Catedrala ”Nașterea Domnului”

Premierul Ion Chicu a anunțat cum va fi sărbătorită în acest an Învierea Domnului

417
(reînnoit 12:27 16.04.2020)
În acest an, creștinii ortodocși nu vor putea participa la slujbele oficiate cu prilejul Învierii Domnului. În schimb, le vor putea urmări online sau la televizor.

CHIȘINĂU, 16 apr - Sputnik. Creștinii ortodocși din Moldova vor sărbători în acest an Învierea Domnului în condiții nemaiîntâlnite până acum - de carantină și autoizolare. Slujbele se vor desfășura doar cu participarea slujitorilor bisericești, iar enoriașii le vor urmări de acasă - pe internet sau la televizor. 

În cadrul ședinței Centrului  Unic de Comandă a stării de urgență, premierul Ion Chicu le-a atras atenția reprezentanților Ministerului de Interne că medicii solicită insistent să fie evitate aglomerațiile în timpul sărbătorilor pascale și le cer oamenilor să celebreze Paștele în cercul îngust familial.

Ministrul de Interne, Pavel Voicu, a anunțat mai devreme că inspectorii de patrulare vor însoți delegația Mitropoliei Moldovei, în frunte cu Înaltpreasfințitul Vladimir, sâmbătă seara, când va ajunge Lumina Sfântă la Chișinău. Lumina va fi transmisă în toate episcopiile din țară, de unde preoții o vor lua în biserici.

Inițial, reprezentanții Mitropoliei Moldovei anunțau că Lumina Sfântă de la Ierusalim nu va fi adusă la Chișinău, din cauza stării de urgență instituite în Moldova.

Ulterior, președintele țării, Igor Dodon, a declarat că Lumina Sfântă va fi adusă datorită unui suport oferit de către niște credincioși din Moldova cu posibilități financiare. 

Locuitorii de la sate vor putea scoate bucatele pregătite pentru sfințire la poartă, iar preoții vor trece pe străzi și le vor binecuvânta, având în vedere că slujbele vor fi oficiate fără enoriași, iar sfințirea în curtea bisericilor nu va fi permisă.

În orașe, în schimb, va fi mai dificil, pentru că este aglomerație. Și aici autoritățile au venit cu o soluție - cel mai mare combinat de panificație din țară va produce cozonaci, iar Mitropolia îi va sfinți, astfel încât oamenii să îi poată cumpăra din timp. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

417
Tagurile:
Învierea Domnului, sărbători, Ion Chicu
Tematic
Un altfel de Paște: Papa a celebrat Vigilia aproape singur în Bazilica Sfântul Petru-Video
Rezultatele preliminare ale deflagrației de la Sângerei

Cauzele preliminare ale deflagrației de la Sângerei, soldată cu un deces

2
Deflagrația care s-a produs marți seara la Sângerei și care s-a soldat cu un deces, ar fi avut loc din cauza acumulării de gaze naturale în locuință. Acesta este motivul preliminar anunțat de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

CHIȘINĂU 27 ian - Sputnik. Explozia care s-a produs marți seara la Sângerei ar fi avut loc din cauza acumulărilor de gaze. Potrivit IGSU, în procesul de salvare a sinistraților și a înlăturării ruinelor, salvatorii au evacuat trei butelii de gaz de tip propan butan. 

Mai mult, potrivit primelor investigații, locuința era conectată la conducta de gaze naturale. În prezent, specialiștii continuă să lucreze la locul producerii deflagrației, pentru a elucida toate circumstanțele. 

Amintim că marți, 26 ianuarie, a avut loc o explozie puternică într-o casă de locuit din orașul Sângerei. În urma tragediei, un bărbat a murit. Pompierii au reușit să salveze o femei în vârstă de 61 de ani și un bărbat în vârstă de 68 de ani. Potrivit IGSU, în cadrul misiunii au fost antrenați 74 de angajați ai Inspectoratului, cu 20 unități de tehnică.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2
Tagurile:
Sângerei, salvatori, IGSU, deflagrație


Загрузка...
Rețele electrice, electricitate

Am putea rămâne fără energie electrică: Care este motivul

50
Din cauza vremei și a Codului portocaliu emis de Serviciul Hidrometeorologic, compania Premier Energy atenționează populația că ar putea să apară probleme cu rețelele electrice și pe alocuri ar putea fi întreruperi de energie.

CHIȘINĂU 27 ian - Sputnik. Meteorologii au anunțat Cod portocaliu de condiții meteorologice complicate, valabil până joi, 28 ianuarie. 

În acest context, unul dintre distribuitorii naționali de energie electrică avertizează că există riscul de rupere a conductoarelor de linii electrice aeriene, s-ar putea isca situații periculoase și întreruperi de energie electrică. 

Totodată, compania îndeamnă toate persoanele, în special copiii, să fie atenți și să nu să se expună riscului. Oamenii sunt rugați să ocolească și să nu atingă cablurile electrice căzute la pământ sau care atârnă de pe piloni și copaci, să marcheze la distanță locul rupturii conductorului electric şi să asigure paza acestuia până la intervenția specialiștilor, să nu intervină în instalațiile electrice, să supravegheze copiii și să-i instruiască cum să procedeze atunci când vede vreun cablu pe pământ, iar despre orice incident să informeze operatorul de distribuție la telefonul 022-43-11-11 sau la numărul local, indicat în factură.

Compania distribuitoare de energie susține că vor fi luate toate măsurile pentru securizarea locurilor posibilelor avarii și restabilirea operativă a serviciului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

50
Tagurile:
Cod Portocaliu, avertizare, meteo, electricitate


Загрузка...