrie", a declarat Ion Chicu.

În acest context, prim-ministru a îndemnat moldovenii din țară și pe cei plecați în străinătate să meargă la vot. 

"CEC a depus toate eforturile pentru a organiza aceste alegeri în mod democratic și liber, ca cetățenii să poată participa la acest exercițiu. Deja în spațiul public sunt unii iresponsabili politici care încearcă să blocheze unele birouri electorale, de asta îndemn responsabilii să activeze prompt, or niciunui cetățean al țării nu trebuie să i se îngrădească dreptul la vot. Îndemn cetățenii să meargă la vot, este un eveniment important pentru viitorul țării. Să ne onorăm datoria civică față de stat. Guvernul a cumpărat măști, dezinfectant, astfel ca în birouri să nu fie pericol de contaminare și toți să plecăm sănătoși după ce ne exercităm dreptul la vot", a menționat premierul Ion Chicu.

La scrutinul prezidențial din 1 noiembrie pot participa peste 3,2 milioane de alegători moldoveni. Din acest număr, 2 798 306 alegători sunt atribuiți unităților administrativ-teritoriale de nivelul II, 232 631 nu au înregistrare la domiciliu sau reședință, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele țării, iar 256 203 de cetățenii cu drept de vot au domiciliu înregistrat în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului.

Pentru alegerile președintelui Republicii Moldova din 1 noiembrie au fost constituite 2143 de secții de votare. Dintre acestea, 139 de secții de votare vor fi amenajate pentru cetățenii moldoveni aflați peste hotarele țării, iar 42 de secții de votare au fost amenajate pentru cetățenii din stânga Nistrului. 

CEC a înregistrat opt candidați pentru cursa prezidențială. Este vorba despre Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Igor Dodon, Violeta Ivanov, Maia Sandu, Dorin Chirtoacă și Octavian Țîcu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

59
Tagurile:
Ion Chicu, scrutin, alegeri
Tematic
Dodon, despre mediile rusești în Moldova după alegeri
Vom intra în carantină după alegeri? Răspunsul lui Dodon


Загрузка...