Militari pe o stradă din Chișinău

Orașul Glodeni, de astăzi în carantină - Militarii cu tehnica specială sunt deja acolo

237
(reînnoit 13:57 14.04.2020)
Orașul Glodeni intră de astăzi în carantină conform dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale. Ministrul Apărării, Alexandru Pînzari, a anunțat că militarii cu tehnica specială vor supraveghea ca oamenii să respecte regulile.

CHIȘINĂU, 14 apr. – Sputnik. Ministrul Apărării, Alexandru Pînzari, a anunțat că, în această dimineață, 20 de militari ai Brigăzii Infanterie Motorizată "Moldova" și ai Batalionului 22 de menținere a Păcii, cu patru unități de tehnică militară, au plecat la Glodeni. De azi, orașul este în regim de carantină și vor fi puse restricții de circulație. Soldații vor avea grijă să monitorizeze ca oamenii să respectă recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale. Alături de militari vor fi polițiști, carabineri dar și salvatori. 

"Stimați locuitori ai raionului Glodeni, vă rog să dați dovadă de respect față de militarii noștri și să vă conformați restricțiilor impuse de autorități. Avem nevoie de susținere și înțelegere, astfel încât, prin eforturi comune, să depășim cu brio această situație", a scris ministrul Alexandru Pînzari pe Facebook. 

Săptămâna trecută, peste 800 de militari ai Armatei Naţionale au oferit sprijin autorităţilor în combaterea COVID-19.

Potrivit datelor Ministerului Apărării, 600 de soldați au patrulat, alături de poliţişti, în spaţiile publice şi locurile de agrement din municipiile Chişinău, Bălți şi Cahul. Totodată, în jur de 70 de ofiţeri cu tehnică specială au monitorizat circulaţia persoanelor şi a transportului, la intrările şi ieşirile din oraşele Soroca și Ştefan Vodă, precum şi în satele Carahasani şi Talmaza, aflate în carantină. 

La fel, 600 de medici și asistenți medicali care activează în spitalele din ţară au fost transportați la serviciu și acasă cu mașinile din dotarea Armatei Naţionale. Mai mult, la Spitalul Clinic Militar Central al Ministerului Apărării a fost acordată asistenţă medicală pentru 200 de persoane cu simptome de COVID-19.

În Moldova sunt confirmate 1 712 cazuri de infectare cu COVID-19. Până cum, 134 de oameni au fost vindecați, iar 36 au decedat. 

În țara noastră este în vigoare Codul Roșu de pericol de infecție cu COVID-19. Parlamentul a instituit stare de urgență până în data de 15 mai. În Moldova a fost sistată activitatea restaurantelor, centrelor comerciale, cluburilor și altor unități de agrement. Sunt deschise doar alimentarele, farmaciile și magazinele care comercializează semințe și alte produse cu destinație agricolă și piese pentru utilajele agricole.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

237
Tagurile:
militari, carantina, COVID-19
Tematic
Cum arată localitățile în care a fost instituită carantina – Foto
Ion Chicu, despre carantina instituită în trei localități din țară
Lumânări

Actorul Vlad Ciobanu va fi petrecut miercuri pe ultimul drum: Detalii

10
(reînnoit 16:19 24.11.2020)
Actorul Vlad Ciobanu va fi petrecut miercuri pe ultimul drum. Anunțul a fost făcut de fratele acestuia, scriitorul Vitalie Ciobanu.

CHIȘINĂU, 24 nov - Sputnik. Fratele lui Vlad Ciobanu, scriitorul Vitalie Ciobanu a făcut pe Facebook următorul anunț pentru cei care vor să-l petreacă pe actor pe ultimul drum. 

”Mâine, miercuri, 25 noiembrie, între ora 11.00 și 12.00, sicriul cu corpul neînsuflețit al lui Vlad va fi depus în holul teatrului „Luceafărul” din Chișinău (str. Veronica Micle 7). Serviciul religios și înhumarea vor avea loc la Cimitirul Central, de pe strada Armenescă, la ora 12:30. Din cauza restricțiilor impuse pe timp de pandemie, nu vom organiza un parastas - masă de pomenire”, a scris Vitalie Ciobanu. 
Vlad Ciobanu
Vlad Ciobanu

Cunoscutul actor, Vlad Ciobanu, s-a stins din viață la vârsta de 53 de ani. Actorul suferea de leucemie acută și era internat la Institutul Regional de Oncologie Iași încă de la începutul verii. 

Luminare
© Sputnik / Евгений Панасенко
De săptămâna trecută, actorul a fost confirmat pozitiv și la noul tip de coronavirus. Vlad Ciobanu a devenit foarte cunoscut mai ales după interpretarea rolului lui Eminescu adolescentul în filmul "Luceafărul" - singura peliculă de lung metraj dedicată Marelui Poet, în regia lui Emil Loteanu.

Actorul Vlad Ciobanu a fost director general al Centrului Național de Educație prin Artă. Rolurile în care a mai excelat în scenă au fost Hamlet, Macbeth, Don Juan și altele.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

10
Tagurile:
ceremonia de înmormântare, înmormântări, Înmormântare, actor


Загрузка...
Reținere - foto simbol

Euro falși răspândiți în Moldova: Trei persoane arestate

49
(reînnoit 15:55 24.11.2020)
Trei membri ai unei grupări criminale organizate specializate în punerea în circulație a bancnotelor false au fost reținut în flagrant, cu plasarea ulterioară în arest. Ei au încercat să răspândească 60 de mi de euro falși. Aflați cum pot fi deosebiți euro falși.

CHIȘINĂU, 24 nov – Sputnik. Procuratura Generală informează astăzi că organele de drept au prevenit o tentativă de punere în circulație a peste 60 de mii de euro falși, în bancnote cu nominalul de 500 de euro.

Semnul euro
© Sputnik / Михаил Воскресенский

Încercarea a fost făcută de un grup criminal organizat, membrii căruia se află acum în arest.

Trei persoane despre care organele de drept afirmă că fac parte din respectiva grupare au fost reținute în flagrant de mascații de la „Fulger” și apoi plasate în arest. 

Învinuiții sunt doi bărbați și o femeie, cu vârste cuprinse între 30 și 47 de ani, care au fost anterior judecați pentru alt gen de infracțiuni. Pentru fapta de care sunt învinuiți acum, legea penală prevede pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de la 7 la 15 ani.

În rezultatul perchezițiilor, oamenii legii au mai depistat arme, muniții deținute ilegal, obiecte de preț, precum și mijloace financiare, care au fost ridicate și supuse expertizelor.

„În rezultatul acțiunilor de anchetă a fost posibilă realizarea achiziției de control a unui lot în valoare de 5 mii euro în bancnote false cu nominalul a câte 500 euro. Ulterior, la a doua tranzacție, au fost depistate și ridicate alte 116 bancnote false cu același nominal de 500 euro (în total, 63 mii euro falși)”, a informat Procuratura Generală.

Potrivit procurorilor, rezultatul măsurilor speciale de investigații indică asupra activității criminale a unui grup mai larg de persoane, bine organizat, care intra în posesia valutei străine contrafăcute, inclusiv dolari americani, pe care îi introduceau în Republica Moldova, unde îi puneau în circulație.

Verificarea euro: culoarea cifrei din colț trebuie să se schimbe

Primul semn că bancnota de euro este falsă îl reprezintă lipsa elementelor tactile în partea de sus, precum și cifra bancnotei în partea de jos.

De asemenea, dacă nu se schimbă culoarea cifrei din colț atunci când mișcați bancnota, înseamnă că aceasta este falsificată.

Verificarea dolarilor: cei adevărați au „muzicuță”

Pentru a verifica autenticitatea dolarului american, Poliția recomandă să atragem atenția la prezența filigranului - elementul optic variabil, care-și schimbă culoarea din verde într-un negru albăstrui.

Trebuie examinate și elementele tactile prezente la imaginea președintelui și inscripția din partea de sus a bancnotei: dacă trasăm cu unghia pe aceste zone, vom  auzi parcă o "muzicuță".

Dacă bănuiți că dețineți în posesie bancnote false, nu încercați să o plasați în continuare în circuitul economic, ci apelați de urgență Poliția la 112 și predați-le autorităților. Fabricarea în scopul punerii în circulaţie sau punerea în circulaţie a banilor falși sunt infracțiuni pedepsite cu închisoarea pe un termen de până la 15 ani, precizează Poliția.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

49
Tagurile:
falsificare, euro, persoane arestate
Tematic
Fabrică de bani falși: Cum au fost trași pe sfoară angajații unor benzinării - Video


Загрузка...