CHIȘINĂU, 9 apr - Sputnik. În data de 7 aprilie în satul Bălceana a fost ridicat regimul de carantină. De două zile sătenii sunt liberi să iasă pe străzi și chiar să meargă la Hâncești pentru a-și cumpăra cele necesare pentru casă. Chiar și așa, străzile din Bălceana rămân pustii.
Oamenii preferă să stea în ogrăzile lor și să-și vadă de treburile gospodăriei. Mulți spun că această perioadă în care au fost izolați de restul satului a fost o lecție importantă pentru ei, iar acum încă mai există frica de contaminare.
În timp ce ne-am plimbat prin sat, am observat foarte puțini localnici. De regulă, oamenii ies din ogradă atunci când au nevoie de produse alimentare sau semințe pentru a le cultiva.
”Suntem bucuroși că au scos regimul de carantină pentru că nu puteam să mergem la Hâncești pentru a cumpăra semințe pentru a le pune în pământ. Unii voiau să-și cumpere răsad și nu era posibil. Noi doar de la Hâncești putem să cumpărăm, iar faptul că nu puteam să ieșim din sat era o problemă pentru majoritatea oamenilor”, a declarat locuitoarea satului Bălceana Tatiana Pleteniuc pentru Sputnik Moldova.
Chiar dacă nu mai sunt în carantină, oamenii oricum evită locurile aglomerate și păstrează distanța socială. În acest magazin era doar vânzătoarea, când am ajuns acolo.
Mașinile nu prea circulă pe strada principală. Pleacă doar acei care au nevoie să cumpere anumite produse din afara localității. În total, am văzut doar trei oameni pe stradă, care mergeau grăbiți spre casă. Și stația de așteptare din sat era pustie.
Amintim că prima pacientă care a fost testată pozitiv în satul Bălceana s-a stins din viață la spital după câteva zile de la internare. Femeia suferea și de alte afecțiuni și a cedat în fața virusului. Ulterior, rând pe rând, ambulanța i-a luat pe mebrii familiei femeii și pe o bună parte dintre oamenii care au interacționat cu ea, inclusiv medicul din localitate.
Majorarea preţului produselor petroliere, înregistrată în ultimele zile, este justificată, spune expertul economic Veaceslav Ioniță. Potrivit fostului deputat, la baza acestor scumpiri stă creșterea accizei pentru produsele petroliere, precum și creșterea prețurilor pe piețele internaționale.
„În acest an s-au întâmplat două lucruri negative, din punctul nostru de vedere, care au afectat prețurile la produsele petroliere. Unu – anul acesta, la fel ca și în fiecare an din ultimii 10 ani de zile, Guvernul majorează accizele la produsele petroliere. În acest an, pentru un litru de benzină pe care îl cumpărați, plătiți 4,87 acciza. Anul trecut a fost 4,47 acciza. Să nu uităm și de TVA-ul care constituie 48 de bani. Deci avem 48 de bănuți impozite achitate suplimentar pentru fiecare litru de benzină. Acesta este primul factor legat de creșterea prețurilor la produsele petroliere”, a declarat Veaceslav Ioniță într-un interviu pentru Sputnic Moldova.
Și creșterea prețului petrolului pe piețele internaționale a dus la scumpirea benzinei și a motorinei.
„Dacă în luna septembrie-octombrie a anului trecut prețului unui barrel de petrol a fost de 40 USD, ceea ce tradus în lei moldovenești înseamnă 4 lei și 30 de bănuți, în decembrie el s-a scumpit cu 25% până la 50 USD, iar în prezent a mai crescut cu 10% până la 55 USD/barrel. Ceea ce înseamnă o scumpire de 50 de bănuți a litrului de petrol doar în ultimele zile”, a adăugat Veaceslav Ioniță.
Expertul spune că petroliștii au profitat de pe urma ieftinirii petrolului în vara anului trecut, când prețul la petrol a scăzut dramatic, ajungând la minimul din ultimii 25 ani, dar acum nu fac decât să se adapteze condițiilor de pe piață.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 20 ian - Sputnik. Informația despre eliberarea lui Morari a fost confirmată pentru sputnik de către ofițerul de presă al Procuraturii Generale Maria Vieru.
”Demersul procurorului de aplicare a arestului a fost respins de judecătoria Chișinău sediul Ciocana. Procuratura va contesta încheierea judecătorului de instrucție la Curtea de Apel Chișinău”, a precizat Vieru.
Ieri, șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile. Lui Viorel Morari i-a fost înaintată învinuirea pe patru capete de acuzare.
„Acesta este acuzat de: ”exces de putere”, ”fals în acte publice”, ”reținerea sau arestarea ilegală” și ”tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate” – acțiuni comise în privința co-proprietarilor rețelei de benzinării. Ultimii au fost recent reabilitați în drepturi, după ce s-a ajuns la concluzia că în anul 2018 au fost persecutați, reținuți, arestați, deposedați de avere și trași ilegal la răspundere penală într-un dosar la comandă”, a precizat anterior Procuratura Generală într-un comunicat de presă.
Totodată, un alt figurant în același dosar a fost reținut de PCCOCS. Acesta, în anul 2018 era ofițer de investigație în cadrul Direcției nr.5 a INI, iar în prezent este angajat al Poliției de Frontieră. Potrivit informațiilor, imediat ce a primit citație la Procuratură, polițistul de frontieră s-a internat în spital, în baza unui certificat eliberat de serviciul medical al Poliției de Frontieră. Potrivit medicului curator, starea acestuia de sănătate permite participarea la acțiuni procesuale, astăzi urmând a fi audiat și recunoscut în calitate de învinuit.
În dosar figurează și actualul Șef interimar al Serviciului Antidrog din cadrul Poliției de Frontieră, care în anul 2018 era ofițer de investigație în cadrul Direcției nr.5 a INI și care încă acum o săptămână a fost pus sub învinuire pentru aceleași patru capete de acuzare.
La fel, în această schemă a participat un fost procuror din cadrul Procuraturii Anticorupție. Acesta a anunțat despre îmbolnăvirea sa cu COVID-19 exact în ziua pentru care fusese citat pentru audieri.
Urmărirea penală este în derulare, iar Procuratura va continua să aplice toate căile legale de repunere în drepturi a persoanelor care au fost pe nedrept urmărite penal și judecate, cu tragerea la răspundere a celor care au fabricat și gestionat dosare la comandă.
Amintim, fostul șef al Procuraturii Anticorupție a fost arestat în luna ianuarie, fiind pus sub învinuire pentru abuz în serviciu și fals în acte publice. Ulterior, i-au fost înaintate și alte capete de acuzare - amestec în înfăptuirea urmăririi penale, îmbogățire ilicită și spălare de bani. În consecință, Viorel Morari a stat în arest mai bine de o lună, iar la mijlocul lunii februarie a fost eliberat de sub control judiciar din sala de judecată, după ce magistrații au respins solicitarea procurorilor de a prelungi arestul cu 60 de zile.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 21 ian – Sputnik. Vremea se încălzește joi, 21 ianuarie. La prânz, temperaturile vor fi pozitive până și în raioanele de nord.
Meteorologii anunță maxime de +1..+4 grade Celsius în regiunea de nord, +2..+5 grade în regiunea de centru și +3..+6 grade în raioanele de sud.
Cerul va fi numai parțial acoperit de nori, așa că vom avea și ore însorite.
Precipitații nu sunt prognozate.
Presiunea atmosferică va fi normală joi și în următoarele două zile.
Vântul va sufla din sud-est, cu o viteză de cel mult 6 metri pe secundă.
În noapte spre vineri, 22 ianuarie, termometrele vor indica minime de -2..-5 grade în nord, de -1..-4 în centru și de 0..-3 în sud.
Vineri, 22 ianuarie, se va încălzi și mai mult, maximele termice vor crește cu vreo 3 grade, comparativ cu ziua de joi. Sunt anunțate +4..+7 grade Celsius în regiunea de nord, +5..+8 grade în regiunea de centru și +6..+9 grade în raioanele de sud.
Vântul va sufla tot din sud-est, cu o viteză de 1-6 metri pe secundă.
Pentru sâmbătă și duminică sunt prognozate temperaturi la nivelul celor de vineri pe parcursul zilei. Duminică va ploua însă în nord și în sud.
Pentru luni, 25 ianuarie, sunt anunțate precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare în toate regiunile. Marți ar urma să ningă pe întreg teritoriul țării și se va răci din nou.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova