CHIȘINĂU, 25 mart - Sputnik. Inspectorii INP și militarii cu tehnica specială din cadrul Ministerului Apărării vor patrula astăzi prin mai multe localități din țară. Scopul este de a monitoriza dacă cetățenii respectă măsurile impuse de Comisia pentru Situații Excepționale și informarea oamenilor despre riscurile îmbolnăvirii cu virusul COVID- 19.
Totodată, grupurile mixte formate din angajați ai Ministerului de Interne și Ministerul Apărării vor monitoriza, inclusiv, dacă cetățenii respectă regimul de carantină și izolare la domiciliu pe perioada stării de urgență.
Astfel, aceste echipaje vor ajunge în localități din raioanele Cahul, Hâncești, Sângerei, la Bălți, dar și pe întreg teritoriul municipiului Chișinău. În următoarele zile, aceste acțiuni vor continua. În aceste condiții, cetățenii sunt îndemnați să se informeze despre toate măsurile impuse de autorități și să respecte noile restricții care intră în vigoare de astăzi.
Echipajele comune formate din polițiști și militari vor patrula de asemenea în parcuri și zone de agrement, pentru a menține ordinea publică și a asigura respectarea măsurilor impuse.
CHIȘINĂU, 16 ian - Sputnik. Un adolescent de 17 ani din satul Pietrosu, raionul Fălești va fi cercetat penal pentru vânătoare ilegală.
Băiatul este învinuit că a împușcat o căprioară într-o fâșie forestieră din preajma localității.
Minorul a recunoscut că deținea ilegal arma de vânătoare cu țeavă lisă pe care a folosit-o, a informat Poliția.
Băiatul ar fi avut nevoie doar de carnea căprioarei – blana animalului a fost găsită în fâșia forestieră, la o distanță de vreo 50 de metri de domiciliul său.
„În urma cercetării domiciliului suspectului, polițiștii au depistat într-un șopron din gospodărie urme de sânge și aproximativ 10 kg de carne. Carnea a fost ridicată și transportată pentru efectuarea expertizei biologice”, a precizat Poliția.
Pe acest caz a fost pornit un proces penal, pentru stabilirea tuturor circumstanțelor. Arma a fost transmisă Centrului Tehnico Criminalistic și Expertize judiciare pentru efectuarea expertizei.
Precizăm că vânătoarea de căprioare este interzisă în Republica Moldova chiar și în sezonul de vânătoare, fiind permisă doar „recoltarea” unor căpriori „în scopul completării colecției de animale pentru expoziții zoologice (scop cultural) a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală”.
Hotărârea Guvernului referitoare la vânătoarea în sezonul 2020-2021 poate fi consultată la acest link.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Peste 100 de mii de moldoveni sunt diagnosticați cu diabet zaharat de tip unu și doi, arată datele oficiale. Și cifra diabeticilor crește de la un an la altul, iar maladia nu cruță pe nimeni.
Potrivit specialiștilor, diabetul zaharat este de tip 1 și tip 2, ambele fiind o patologie cronică. Diabetul zaharat de tip 1 apare la copii, adolescenți și tineri (în 5% din cazuri), atunci când pancreasul nu produce insulină. Diabetul zaharat de tip 2 apare la persoanele adulte (în 95% din cazuri), când pancreasul nu mai este capabil să producă insulină ori când organismul nu poate utiliza insulina pe care acesta o produce.
"În ultimul timp, diabetul zaharat a devenit o maladie frecvent întâlnită. Cândva boala se întâlnea doar la 1 procent din populație, iar acum 8-10 procente de oameni din întreaga lume suferă de această boală severă", a declarat într-un interviu pentru Sputnik medicul Iurie Cușnir.
Diabetul este una dintre maladiile declanșate din cauza alimentației nesănătoase, susține specialistul. Alimentele bogate în grăsimi și consumate în exces perturbă sistemul metabolic al organismului. Ca urmare, apar boli care provoacă invaliditate și decese premature.
"O alimentație neechilibrată, bogată în grăsimi, dulciurile, lactatele – toate acestea consumate în exces pot duce la apariția diabetului zaharat", a subliniat medicul.
O altă cauză este obezitatea. Potrivit lui Iurie Cușnir, dintre copiii supraponderali, la maturitate, peste 75-80 la sută vor avea glicemie ridicată. De asemenea și stresul, fumatul, alcoolul, sedentarismul sunt printre principalii factori ai apariției diabetului. Cel mai grav este că tot mai mulți tineri adoptă un mod de viață necorespunzător, iar consecințele sunt foarte severe, mai spune specialistul. Cert este că diabetul zaharat poate fi prevenit prin adoptarea unor comportamente sănătoase.
"Regula de bază este respectarea alimentației sănătoase, practicarea activităților fizice cel puțin 30 de minute pe zi, evitarea stărilor de stres, un climat psihologic pozitiv acasă și la serviciu. De asemenea, o dată pe an trebuie să efectuați măsurarea glicemiei în sânge", a remarcat el.
În Republica Moldova, peste 100 de mii de persoane suferă de diabet zaharat. Diabetul zaharat de tip 1 constituie 15-20 de procente din numărul total de bolnavi, aproximativ 20 de mii de oameni insulino-dependenți, iar 80 de mii sunt depistați cu diabet de tipul 2.
La nivel mondial, 371 de milioane de oameni suferă de diabet zaharat, iar alte 280 de milioane de oameni au un risc eminent de îmbolnăvire. Către anul 2030, numărul persoanelor cu diabet zaharat va constitui jumătate de miliard.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova