Coronavirus

Ce fel de teste sunt folosite în laboratorul ANSP pentru detectarea virusului COVID-19

111
(reînnoit 18:29 17.04.2020)
Șefa Direcției diagnostic de laborator din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a avut o intervenție online în timpul briefingului din această dimineață de la Ministerul Sănătății.

CHIȘINĂU, 17 apr - Sputnik. Șefa Direcției diagnostic din cadrul ANSP, Ala Halacu, afirmă că în laboratorul instituției au activat inițial patru medici și patru specialiști cu studii medii de specialitate, iar ulterior li s-au alăturat alți cinci specialiști. Aceștia prelevează probe de la pacienți suspecți de COVID-19. 

Ala Halacu a declarat că la ANSP se lucrează cu mai multe teste. Organizația Mondială a Sănătății recomandă mai ales cele de tehnologie moleculară, pentru că acestea permit detectarea rapidă a virusului, încă în perioada de incubație.

În laborator au ajuns mai multe teste din China, Spania și de la OMS, toate fiind certificate. Șefa Direcției diagnostic de laborator susține că testele rapide sunt mai degrabă orientative și sunt recomandate la nivel clinic. Ele pot arăta dacă pacientul a fost sau nu infectat. 

Ala Halacu spune că are o mare importanță modul în care probele au fost colectate, transportate, păstrate și procesate. ”De asta depinde 70% din rezultat”.

Numărul cazurilor de contaminare cu noul coronavirus în Republica Moldova rămâne deocamdată de 2019. Ministrul Sănătății anunță că până în prezent au fost efectuate 9848 de teste de laborator. 

În prezent sunt în stare gravă 143 de persoane, iar 572 sunt în stare de gravitate medie. Doisprezece bolnavi sunt intubați în aceste momente - 7 la Spitalul Clinic Republican, iar 5 - la Institutul de Medicină Urgentă. 

Ieri s-au vindecat de COVID-19 și au fost externate 41 de persoane. Astfel, până în prezent în Moldova au fost tratați de coronavirus 276 de oameni. Din păcate, mai mulți pacienți au murit din cauza infecției. Până în prezent s-au înregistrat 54 de decese. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

111
Tagurile:
COVID-19, ANSP, teste
Tematic
Încă o persoană răpusă de COVID-19 în Moldova – Bilanțul zilei: opt decedați
Ridicarea restricţiilor în Marea Britanie se amână - Covid-19 ar „face ravagii”
Monumentul Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt

VIDEO: Monumentul lui Ștefan cel Mare poartă mască de protecție

53
Pe monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul Chișinăului a fost aplicată o mască de protecție în această dimineață. Pe aceasta era imprimată abrevierea denumirii unui partid politic.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul Chișinăului purta în această dimineață mască de protecție cu însemnul Partidului Acasă Construim Europa. În fruntea acestei formațiuni politice se află fostul șef adjunct al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență Gheorghe Cavcaliuc.

Acesta a scris pe pagina sa de Facebook că în acest mod a vrut să atragă atenția asupra faptului că este necesară respectarea măsurilor de protecție împotriva COVID-19 și a spus că, în opinia sa, guvernarea nu a gestionat așa cum s-ar cuveni criza pandemică.

La scurt timp, serviciile specializate au intervenit la fața locului și au scos masca de protecție de pe monumentul lui Ștefan cel Mare. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

53
Tagurile:
mască, Ștefan cel Mare, monument
Tematic
FOTO: Un bust al domnitorul ''Ștefan cel Mare și Sfânt'' a fost inaugurat la IGSU


Загрузка...
Stradă

Video: Un șofer a uitat tragă frâna de mână - Unde a ajuns mașina

7
(reînnoit 13:18 05.12.2020)
Un șofer a uitat să tragă frâna de mână, iar mașina s-a ciocnit cu un alt automobil. S-a întâmplat aseară, într-un sens giratoriu din Capitală.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. Pe internet au apărut imagini video în care se vede cum un șofer coboră din mașină, iar automobilul începe să se deplaseze singur în urmă. Cel mai probabil, conducătorul auto a uitat să tragă frâna de mână.

Speriat, bărbatul a fugit repede să oprească mașina, dar, ghinion, a căzut în timp ce încerca să apese pedala. Astfel, mașina a lovit un alt automobil din spate. 

Accidentul s-a produs aseară la sensul giratoriu de lângă Universitatea Ion Creangă din Capitală. În acele clipe, circulația rutieră era dirijată de un agent de patrulare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

7
Tagurile:
chișinău, șofer, mașină
Tematic
Accident în lanț în Capitală: Trei mașini s-au ciocnit
Tragic: Un șofer de 19 ani din Soroca a murit într-un accident produs dimineață


Загрузка...