Roma, drapelul Italiei

Moldovenii din Italia ar putea primi o indemnizație de 600 euro: Iată ce trebuie facă

477
(reînnoit 08:56 25.03.2020)
Guvernul italian a adoptat câteva măsuri pentru a veni în sprijinul persoanelor afectate de criza provocată de coronavirus, Italia fiind ţara cel mai grav afectată. Astfel, va fi acordată o indemnizaţie de 600 de euro pentru luna martie anumitor categorii de lucrători.

BUCUREŞTI, 25 mart – Sputnik, Doina Crainic. Lucrătorii care vor beneficia de indemnizaţia de 600 de euro pentru luna martie vor fi sezonierii din turism, lucrătorii agricoli cu contracte cu durată determinată, liber profesioniștii, lucrătorii cu contracte de colaborare coordonată și continuă, lucrătorii autonomi înscriși la INPS și cei din domeniul spectacolului.

Ambasada României în Italia a oferit, pe pagina oficială de Facebook, detalii despre condițiile care trebuie îndeplinite. Moldovenii care dețin cetățenia română ar trebui și ei să știe care sunt aceste condiții.

Astfel, lucrătorilor sezonieri din domeniul turismului și din spa-uri (stațiuni termale) al căror raport de muncă a încetat involuntar în perioada 1.01.2019 – 17.03.2020, le este recunoscută o indemnizație în valoare de 600 de euro în luna martie, cu condiția să nu fie pensionari și să nu dețină un contract de muncă salariată la data intrării în vigoare a Decretului. Indemnizația se acordă de INPS, la cerere, până la atingerea limitei fondurilor alocate acestei categorii: 103,8 milioane de euro, pentru anul 2020.

De asemenea, lucrătorilor din domeniul agricol cu contracte cu durată determinată, care nu sunt și pensionari și care în anul 2019 au lucrat efectiv cel puțin 50 de zile în domeniul agricol, le este recunoscută, în luna martie, o indemnizație în valoare de 600 de euro. Indemnizația se acordă de INPS, la cerere, până la atingerea limitei fondurilor alocate: 396 milioane de euro, pentru anul 2020.

Vor beneficia de ajutor şi liber profesioniștii titulari de PFA activ la 23 februarie 2020 și lucrătorii titulari ai unor contracte de colaborare coordonată și continuă în vigoare la 23 februarie 2020, înscriși la INPR – Gestiune Separată, care nu sunt pensionari și nici nu sunt înscriși la alte forme de asigurare pentru pensie obligatorii. Acestora le este recunoscută, în luna martie, o indemnizație de 600 de euro. Indemnizația se acordă de INPS, la cerere, până la atingerea limitei fondurilor alocate: 203,4 milioane de euro, pentru anul 2020.

Şi lucrătorilor autonomi înscriși în Sistemul de asigurare generală obligatorie – gestiuni speciale (meșteșugari, comercianți, cultivatori), care nu sunt pensionari și care nu sunt înscriși la alte forme de asigurare pentru pensie obligatorii, cu excepția Gestiunii Separate, le este recunoscută, în luna martie, o indemnizație de 600 de euro. Indemnizația se acordă de INPS, la cerere, până la atingerea limitei fondurilor alocate: 2.160 milioane de euro, pentru anul 2020.

O altă categorie este cea a lucrătorilor înscriși la Fondul de pensii al lucrătorilor din domeniul spectacolului, cu cel puțin 30 de cotizații zilnice vărsate în anul 2019, cu un venit de până la 50.000 de euro, care nu sunt pensionari. Acestora le este recunoscută în luna martie o indemnizație în valoare de 600 de euro. Nu au dreptul persoanele care dețineau un contract de muncă salariată la 17 martie 2020. Indemnizația se acordă de INPS, la cerere, până la atingerea limitei fondurilor alocate: 48,6 milioane de euro, pentru anul 2020.

Indemnizația nu este cumulabilă și nu se acordă celor care primesc venit pentru cetățenie (reditto di citadinanza). Pentru a putea beneficia de indemnizația de 600 de euro, este necesar să depuneți o cerere la INPS, inclusiv cu ajutorul instituțiilor de asistență „Patronati” recunoscute. În perioada imediat următoare INPS va publica instrucțiunile și procedurile online pentru prezentarea cererii. Pentru a putea depune online cereri pentru diferite prestații și a avea acces online la serviciile INPS este important să obțineți codul personal PIN. Numerele de telefon ale agențiilor INPS din toate provinciile italiene pot fi găsite aici

477
Tagurile:
indemnizații, coronavirus, Italia, moldoveni
Tematic
De ce noul coronavirus s-a răspândit atât de rapid în Italia
Bolile care cresc riscul de deces din cauza Covid-19 - medici italieni
Ludmila Ceaglîc

Fără medic de familie și farmacie: Situația într-o localitate din Moldova

48
Oamenii din comuna Calfa, care se îmbolnăvesc de COVID sunt lăsați pe cont propriu! Medicul din localitate se află în carantină, iar în comună nu există nici măcar o farmacie.
Fără medic de familie și farmacie: Situația într-o localitate din Moldova

În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", primarul comunei Calfa, Ludmila Ceaglîc a relatat că situația în ceea ce ține de medicină nu este deloc îmbucurătoare în localitate, mai cu seamă că și medicul de familie se află în carantină, iar cei care au nevoie de ajutor se pot adresa doar celor două asistente medicale din cadrul Oficiului Medicilor de Familie.

"Nu putem recruta un alt medic întrucât nu sunt specialiști, iar persoanele care au nevoie de consultație trebuie să se deplaseze în alte sate. Nu avem laboratoare de testare COVID. Unele persoane așa și nu cred în existența acestui virus, în ciuda tuturor eforturilor pe care le depunem pentru a-i informa că trebuie să respecte măsurile de protecție", a declarat primarul comunei Calfa.

Cum se descurca oamenii din sat care se îmbolnăvesc de COVID și cum fac rost de medicamente?  Cu ce soluții au venit autoritățile pentru a ieși din acest impas, aflați din interviul audio atașat.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

48
Tagurile:
carantină, medic de familie
Tematic
Bani pentru mai multe sate, din Fondul de intervenție al Guvernului


Загрузка...
Chișinău, stație de așteptare

Foto: Un agent economic din Chișinău și-a făcut terasă chiar pe trotuar - iată ce a urmat

241
(reînnoit 20:28 10.04.2021)
S-a întâmplat în sectorul Buciucani al capitalei: un agent economic amenajase o terasă chiar pe trotuar, sfidând legea și bunul simț. 

CHIȘINĂU, 10 apr – Sputnik. O terasă care a fost amenajată ilegal, chiar pe trotuar, a fost demontată de agentul economic care o amplasase, la somația autorităților municipale.

„În pozele de mai jos vedeți o terasă, care a apărut ca prin minune pe tot trotuarul la intersecţia străzilor Alexei Șciusev şi Sfatul Ţării. Într-un final, agentul economic a fost somat de către pretura Buiucani, iar în adresa acestuia a fost emisă o prescripţie de demolare a terasei. Aceasta a fost demontată”, a povestit primarul Ion Ceban pe Faacebook.

„Îmi pare rău că astăzi în oraş continuă să se creadă unii „mai șmecheri”, încălcând prevederile legale”, a adăugat primarul.

Referindu-se la situațiile în care „terase sau gherete apar peste noapte în capitală, cu ocuparea trotuarelor și spațiilor verzi”, primarul a lansat un avertisment pentru cei care se încumetă să procedeze astfel. 

„Nu merge așa și nu va merge, să înțeleagă clar toată lumea, indiferent de funcție, statut sau alte circumstanțe! Unii recurg la intimidări, alții la tot felul de prieteni care sună alți prieteni și vor privilegii. Iar în unele cazuri exagerează cu grosolănie, depășind limitele legale și ale bunului simț”, a scris Ion Ceban.

„Explic pentru toată lumea!!!”, a continuat primarul. „Sunt reguli clar stabilite de Primăria Chișinău pentru toată lumea, în toate domeniile. Sunt licitații și proceduri legale de eliberare a schemelor de amplasare ce ține de activitatea acestora”, subliniat edilul capitalei.

Ion Ceban i-a atenționat și pe pretori să țină cont de acest lucru.

Primarul a explicat că nu este împotriva agenților economici și dezvoltării economice, „dar trotuarele și zonele verzi sunt pentru oameni care merg și se plimbă”.

Ion Ceban a informat că în prezent se ajustează regulamentul cu privire la amenajarea teraselor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

241
Tagurile:
trotuar, Chisinau, terasa
Tematic
Doar 11 gherete vor rămână în parcul ”Valea Trandafirilor”: Celelalte vor fi înlăturate
Cui aparțin noile gherete cu băuturi răcoritoare și produse de patiserie din Chișinău


Загрузка...