Coronavirus

Important: În următoarele zile vor fi prelevate mai multe teste la COVID-19

130
(reînnoit 18:46 22.04.2020)
În următoarele zile vor fi prelevate mai multe teste la COVID-19. Anunțul a fost făcut de președintele Igor Dodon, după ședința Centrului Unic de Comandă privind gestionarea crizei COVID-19.

CHIȘINĂU,  22 apr. – Sputnik. Șeful statului a anunțat că numărul testelor prelevate la COVID-19 va creșe în următoarele zile. Igor Dodon susține că țara noastră are suficiente teste pentru a verifica masiv grupurile de persoane care prezintă cele mai mari riscuri de îmbolnăvire cu coronavirus.

"Avem în stoc peste 100 de mii de teste acum în Republica Moldova și putem merge mai masiv pe diferite focare. În primul rând, în focare unde considerăm că trebuie să fie o implicare mai activă din punct de vedere a testării", a declarat Igor Dodon.

Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a declarat că prioritate vor avea instituțiile medicale și localitățile care au un număr mai mare de persoane infectate cu COVID-19. 

"Este vorba despre testarea în instituțiile medicale, indiferent că este vorba despre instituțiile medicale spitalicești sau asistența medicală primară. Vorbim în cazul respectiv și de securitatea medicilor, dar și de prevenirea infectării pacienților. La fel, vorbim și de focarele din unele instituții precum sunt Centrele de plasament, indiferent de profilul acestora, persoanele cu dizabilități sau vârstnicii, dar, oricum, e vorba de anumite grupuri de risc. La fel și localitățile cu un număr mai impunător de bolnavi", a menționat Viorica Dumbrăveanu. 

În același timp, ministrul Sănătății a anunțat că vor fi activate și noi laboratoare de testare la COVID-19. În ultimele 24 de ore au fost procesate 696 de probe și au fost confirmate 164 de cazuri noi de contaminare cu coronavirusul de tip nou. Dintre acestea, cinci cazuri sunt de import. Este vorba despre un caz adus din Polonia și patru cazuri din Federația Rusă. Astfel, numărul cazurilor de COVID-19 a ajuns în Moldova la 2 778.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

130
Tagurile:
teste, carantina, COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1148)
Tematic
În Moldova au fost înregistrate încă 164 de cazuri noi de COVID-19
Au schimbat uniforma pe costume de protecție: Cum sunt efectuate zborurile charter
Medicina

CNA: Zeci de mii de doze de vaccin au ajuns în lacuri și pe câmpuri

40
(reînnoit 09:25 26.11.2020)
Un om de afaceri, care a încheiat un contract cu statul ca să vaccineze vulpile împotriva rabiei, a încercat să mituiască un angajat ANSA. Și asta pentru că, în loc să imunizeze animalele, „a ratat ținta”, iar 20.000 de doze de vaccin au ajuns în lacuri sau pe câmpuri.

CHIȘINĂU, 26 nov - Sputnik. Un om de afaceri a fost denunţat la CNA de către un angajat al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, după ce ar fi încercat să-l mituiască cu 50 de mii de lei.

Potrivit CNA, omul de afaceri a câștigat o licitație organizată de ANSA pentru campania de vaccinare a vulpilor împotriva rabiei. Conform procedurilor contractuale, după finalizarea vaccinării, angajatul ANSA urma să întocmească un raport cu privire executarea lucrărilor şi distribuirea întregii cantităţi de vaccin, astfel încât ulterior agentul economic să poată încasa banii pentru serviciile oferite.

În timpul examinării însă inspectorul ANSA a stabilit că agentul economic ar fi „ratat ținta”, iar peste 20 de mii de doze de vaccinuri au ajuns în lacuri sau pe câmpuri. Astfel, cantitatea ratată, în valoare de peste 20 mii de euro, trebuia să fie exclusă din suma pe care urma s-o încaseze agentul economic. Și ca să nu piardă acești bani, omul de afaceri i-ar fi propus inspectorului ANSA mită în sumă de 50 de mii de lei ca pentru a falsifica concluziile raportului.

Angajatul Agenției nu a fost de acord cu jocul agentului economic și l-a denunțat. Omul de afaceri a fost reţinut şi escortat la CNA pentru audieri, iar ulterior a fost plasat în izolator pentru 72 de ore. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă până la 6 ani de închisoare și amendă în sumă de 200 de mii de lei. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

40
Tagurile:
ANSA, mită, bani
Tematic
ANSA a început lupta cu rabia: Vaccinare cu ajutorul avionului
Pericolul din zemoși: ANSA a distrus aproape trei tone de pepene galben – Foto


Загрузка...

Sânge şi plasmă pentru tratamentul Covid-19: Gestul soldaților moldoveni

17
(reînnoit 07:34 26.11.2020)
Peste 500 de militari în termen şi pe contract, angajaţi civili ai Armatei Naţionale, precum şi studenţi ai Academiei Militare „Alexandru cel Bun” (AMFA), au donat astăzi sânge şi plasmă în garnizoanele Chişinău, Bălţi şi Cahul.

Potrivit șefului Inspectoratului Militar, colonel Victor Pîrțînă, pentru desfăşurarea acţiunii respective au fost create patru echipe mobile speciale în Brigăzile de infanterie motorizată „Moldova”, „Ştefan cel Mare” şi „Dacia” şi la sediul AMFA. Totodată, militarii din Regimentul de Stat Major „General de brigadă Nicolae Petrică” au mers la Centrul Naţional de Transfuzie din Chişinău pentru a dona sânge şi plasmă.

Sursa a precizat că în cadrul evenimentului au fost donate peste 60 de doze de plasmă pentru tratamentul anti-Covid.

Alături de militari a fost ministrul Apărării Victor Gaiciuc, care le-a mulţumit celor prezenţi pentru receptivitate şi gestul frumos prin care se oferă o şansă la viaţă pacienţilor.

”Armata participă deseori la campaniile de donare a sângelui şi plasmei, prin aceasta demonstrând o dată în plus că militarii sunt alături de societate. Vreau să vă mulţumesc pentru disponibilitatea pe care o manifestaţi de fiecare dată prin participarea în număr mare la evenimente de acest gen”, a spus ministrul Apărării.

Campania este organizată de Ministerul Apărării, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui.

De menționat că în luna septembrie curent, militarii şi angajaţii civili ai Armatei Naţionale au donat 466 de doze de sânge și 83 doze de plasmă, în cadrul unei campanii similare.

Anual, peste 2000 de militari în termen şi prin contract, dar şi angajaţi civili ai Armatei Naţionale, donează sânge în cadrul campaniilor organizate în parteneriat cu de instituţiile specializate din ţară.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

17
Tagurile:
Armata RM, plasme, Sânge
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1148)
Tematic
Cum ne pregătim pentru donarea de sânge


Загрузка...