Ridiche crescută la Copceac, Ceadîr-Lunga

Legume și verdețuri la ușa ta: Când nu poți merge la piață - iată soluția

586
(reînnoit 19:00 26.03.2020)
Atunci când nu poți merge la piață, vine piața la ușa ta. Asta se întâmplă în această perioadă de carantină, când nici vânzătorii nu au piață de desfacere și nici cumpărătorii nu vor să iasă afară.

CHIȘINĂU, 26 mart – Sputnik. Primăvara este sezonul mult așteptat de către oamenii care iubesc să meargă la piață, în zilele însorite, pentru a cumpăra legume și verdețuri proaspete. Mai ales că după sezonul rece, imunitatea este scăzută și corpul uman are nevoie de revigorare și energie.

Coronavirusul a dat însă planurile multor oameni peste cap. Sute de agricultori s-au pomenit că nu au piață pentru a-și vinde legumele și verdețurile crescute cu grijă în sere, iar cumpărătorii nu se încumetă să iasă din case pentru a se expune pericolului de îmbolnăvire cu coronavirus.

În aceste condiții, majoritatea cetățenilor merg doar la magazine, acolo unde prețurile, evident, sunt mult mai mari decât la producători și majoritatea legumelor sunt importate.

Această criză i-a pus pe fermierii moldoveni să caute soluții. Unii le-au găsit deja. Este vorba despre agricultorii care și-au creat pagini pe internet și livrează coșuri cu legume și verdețuri la domiciliu.

Ridiche crescută la Copceac, Ceadîr-Lunga
© Photo : Victor Grigoriev
Ridiche crescută la Copceac, Ceadîr-Lunga

Victor Grigoriev locuiește în Capitală, însă, în această perioadă, practic de câteva ori pe săptămână face naveta la Copceac, raionul Ceadîr-Lunga, pentru a-i ajuta pe socrii săi să vândă ridichea crescută în seră.

Bărbatul a povestit pentru Sputnik Moldova că, din cauza carantinei, socrii săi nu au unde să-și comercializeze marfa, așa că el s-a oferit să le dea o mână de ajutor. A început să posteze, zilnic, pe rețelele de socializare, anunțuri că face livrări în Capitală, iar comenzile nu s-au lăsat mult așteptate.

”Ne-am gândit că rețelele de socializare ne vor ajuta să vindem măcar o mică parte din producție. Evident, nu avem comenzi foarte mari, doar în jur de 40 de kilograme pe săptămână, dar este deja un pas înainte. Ca să reușim la timp să vindem ridichea ar trebui măcar câte 100 de kilograme săptămânal să comercializăm,’’ a menționat bărbatul.

El mai spune că livrează legumele până la ușa cumpărătorului. Este nemulțumit doar de un singur fapt - de PREȚ care, în acest an, este destul de mic.

”Pe lângă faptul că nu avem cui să vindem, și prețul a scăzut semnificativ în acest an. Dacă în primăvara anului 2019 vindeam kilogramul de ridiche cu 40 de lei, acum costă doar 25 de lei. Ne întristează că se depune multă muncă și se fac investiții, iar rezultatele nu sunt conform planurilor și așteptărilor”, a mai spus bărbatul.

Iar Nadejda Gori deține câteva sere în raionul Anenii Noi în care crește frunze de salată, spanac, rucola și ceapă verde.

Verdețuri ecologice crescute la Anenii Noi
© Photo : Nadejda Gori
Verdețuri ecologice crescute la Anenii Noi

Femeia este cunoscută pentru legumele și verdețurile ecologice. Ca și alți agricultori, Nadeja Gori întâmpină mari dificultatăți acum, când nu are piață de desfacere.

”Din fericire, avem o familie mare, cu multe rude și distribuim o bună parte din producție celor apropiați. Este mult mai greu să vindem în această perioadă marfa noastră și ne facem griji că nu vom răscumpăra cheltuielile’’, a declarat Nadejda Gori.

O altă parte din producție femeia o vinde prin intermediul unei platforme online, creată recent, pentru o perioadă de trei luni, cu scopul de a susține micii producători.

Verdețuri ecologice crescute la Anenii Noi
© Photo : Nadejda Gori
Verdețuri ecologice crescute la Anenii Noi

Aici, oamenii fac comenzi online, achită cu cardul, iar la ușă primesc o cutie mare cu diverse legume și verdețuri proaspete.

Verdețuri ecologice crescute la Anenii Noi
© Photo : Nadejda Gori
Verdețuri ecologice crescute la Anenii Noi

Printre cei care au făcut o astfel de comandă este și Margareta Cartiră. Tânăra locuiește în satul Sireț, raionul Strășeni, la aproximativ 15 kilometri distanță de Capitală.

Comandă realizată online de verdețuri și legume
© Photo : Margareta Cartiră
Comandă realizată online de verdețuri și legume

Până la declanșarea carantinei, Margareta a lucrat în Chișinău și îi era mult mai simplu să-și aprovizioneze frigiderul cu produse. Acum însă muncește de acasă, iar situația s-a complicat. Așa că împreună cu alte 15 familii din localitate a decis să facă comandă prin internet.

”Noi eram conștienți că pentru o singură persoană nu va veni producătorul din Chișinău să ne livreze. Pentru că satul nu are denumiri la străzi, am stabilit un punct, iar fiecare persoană, pe rând, venea și își lua produsele, așa încât să nu formăm aglomerație. Mi-am cumpărat frunze de salată, ridiche, ceapă verde, mentă, leurdă și urzici. Pentru toate am dat 125 de lei. Nu e foarte ieftin, dar în schimb sunt proaspete, legăturile sunt mari și tare binevenite pe timp de criză”, ne-a mărturisit tânăra.

Din data de 16 martie, activitatea piețelor, punctelor comerciale, a restaurantelor și cantinelor este sistată până în data de 15 mai. Decizia a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale. Excepție fac alimentarele, farmaciile, stațiile PECO, iar de luni, 23 martie, și-au deschis ușile și magazinele agricole și saloanele auto.

586
Tagurile:
soluție, piață, online, legume
Tematic
SUA ar putea recunoaște Belarus “o țară cu o economie de piață”
Veaceslav Ioniță

Scumpirea produselor petroliere este justificată sau nu? Răspunsul lui Veaceslav Ioniță

85
Anul 2021 vine cu noi scumpiri pe piața produselor petroliere. Cum explică expertul economic aceste majorări, aflați în materialul de mai jos.
Scumpirea produselor petroliere este justificată sau nu? Răspunsul lui Veaceslav Ioniță

Majorarea preţului produselor petroliere, înregistrată în ultimele zile, este justificată, spune expertul economic Veaceslav Ioniță. Potrivit fostului deputat, la baza acestor scumpiri stă creșterea accizei pentru produsele petroliere, precum și creșterea prețurilor pe piețele internaționale.

„În acest an s-au întâmplat două lucruri negative, din punctul nostru de vedere, care au afectat prețurile la produsele petroliere. Unu – anul acesta, la fel ca și în fiecare an din ultimii 10 ani de zile, Guvernul majorează accizele la produsele petroliere. În acest an, pentru un litru de benzină pe care îl cumpărați, plătiți 4,87 acciza. Anul trecut a fost 4,47 acciza. Să nu uităm și de TVA-ul care constituie 48 de bani. Deci avem 48 de bănuți impozite achitate suplimentar pentru fiecare litru de benzină. Acesta este primul factor legat de creșterea prețurilor la produsele petroliere”, a declarat Veaceslav Ioniță într-un interviu pentru Sputnic Moldova.

Și creșterea prețului petrolului pe piețele internaționale a dus la scumpirea benzinei și a motorinei.

„Dacă în luna septembrie-octombrie a anului trecut prețului unui barrel de petrol a fost de 40 USD, ceea ce tradus în lei moldovenești înseamnă 4 lei și 30 de bănuți, în decembrie el s-a scumpit cu 25% până la 50 USD, iar în prezent a mai crescut cu 10% până la 55 USD/barrel. Ceea ce înseamnă o scumpire de 50 de bănuți a litrului de petrol doar în ultimele zile”, a adăugat Veaceslav Ioniță.

Expertul spune că petroliștii au profitat de pe urma ieftinirii petrolului în vara anului trecut, când prețul la petrol a scăzut dramatic, ajungând la minimul din ultimii 25 ani, dar acum nu fac decât să se adapteze condițiilor de pe piață.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

85
Tagurile:
pret, scumpire, motorina, Benzină
Tematic
Expert: Accizele pentru benzină cresc cu 41 de bani, dar ce se întâmplă cu drumurile
Expert: Avem cel mai mic preț la benzină din ultimii 10 ani
Mai multă transparență: Cum vor fi efectuate achizițiile publice de produse petroliere


Загрузка...
Viorel Morari

Viorel Morari a fost eliberat din arest

90
(reînnoit 21:32 20.01.2021)
Șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție a fost eliberat la doar o zi după ce a fost plasat în arest preventiv.

CHIȘINĂU, 20 ian - Sputnik. Informația despre eliberarea lui Morari a fost confirmată pentru sputnik de către ofițerul de presă al Procuraturii Generale Maria Vieru.

”Demersul procurorului de aplicare a arestului a fost respins de judecătoria Chișinău sediul Ciocana. Procuratura va contesta încheierea judecătorului de instrucție la Curtea de Apel Chișinău”, a precizat Vieru.

Ieri, șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile. Lui  Viorel Morari i-a fost înaintată învinuirea pe patru capete de acuzare. 

„Acesta este acuzat de: ”exces de putere”, ”fals în acte publice”, ”reținerea sau arestarea ilegală” și ”tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate” – acțiuni comise în privința co-proprietarilor rețelei de benzinării. Ultimii au fost recent reabilitați în drepturi, după ce s-a ajuns la concluzia că în anul 2018 au fost persecutați, reținuți, arestați, deposedați de avere și trași ilegal la răspundere penală într-un dosar la comandă”, a precizat anterior Procuratura Generală într-un comunicat de presă. 

Totodată, un alt figurant în același dosar a fost reținut de PCCOCS. Acesta, în anul 2018 era ofițer de investigație în cadrul Direcției nr.5 a INI, iar în prezent este angajat al Poliției de Frontieră. Potrivit informațiilor, imediat ce a primit citație la Procuratură, polițistul de frontieră s-a internat în spital, în baza unui certificat eliberat de serviciul medical al Poliției de Frontieră. Potrivit medicului curator, starea acestuia de sănătate permite participarea la acțiuni procesuale, astăzi urmând a fi audiat și recunoscut în calitate de învinuit.

În dosar figurează și actualul Șef interimar al Serviciului Antidrog din cadrul Poliției de Frontieră, care în anul 2018 era ofițer de investigație în cadrul Direcției nr.5 a INI și care încă acum o săptămână a fost pus sub învinuire pentru aceleași patru capete de acuzare.

La fel, în această schemă a participat un fost procuror din cadrul Procuraturii Anticorupție. Acesta a anunțat despre îmbolnăvirea sa cu COVID-19 exact în ziua pentru care fusese citat pentru audieri.

Urmărirea penală este în derulare, iar Procuratura va continua să aplice toate căile legale de repunere în drepturi a persoanelor care au fost pe nedrept urmărite penal și judecate, cu tragerea la răspundere a celor care au fabricat și gestionat dosare la comandă.

Amintim, fostul șef al Procuraturii Anticorupție a fost arestat în luna ianuarie, fiind pus sub învinuire pentru abuz în serviciu și fals în acte publice. Ulterior, i-au fost înaintate și alte capete de acuzare - amestec în înfăptuirea urmăririi penale, îmbogățire ilicită și spălare de bani. În consecință, Viorel Morari a stat în arest mai bine de o lună, iar la mijlocul lunii februarie a fost eliberat de sub control judiciar din sala de judecată, după ce magistrații au respins solicitarea procurorilor de a prelungi arestul cu 60 de zile.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

90
Tagurile:
eliberat, arest, Viorel Morari
Tematic
Ultima oră: Viorel Morari, în arest preventiv pentru 30 de zile


Загрузка...

Emisiunea „Sputnik Matinal” cu Andrei Porubin și Dumitru Chitoroagă

0
Invitații matinalului de astăzi sunt: Ion Ştefăniţă, directorul AI RM, vice-primarul municipiului Angela Cutasevici, Vadim Dimitrenco, manager al Centrului de ASPT ”Încredere” din or. Ştefan – Vodă.

„Să salvăm mărturiile trecutului pentru a construi viitorul” un proiect care se va lansa peste jum[tate de oră. Detalii ne oferă Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor. Elevii au revenit în sălile de clasă. Care este situaţia în municipiul Chişinău aflăm de la vice-primarul municipiului Angela Cutasevici. Despre copii plasaţi în centrele de plasament temporar vorbim cu Vadim Dimitrenco, manager al Centrului de Asistenţă Specializată şi Plasament Temporar ”Încredere” din or. Ştefan – Vodă.

0


Загрузка...