Spital

Veste bună: 11 bolnavi de COVID-19 s-au însănătoșit în Republica Moldova 

205
(reînnoit 19:40 27.03.2020)
Numărul pacienților care s-au tratat de COVID-19 în Republica Moldova a ajuns la 11 persoane, potrivit ministrului Sănătății.

CHIȘINĂU, 27 mart – Sputnik. Testele repetate de laborator au arătat că încă 9 foști bolnavi au scăpat de coronavirus, a anunțat în seara de 27 martie ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

Premierul Ion Chicu
© Photo : Guvernul Republicii Moldova / Direcţia comunicare și protocol

Astfel, numărul pacienților vindecați a ajuns la 11 persoane, doi foști bolnavi fiind declarați sănătoși anterior.

Mai mult, săptămâna viitoare, ar urma ca alte 18 persoane internate cu COVID-19 să fie externate, după ce vor fi repetate testele de laborator, potrivit ministrului.

Vineri, 27 martie, alte 22 de cazuri noi de îmbolnăvire de COVID-19 au fost confirmate în Republica Moldova. Bilanțul a ajuns la 199 de îmbolnăviri.

Premierul Ion Chicu a declarat la un briefing din 26 martie că dinamica contaminărilor sugrează că spre 10 aprilie numărul persoanelor infectate cu COVID-19 poate ajunge la 2.000 de persoane. Un asemenea număr de infectați ar pune „la grea încercare sistemul nostru medical”, a adăugat Chicu.

„Pericolul este major pentru viața noastră, a tuturor. Dacă vom continua să fim iresponsabili, vom muri mulți. (...) Depășirea a 3-4 mii de infectați va însemna depășirea posibilităților de a acorda asistență tuturor”, a subliniat Ion Chicu.

Premierul a menționat că „sistemul nostru medical se poate acomoda”, având blocuri spitalicești cu o capacitate de 3-4 mii de pacienți. Totuși, Ion Chicu a declarat că deja a dispus să fie pregătite spații alternative – să fie improvizate spitale în hoteluri și în alte spații.

În Republica Moldova a fost instituit, pe 13 martie, Cod Roșu de pericol de răspândire a virusului COVID-19. Pe 17 martie, Parlamentul a declarat stare de urgență, instituită până pe 15 mai. O femeie care contractase coronavirusul a decedat pe 18 martie, medicii precizând că ea suferea de câteva boli cronice. În Republica Moldova au fost anunțate oficial, la data de 27 martie, 11 cazuri de însănătoșire după COVID-19.

205
Tagurile:
Rrepublica Moldova, Republica Moldova, COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1168)
Tematic
Militarii, poliţiştii şi carabinierii patrulează prin orașe și sate - Video
Poliția avertizează: Cum a încălcat aseară legea un șofer din Chișinău – Video
Le Kremlin de Moscou

Comentariul Moscovei după ce limba rusă a obținut statut special în Moldova

9
(reînnoit 11:21 05.12.2020)
Federația Rusă salută votarea de către Parlamentul Republicii Moldova a legii privind schimbarea statutului limbii ruse pe teritoriul țării noastre. Despre aceasta a vorbit Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Vladimir Putin.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Vladimir Putin, a declarat că odată cu aprobarea legii prin care limbii ruse i se oferit statutul de limbă interetnică în Republica Moldova, în țară se elimină obstacolele de până acum, iar cetățenii vor comunica în limba pe care o doresc, transmite RIA Novosti.

”Am vorbit despre limba rusă de multe ori: într-un fel sau altul, rusa se vorbește în spațiul fostei Uniuni Sovietice, este o necesitate firească - utilizarea limbii ruse de către populația țărilor din fosta Uniune Sovietică. Prin urmare, suntem binevenite doar atunci când unele obstacole sunt eliminate astfel încât cetățenii să vorbească limba pe care o doresc", a spus Dmitri Peskov.  

De precizat că în data de 3 decembrie, cu votul majorității parlamentare, a fost votat în prima lectură proiectul de lege privind funcționarea limbilor, care îi redă limbii ruse statutul de limbă de comunicare interetnică.

Inițiativa de a înregistra în Parlament noua lege „despre funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova”, în care rusa recapătă statutul de limbă de comunicare interetnică, a venit din partea președintelui în exercițiu, Igor Dodon.

Legea anterioară, adoptată la 1 septembrie 1989, a fost declarată „învechită” de Curtea Constituțională în iunie 2018.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

9
Tagurile:
MOLDOVA, declarație, Moscova, limba rusă
Tematic
Sondaj: Câți cetățeni ruși au încredere în Vladimir Putin
Putin, îngrijorat de situația din Belarus


Загрузка...
Veaceaslav Ioniță

Ioniță: Am putea primi ajutor de la UE și Federația Rusă

42
(reînnoit 10:33 05.12.2020)
Expertul economic Veaceslav Ioniță a vorbit în studioului Sputnik Moldova despre relațiile financiare cu partenerii externi și a explicat la ce se poate aștepta țara noastră din partea acestora. 

CHIȘINĂU 5 dec - Sputnik. Orice schimbare de putere duce la o schimbare în relațiile cu partenerii externi. După alegerea Maiei Sandu în calitate de președinte, partenerii occidentali ar putea spori asistența financiară pentru Moldova. De această părere este expertul economic Veaceslav Ioniță.

În studioul Sputnik Moldova, el a menționat că "Uniunea Europeană și ceilalți parteneri ai noștri internaționali vor ajuta Republica Moldova, chiar dacă până în prezent nu există rezultate privind „furtul miliardului”. Schimbările în acest sens ar putea să se întâmple în viitorul apropiat, în maximum o lună”. 

Expertul consideră că ajutorul poate veni nu numai din Occident, ci și din Est, ca gest de bunăvoință.

„Ajutorul partenerilor bilaterali poate veni chiar mai repede. Vorbesc despre țări precum România și Polonia. Și nu aș lăsa ajutorul Rusiei pe locul doi", a spus Ioniță.

Autoritățile ar trebui să dezvolte relații economice cu toată lumea, fără o înclinare spre o parte sau alta, spune analistul.

„Aș începe să duc discuții serioase cu Rusia, pentru că nu aș vrea ca noua guvernare să se opună Occidentului și Estului - suntem fie cu aceștia, fie cu ceilalți. Nu. Suntem cu toți cei care sunt cu Moldova”, a conchis expertul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

42
Tagurile:
Federația Rusă, UE, ajutor, Veaceslav Ioniță, expert economic
Tematic
Cum explică Ioniță participarea record la vot în diasporă


Загрузка...