Buzunar gol

Suport pentru agenții economici: Ce decizie au luat autoritățile

103
(reînnoit 11:00 13.04.2020)
Președintele țării, Igor Dodon, a anunță despre noile măsuri pe care le vor lua autoritățile pentru susținerea agenților economici.

CHIȘINĂU, 13 apr - Sputnik. Agenții economici vor beneficia de mai mult suport din partea statului.

Anunțul a fost făcut de președintele Igor Dodon după întrevederea cu conducerea de vârf a țării.

Potrivit lui, suportul constă în acoperirea din Bugetul de Stat a dobânzilor bancare pentru cei care ”iau credite în valoarea fondului de remunerare a muncii, pentru trei luni”. 

„Este vorba de dobânzile la creditele bancare pentru perioada următoare, până la finele acestui an”, a precizat președintele. 

Dodon mai spune că bani pe piață sunt și asta după ce Banca Națională a Moldovei a micșorat rezervele obligatorii pentru băncile comerciale. În context, șeful statului îndeamnă agenții economici care nu reușesc să facă față plăților salariale să se crediteze, iar statul va acoperi dobânzile. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

103
Tagurile:
banca, Credite, Dobândă, Agent economic
Tematic
Dodon: Angajații din instituțiile de stat, infectați cu COVID-19 vor primi suport bugetar
Imagine din arhivă

Munca de la distanță: Iată ce are dreptul facă angajatorul cu subalternii din 1 martie

125
(reînnoit 18:40 27.02.2021)
După ce ieri Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică a decis să instituie regim special de activitate în perioada 1 - 15 martie, astăzi autoritățile sanitare din municipiul Chișinău au prezentat cadrul legal de reglementare a procesului.

CHIȘINĂU, 27 feb - Sputnik. Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău a descris într-o hotărâre adoptată sâmbătă, 27 februarie, cum va decurge procesul de muncă în sectorul public, cât și cel privat, în perioada regimului special de activitate. 

„Conducătorii entităților publice și private de pe teritoriul municipiului Chișinău vor asigura regim special de lucru prin atragerea la serviciu a personalului strict necesar pentru asigurarea funcționalității instituției și a personalului activitatea căruia necesită prezența obligatorie la serviciu”, se precizează în hotărârea Comisiei. 

Potrivit documentului, pentru personalul activitatea căruia nu necesită prezența obligatorie la locul de muncă, se vor asigura condiții de muncă la distanță. În acest caz, angajatorului i se oferă drepturi suplimentare de control al angajaților. 

„Angajatorul este în drept să verifice activitatea salariatului la domiciliu. Modalitatea concretă de realizare a controlului va fi agreată reciproc prin mijloacele de comunicare electronică”, se menționează în hotărâre. 

Vineri,  Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică a decis ca în perioada 1 - 15 martie să fie instituit regim special de activitate. Astfel, angajatorii din sectorul public, cât și din domeniul privat, vor trebui să organizeze activitatea personalului în așa mod, încât aceștia să nu fie supuși riscul de infectare cu COVID-19. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

125
Tagurile:
angajator, lucru la distanță, distanță, muncă
Tematic
Îi vizează pe toți angajații! Regim special de muncă pentru bugetari și cei de la privat


Загрузка...
Poliția

Hoți în costume de paznici - iată ce au pus la cale trei indivizi din Cahul

47
(reînnoit 17:44 27.02.2021)
Ziua păzeau, iar noaptea furau. Trei tineri din Cahul sunt cercetați penal pentru furt. Aceștia spărgeau mașini și furau tot ce era de preț din ele.

CHIȘINĂU 27 feb - Sputnik. Trei tineri cu vârstele cuprinse între 20 și 22 de ani, care activau în calitate de vânzători și paznici într-un market din Cahul, sunt suspectați că pe timp de noapte ar fi spart geamurile mai multor automobile sau descuiau mașinile cu șurubelnița.

Ei ar fi furat acumulatoare, casetofoane, seturi de chei, pompe electrice, dar și alte bunuri. Tinerii sunt bănuiți că ar fi implicați în cel puțin patru cazuri de acest fel.

Potrivit poliției, în noaptea de 25 spre 26 februarie, tinerii au fost reținuți în flagrant, iar asupra lor, dar și la domiciliul acestora, au fost depistate mai multe bunuri furate. 

Cei trei tineri sunt cercetați în stare de libertate. Dacă vor fi găsiți vinovați, ei riscă amenzi de până la 100 de mii de lei, până la 240 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității, sau închisoare de până la șapte ani. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

47
Tagurile:
mașini, paznici, furt, Cahul, poliție


Загрузка...
Sergiu Sîrbu

Sîrbu o în judecată pe Sandu: „Mai degrabă ea are conflict de interese cu Aeroportul”

93
(reînnoit 19:23 27.02.2021)
Epopeea acuzațiilor dintre deputatul „Pentru Moldova” Sergiu Sîrbu și președintele Maia Sandu continuă. După ce ieri a fost dat afară de la ședința Consiliului Suprem de Securitate, astăzi parlamentarul a anunțat că-l dă în judecată pe șeful statului.

CHIȘINĂU, 27 feb - Sputnik. Conflictul dintre Sergiu Sîrbu și Maia Sandu nu mai contenește. După ce a fost dat afară de la ședința Consiliului Suprem de Securitate, parlamentarul „Pentru Moldova” pare să fie gata să meargă până-n pânzele albe ca să-și facă dreptate. 

Potrivit unui comunicat de presă emis de platforma „Pentru Moldova”, Sergiu Sîrbu o va acționa pe Maia Sandu în judecată.

Și asta pentru că vineri președintele a explicat că deputatul nu a fost admis la ședința Consiliului Suprem de Securitate pentru că acolo s-a discutat despre concesionarea Aeroportului, iar deputatul platformei „Pentru Moldova” s-ar afla într-un conflict de interese în acest sens.

„Noi astăzi am discutat despre concesionarea Aeroportului. În situația în care domnul Sîrbu vine dintr-o grupare parlamentară ai cărei membri sunt implicați în subiectele pe care le-am discutat în această ședință și sunt implicați direct, atunci acest lucru nu înseamnă altceva decât conflict de interese. (...) Pornind de la aceste considerente, am considerat și consider în continuare că domnul Sîrbu nu a putut să asiste la această discuție și l-am informat exact așa și pe dumnealui”, a precizat Maia Sandu în cadrul briefingului pe care l-a susținut după ședința CSS.

În replică, președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică a catalogat motivul invocat de șeful statului drept „o mostră de improvizație juridică, demnă de cluburile de amatori”.  

„Cică a decis că i s-a părut că probabil așa trebuie, pentru că a fost în Franța și cineva de acolo i-a zis că la ei există nu știu ce practică în acest sens. Mult stimată doamnă președinte, conflictul de interese are o definiție clară în legislația națională și se stabilește conform unor rigori juridice exacte. Există articole de lege și instituții abilitate care sunt împuternicite să constate acest lucru. Asta nu este la discreția unor persoane terțe și nu se face după ureche”, a menționat Sergiu Sîrbu. 

Mai mult, legislatorul consideră că mai degrabă Maia Sandu ar fi în conflict de interese în acest sens. 

„Dacă eu, în virtutea faptului că fac parte dintr-un grup parlamentar, care are legături cu presupuse persoane vizate în acest dosar, sunt bănuit, cum ați spus, de conflict de interese, față de dumneavoastră, care ați participat direct la acea tranzacție și ați votat în favoarea ei, nu există niciun fel de bănuieli?” - a remarcat Sîrbu.

Amintim că vineri, 26 februarie, membrii Consiliului Suprem de Securitate s-au convocat în ședință, în cadrul căreia au fost discutate mai multe subiecte, inclusiv concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.

Deputatul Sergiu Sîrbu nu a fost lăsat să intre la ședința CSS. Ulterior, el a susținut un briefing în care a declarat că incidentul este o încălcare crasă și a menționat că „alunecăm treptat în dictatură”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

93
Tagurile:
Judecată, Aeroportul Chişinău, conflict de interese, Maia Sandu, Sergiu Sîrbu
Tematic
Sandu, despre majorarea prețului la carburanți: Este o acțiune concertată


Загрузка...