Seră

Ministerul Agriculturii: Proprietarii de sere sunt cei mai afectați de COVID-19

201
(reînnoit 13:02 03.04.2020)
Situația cretă de răspândirea COVID-19 ar putea să-i afecteze doar pe micii producători agricoli, în special pe cei care dețin sere. Asta a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Mihail Machedon, în studioul Sputnik Moldova.

CHIȘINĂU, 3 apr. – Sputnik. Anual, în țara noastră sunt înregistrate 426 de hectare cu sere, care produc aproximativ 13 500 de tone de legume și verdețuri. Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Mihail Machedon, a declarat că 61 la sută dintre proprietari au sere mici și, cel mai probabil, anume ei vor întâmpina dificultății în această perioadă de carantină. 

’’Producătorii mari nu vor fi atât de afectați pentru că, de obicei, au contracte cu magazinele mari din țară, vând la piețele angro sau fac exporturi peste hotare. În schimb, agricultorii mici întâmpină mai mari dificultăți în acest sens’’, a spus Mihail Machedon.

Secretarul de stat în Ministrul Agriculturii susține că, în această situație, micii producători care dețin sere ar trebuie să-și reorienteze strategiile și să caute soluții pentru a vinde produsele agricole, fiindcă statul nu le interzice să comercializeze. ’’Acum, suntem foarte des contactați de micii producători. Le spunem că ar putea să vândă la piețele angro sau chiar online. Evident, vom vizita acești fermieri ca să vedem cum îi putem ajuta’’, a mai spus Mihail Machedon.

Demnitarul a menționat că autoritățile au avut discuții cu reprezentanții rețelelor de magazine din țară, ca aceștia să crească cantitatea de legume și verdețuri cumpărată de la producătorii autohtoni, mai ales că acum, importurile s-au diminuat.

Cât ține de prețul produselor agricole, Mihail Machedon susține că acestea nu s-au majorat foarte mult. O comisiei din cadrul Ministerului Finanțelor monitorizează situația, iar în caz de abateri, statul va interveni prin mecanismele sale.

Secretarul de stat a mai spus că cel mai dificil le va fi producătorilor de răsad, dacă pandemia provocată de COVID-19 nu va fi stopată foarte curând.

În prezent, lucrările agricole se desfășoară în regim normal. Până acum, a fost semănată mazărea, orzul, iar acum pământurile sunt însămânțate cu sfeclă de zahăr și floarea-soarelui. Machedon a precizat că de la începutul anului 470 de fermieri au depus deja dosarele pentru subvenționare. În anul 2020, fondul Agenției de Intervenție și plăți pentru Agricultură constituie circa un miliard de lei.

201
Tagurile:
COVID-19, Sere, agricultori
Tematic
Producătorii agricoli cer tot mai multe subvenții de la stat
Agricultorii moldoveni solicită tot mai multe subvenții
Viorel Morari

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari a fost reținut

5
Șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari a fost reținut. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, Morari este cercetat pe patru capete de acuzare, printre care și fabricarea unui dosar la comandă.

CHIȘINĂU 19 ian - Sputnik. Șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție ar fi fost arestat din nou. Despre acest lucru a anunțat Procuratura Generală. Potrivit unui comunicat de presă, Viorel Morari, împreună cu șeful interimar al Serviciului Antidrog al Poliției de Frontieră, sunt cercetați pentru fabricarea unui dosar la comandă. Morari a fost audiat marți în calitate de bănuit pe patru capete de acuzare: ”exces de putere”, ”fals în acte publice”, ”reținerea sau arestarea ilegală” și ”tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate”.

În urma audierilor, procurorul a decis ca Viorel Morari să fie reținut. Potrivit comunicatul de presă, Morari ar fi fabricat un dosar la comandă în cazul fraților Igor și Adrian Borș, co-proprietarii ai unei rețeli de benzinării, reabilitați recent în drepturi, după ce s-a ajuns la concluzia că în anul 2018 au fost persecutați, reținuți, arestați, deposedați de avere și trași ilegal la răspundere penală într-un dosar la comandă. 

Viorel Morari nu ar fi acționat de unul singur. În acest dosar figurează și actualul șef interimar al Serviciului Antidrog din cadrul Poliției de Frontieră, care în anul 2018 era ofițer de investigație. El a fost pus sub învinuire pentru ”exces de putere”, ”fals în acte publice”, ”reținerea sau arestarea ilegală” și ”tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate”.

Urmărirea penală este în plină desfășurare și continuă să se investigheze toate detaliile acestui caz. 

Amintim că fostul șef al Procuraturii Anticorupție a fost arestat în luna ianuarie, fiind pus sub învinuire pentru abuz în serviciu și fals în acte publice.

Ulterior, i-au fost înaintate și alte capete de acuzare - amestec în înfăptuirea urmăririi penale, îmbogățire ilicită și spălare de bani.

În consecință, Viorel Morari a stat în arest mai bine de o lună, iar la mijlocul lunii februarie a fost eliberat de sub control judiciar din sala de judecată, după ce magistrații au respins solicitarea procurorilor de a prelungi arestul cu 60 de zile. 

Viorel Morari a ajuns șef la Procuratura Anticorupție în aprilie 2016 și a demisionat în primăvara anului 2019. La mijlocul lunii septembrie a aceluiași an, a fost restabilit în funcție. Pe 23 ianuarie 2020, Consiliul Suprem al Procurorilor l-a demis pe Morari din funcția de șef al Procuraturii Anticorupție până la adoptarea unei decizii finale cu privire la cazul în care este vizat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

5
Tagurile:
Viorel Morari, Procuratura Anticorupţie, Procuratura


Загрузка...
Boboteaza în Moldova - foto de arhivă

Cea mai geroasă noapte din ultimii ani: Ce vreme urmează în Moldova

78
Tocmai am trecut de cea mai geroasă noapte din ultimii trei ani. În ajunul Botezului Domnului, sărbătoare marcată pe 19 ianuarie, în Republica Moldova, în nord s-au înregistrat minime de minus 21 de grade Celsius. 

CHIȘINĂU, 19 ian – Sputnik. Cu adevărat, am avut „gerul Bobotezei”. În noaptea de 18 spre 19 ianuarie, în Republica Moldova s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi din ultimii trei ani.

Potrivit datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), în nord termometrele au indicat noaptea - 21... - 18 grade Celsius.

În raioanele de centru Criuleni și Călărași, minimele termice ale aerului fost de minus 16 grade Celsius. În regiunea de sud, cel mai frig a fost în raionul Ștefan-Vodă – minus 19...minus 14 grade Celsius.

Pentru noaptea de 19 spre 20 ianuarie, SHS prognozează minime de -9..-12 grade Celsius în nord, -8..-11 grade în centru și -7..-10 grade în sud. 

Prognoza meteo pentru 20 - 26 ianuarie
Prognoza meteo pentru 20 - 26 ianuarie

Va fi destul de frig în următoarele trei zile, potrivit prognozei SHS, după care treptat se va încălzi.

Deja joi, 21 ianuarie, temperaturile vor fi pozitive pe parcursul zilei și în regiunea de nord: la prânz vor fi +1..+4 grade Celsius.

Culturile agricole n-au fost afectate de îngheț, potrivit meteorologilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

78
Tagurile:
Moldova, Meteo, frig, geruri
Tematic
Boboteaza la moldoveni – de ce nu se spală rufe și nu se dă bani cu împrumut


Загрузка...