Centrul COVID-19 Chișinău

Apelul medicilor către cetățeni înainte de Paște: ”Avem o singură rugăminte...”

1334
(reînnoit 12:00 17.04.2020)
Șefa secției Internare de la Spitalul ”Arhanghelul Mihail”, care este o instituție medicală strategică pentru tratarea bolnavilor cu COVID-19, a avut o intervenție online în timpul briefingului de la Ministerul Sănătății.

CHIȘINĂU, 17 apr - Sputnik. Șefa secției Internare de la Spitalul ”Arhanghelul Mihail”, Veronica Țugulschi, a vorbit despre situația din instituția medicală și despre starea pacienților care sunt tratați acolo.

”Lucrăm cu COVID-19 din data de 30 martie. Până în prezent am internat 321 de pacienți. Acum în spital avem 160 de pacienți confirmați și în urmă cu cinci zile am externat 38 de pacienți vindecați. Astăzi dimineață am efectuat 40 de teste repetate și sperăm să fie negative, ca să poată merge pacienții acasă și să întâlnească sărbătorile cu cei apropiați. În stare gravă sunt doar 10 pacienți, în stare medie - 95 și ușoară - 45. Încercăm să facem roentgen mai des ca să evităm agravarea stării, ca să începem tratamentul antiviral la timp, pentru a nu permite ca pacienții noștri să aibă complicații severe. La terapie intensivă nu avem niciun pacient”, a declarat Veronica Țugulschi.

În context, șefa secției Internare a făcut un apel către cetățeni în numele tuturor medicilor de la Spitalul ”Arhanghelul Mihail”, care se află în prima linie de luptă cu coronavirusul. 

”Avem un mesaj din partea medicilor de la ”Arhanghelul Mihail” către toată lumea: rugăm de Sfintele Sărbători să stea acasă. Asta este singura noastră rugăminte. Dacă vom sta toți acasă, la 1 mai vom avea mult mai puțini pacienți și vom putea reveni la o viață normală care a fost până acum”, a îndemnat Veronica Țugulschi 

Ea a menționat că toți angajații instituției au urmat câteva traininguri și au învățat cum să se echipeze corespunzător și cum să trateze pacienți cu COVID-19.

”Niciunul dintre angajații noștri nu este confirmat. Periodic, efectuăm teste și noi. Niciun coleg de-al meu nu este în prezent bolnav. Suntem toți sănătoși și gata să acordăm asistență medicală pacienților. Suntem echipați și cu costume, și cu halate de unică folosință. Avem mănuși și măști chirurgicale - avem de toate. Cu medicamente suntem foarte bine dotați - avem tot spectrul de antibiotice care sunt necesare pentru a trata un pacient cu pneumonie bilaterală cauzată de COVID-19, avem și antivirale”, a precizat șefa secției Internare de la Spitalul ”Arhanghelul Mihail”.

Numărul cazurilor de contaminare cu noul coronavirus în Republica Moldova rămâne deocamdată de 2019. Ministrul Sănătății anunță că până în prezent au fost efectuate 9848 de teste de laborator. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1334
Tagurile:
Paște, cetățeni, medici, apel
Tematic
Peste 30 de persoane de la Spitalul Clinic de Psihiatrie, infectate cu noul coronavirus
O mare personalitate religioasă a murit după infectarea cu coronavirus
Laborator

Date noi de la Ministerul Sănătății: Câte cazuri de COVID au fost confirmate

55
(reînnoit 17:19 15.01.2021)
Numărul cazurilor înregistrate oficial de infectare cu coronavirus a depășit 152 de mii, cel al deceselor a ajuns la 3228.

CHIŞINĂU, 15 ian – Sputnik. În ultimele 24 de ore au fost confirmate 576 cazuri noi de infectare cu COVID-19, în urma efectuării a 3108 teste, comunică Ministerul Sănătății.

Din numărul total de cazuri, șapte sunt de import (Marea Britanie-două, Germania-unu, Irlanda-unu, Italia-unu, Ucraina-unu, Federația Rusă-unu).

Astfel, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 152 263.

Au fost efectuate în total 3108, dintre care 2824 primare și 284 repetate.

Din numărul total de cazuri, în 18 este vorba de lucrători medicali: patru medici, noiă asistenți medicali și cinci angajați din cadrul personalului auxiliar.

În  instituțiile medico-sanitare spitalicești sunt internați 2291 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 224 în stare extrem de gravă (40 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată).

Alte 992 persoane au fost vindecate. În total, 141 975 persoane au fost tratate de COVID-19.

În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 3966 persoane, iar 18 357 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Din păcate, au fost înregistrate și 17 decese provocate de COVID-19. Este vorba de 9 bărbați și 8 femei cu vârste cuprinse între 41 și 85 de ani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

55
Tagurile:
Moldova, coronavirus, COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
În Rusia va începe vaccinarea în masă împotriva COVID-19


Загрузка...
Activitatea SAMU Botanica

Foto: Un tânăr a căzut în gol în timp ce se filma pe tik-tok

351
(reînnoit 17:05 15.01.2021)
Un tânăr de 22 ani a fost transportat la spital după ce a căzut în gol dintr-un centru comercial din Capitală, în timp ce se filma cu telefonul.

CHIȘINĂU, 15 ian - Sputnik. Caz tragic într-un centru comercial din Chișinău. Un tânăr a căzut de la înălțime. Informația a fost confirmată pentru Sputnik Moldova de ofițerul de presă al Poliției Capitalei, Natalia Stati.

Potrivit informațiilor, totul s-a întâmplat la ora 14:40 la mall-ul de pe strada Arborilor din Capitală. Tânărul de 22 ani a căzut de la șapte metri înălțime în timp ce se filma cu telefonul. 

„La fața locului imediat s-au deplasat angajații Inspectoratului de Poliție ai sectorului Centru, pentru documentare și stabilirea tuturor circumstanțelor”, a precizat Stati.

Tânărul a fost preluat de o ambulanță și transportat la spital pentru îngrijiri medicale. Polițiștii care au efectuat cercetări la fața locului au stabilit ca el se afla în incinta centrului comercial împreună cu niște prieteni, care au comuncat că acesta a vrut să facă un filmuleț pentru tik-tok. Pe balustrada escalatorului tânărul și-a pierdut echilibrul și a căzut. Cazul este documentat în continuare de către angajații poliției.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

351
Tagurile:
a căzut de la geam, căzut în gol


Загрузка...
Fadei Nagacevshi

Fadei Nagacevschi nu renunță la funcție și este „gata de luptă”

49
(reînnoit 18:37 15.01.2021)
Ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevshi, a scris pe Facebook că nu intenționedază să plece din funcție, precum sugerase la un post de televiziune un deputat PAS.

CHIȘINĂU, 15 ian - Sputnik. Ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevshi, respinge zvonurile potrivit cărora ar intenționa să plece din funcție, într-o postare pe Facebook.

El spune că se așteaptă la o campanie de discreditare, dar că este „gata de luptă” și adaugă semnul unui zâmbet la finalul textului.

„Stimați prieteni, ieri în cadrul unei emisiuni televizate, deputatul în Parlamentul RM domnul Igor Grosu a declarat că este un ministru în Guvern care amenință că pleacă, dacă nu i se acceptă Secretarii de Stat. Sunt convins că s-a referit la persoana MJ”, a scris Nagacevschi.

Ministrul a menționat că, în cadrul ultimei ședințe de Guvern, au fost adoptate dispozițiile  privind eliberarea din funcție a Secretarilor de Stat ai Ministerului Justiției (MJ), Radu Foltea și Dorin Lișman.

„Totodată, de către Guvern au fost numiți în funcția de Secretar de Stat al MJ Silvia Stici și Lilian Deliu. Până în prezent însă dispozițiile Guvernului privind numirea Secretarilor de Stat ai MJ nu au fost publicate în MO pentru a face opozabile numirile față de terți. Respectiva situație provoacă incertitudine în activitatea MJ și sper mult că problema va fi soluționată în cel mai scurt timp, pentru a nu admite disfuncționalități inadmisibile în activitatea Ministerului”, a comunicat Fadei Nagacevschi.

Nagacevschi a adăugat că nu intenționează să refuze exercitarea funcției de ministru al Justiției, că se așteaptă „la o campanie de discreditare”, dar este „gata de luptă”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

49
Tagurile:
lupta, functie
Tematic
O decizie ce-i vizează pe deținuți: Ce propune Nagacevschi
Nagacevschi: Surprize ale Guvernului Sandu în dosarul Rizea - Reacția Olesei Stamate


Загрузка...