Vladimir Țurcan

Vladimir Țurcan: voi abține de la examinarea contestațiilor legii asumate de Guvern

119
(reînnoit 13:07 13.04.2020)
Președintele Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, se va abține de la examinarea contestațiilor legii asumate de Guvern.

CHIȘINĂU, 13 apr - Sputnik. Președintele Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, declară că se va abține de la examinarea contestațiilor legii asumate de Guvern.

„Pentru înlăturarea oricăror interpretări și aluzii, declar despre abținerea mea de la examinarea sesizării. Rog să examinați cererea mea”, a declarat Vladimir Țurcan la începutul ședinței Curții Constituționale.

Vladimir Țurcan a convocat judecătorii Curții Constituționale în deliberare. Declarația de abținere a lui Vladimir Țurcan a fost admisă. Liuba Șova este președintele ședinței. Sesizarea va fi examinată de toți ceilalți magistrați ai Curții: Eduard Ababii, Domnica Manole, Nicolae Roșca și Serghei Țurcan.

Amintim că Curtea Constituțională a suspendat legea pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea. Decizia a fost luată după ce un grup de deputați ai Blocului ACUM și ai Partidului Șor au sesizat Înalta Curte.

”Nu poate Guvernul face aceste lucruri, pentru că în urma adresării acestor politicieni legea este suspendată. Acesta este rezultatul acțiunilor iresponsabile și populiste ale politicienilor care au provocat suspendarea legii respective. Legea care a intrat în vigoare marți, cu alocarea acestor ajutoare strict necesare pentru populație nu poate fi aplicată. Înaintarea cererilor din partea persoanelor este stopată, ANOFM nu poate recepționa aceste cereri”, a declarat premierul Ion Chicu.

Și președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a dat vina pe opoziție pentru suspendarea legii pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea. Mai mult, Igor Dodon, a declarat că l-a sunat pe președintele Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, care i-a raportat că el s-a abținut de la acest vot și că de suspendarea legii asumate de Guvern s-ar face vinoveți patru judecători. În context, șeful statului a propus trei scenarii. 

„Cea mai simplă soluție ar fi ca cele patru sesizări ale opoziției să fie retrase. Luni sau marți, Curtea Constituțională ar fi bine să ia decizia ca legea să rămână în vigoare. Ar putea să suspende câteva articole, dar nu legea în întregime”, a precizat președintele.

Decizia președintelul Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, de a nu partcipa la examinarea contestațiilor legii asumate de Guvern vine pentru a nu lăsa loc de interpretări în spațiul public, după ce Igor Dodon a anunțat public că a vorbit cu el la telefon și i-a cerut explicații după suspendarea legii.

Curtea Constituțională urmează să examineze sesizarea privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență și modificarea unor acte normative. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

119
Tagurile:
Guvern, examinare, Vladimir Turcan
Tematic
Ce spune Vladimir Țurcan despre rușinea prin care a trecut Curtea Constituțională în 2019
Вячеслав Ионицэ

Moldova se va bălăci în sărăcie și în 2021: Cât va dura criza economică

143
(reînnoit 21:16 17.01.2021)
La sărăcia în care ne aflăm, orice creștere economică mai mică de 10% înseamnă bălăceală în continuare în glod, declară expertul economic Veaceslav Ioniță.
Moldova se va bălăci în sărăcie și în 2021! Cât va dura criza economică

Moldova a fost lovită dur de criza economică provocată de pandemia care face ravagii în întreaga lume. Potrivit expertului Veaceslav Ioniță, economia își va reveni de pe urma crizei din 2020 abia la sfârșitul lui 2021. Și asta, deoarece orice majorare a veniturilor moldovenilor nu va șterge cu buretele sărăcia în care țara noastră se bălăcește de trei decenii.

„Anul 2021 va fi un an de recuperare, dar va fi o recuperare grea. Dacă am vorbi de o țară dezvoltată, pentru ei o creștere de unul două procente este ceva normal. Pentru Republica Moldova, la sărăcia în care ne aflăm, orice creștere mai mică de 10% asta înseamnă bălăceală în continuare în glod și titlul ”onorific” de cea mai săracă țară din Europa”, a declarat expertul economic Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei”.

Cert este că aproximativ 20% din populația țării nu a simțit criza economică cu care se confruntă majoritatea oamenilor. Veniturile acestora nu s-au micșorat în 2020, iar despre criză au auzit doar la televizor.

„Noi de fapt avem două Moldove paralele. Avem aproximativ 20% din populație care are un nivel de bunăstare destul de ridicat. În acest an, la ei și veniturile s-au ridicat, și consumul s-a menținut, oamenii și-au procurat apartamente, s-au mutat la case pe pământ sau au cumpărat autoturisme. Acest segment de oameni nu a simțit această criză. Însă în majoritatea populației această criză lovește dur”, a opinat el.

Potrivit experților Băncii Mondiale care au analizat efectele crizei asupra business-ului și a pieței muncii din țara noastră, în 2020 și-au pierdut locul de muncă aproape 70 de mii de oameni, iar nivelul șomajului a crescut până la 8%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

143
Tagurile:
PIB, criza, saracie, criza economică
Tematic
Starea economiei Moldovei pe final de 2020 – expert economic
Anatol Usatîi, realizările în economie pe parcursul anului


Загрузка...
Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo

COVID bate în retragere? Câte cazuri noi s-au înregistrat astăzi

184
(reînnoit 18:35 17.01.2021)
După raportarea altor 214 de noi infectări, bilanțul cazurilor de COVID-19 a ajuns la 152 854. În ultimele 24 de ore, 5 persoane au decedat după ce s-au contaminat cu noul coronavirus.

CHIȘINĂU, 17 ian - Sputnik. Alte 214 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate pe 17 ianuarie în Republica Moldova.

Toate cazurile sunt cu transmitere locală, a precizat Ministerul Sănătății.

Cele 214 cazuri noi au fost confirmate după efectuarea a 1074 de teste, dintre care 1002 primare și 72 repetate.

Dintre cei 214 contaminați, 10 sunt lucrători medicali: medici - 3, asistenți medicali - 5, personal auxiliar - 2.

Acum, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sunt internați 2277 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 226 sunt în stare extrem de gravă (36 de pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată).

În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 3 963 de persoane, iar 20 883 sunt sub supraveghere la domiciliu.

În ultimele 24 de ore, virusul a provocat moartea a 5 persoane. Numărul deceselor ca urmare a COVID-19 a ajuns la 3250 de cazuri.

Ministerul a anunțat că alte 481 de persoane au fost vindecate. În total, 143 150 de persoane au fost tratate de COVID-19.

Programul național de vaccinare împotriva COVID-19 ar putea începe la începutul lunii februarie. În prezent, Republica Moldova este în așteptarea primului lot de vaccinuri. Precizarea a fost făcută de prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi.

El a spus că încă nu se cunoaște ce vaccin va primi țara noastră, dar că nu contează care producător va livra acest vaccin. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

184
Tagurile:
COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Restricții până în martie la intrarea în Italia pentru moldoveni – precizările Ambasadei


Загрузка...