transport public

Unii șoferi ai microbuzelor de linie din Chișinău au refuzat iasă la muncă: Iată de ce

2604
Mai mulți șoferi ai microbuzelor de linie din Chișinău nu au ieșit astăzi la muncă, deși ar fi trebui să o facă în orele indicate de Primăria Chișinău.

CHIȘINĂU, 23 mart - Sputnik. Mai mulți conducători auto din Chișinău au refuzat astăzi să iasă cu microbuzele pe linie, întrucât nu vor să fie expuși riscului de îmbolnăvire cu noul coronavirus. 

”Având în vedere că șoferii de microbuze au câte aproximativ 60 de ani, mulți șoferi au refuzat să iasă pe linie. O altă problemă este dificitul mijloacelor de protecție - măști, mănuși. Au ieșit la serviciu puțin, dar, în măsura posibilităților, au asigurat cartierele și localitățile cu transport public”, a declarat șeful-adjunct al Direcției Transport a Primăriei Chișinău, Oleg Caraman.

El a mai precizat că Regia Transport Electric Chișinău și Parcul Urban de Autobuze au fost obligate prin ordinul Direcției Transport și căi de comunicație să ia măsuri de monitorizare a stării de sănătate a angajaților.

Astfel, toți taxatorii și șoferii sunt examinați la începutul zilei de muncă - le este efectuată termometria, iar dacă prezintă simptome sunt trimiși la medic.

”Se efectuează salubrizarea și dezinfectarea după fiecare cursă. Unitățile de transport sunt asigurate cu recipiente încărcate cu dezinfectant”, a precizat șeful-adjunct al Direcției transport. 

Pe linie ies la orele de vârf 321 de troleibuze și 104 autobuze. Precizăm că începând de astăzi transportul public din Chișinău circulă doar seara și dimineața. Autobuzele și troleibuzele ies pe linie de la ora 05:30 până la 10:00 și între orele 16:00-20:00.

Oleg Caraman a mai declarat că direcția pe care o conduce va pune la dispoziția fiecărei instituții medicale câte două unități de transport, pentru ca personalul medical să poată veni la muncă și apoi reveni acasă.

2604
Tagurile:
refuzat, muncă, linie, microbuze, șoferi
Tematic
Coronavirus: Alertă în România - 2 decese, 66 de noi îmbolnăviri
Italia, informația care schimbă total datele epidemiei de coronavirus
Veaceslav Ioniță

Scumpirea produselor petroliere este justificată sau nu? Răspunsul lui Veaceslav Ioniță

86
Anul 2021 vine cu noi scumpiri pe piața produselor petroliere. Cum explică expertul economic aceste majorări, aflați în materialul de mai jos.
Scumpirea produselor petroliere este justificată sau nu? Răspunsul lui Veaceslav Ioniță

Majorarea preţului produselor petroliere, înregistrată în ultimele zile, este justificată, spune expertul economic Veaceslav Ioniță. Potrivit fostului deputat, la baza acestor scumpiri stă creșterea accizei pentru produsele petroliere, precum și creșterea prețurilor pe piețele internaționale.

„În acest an s-au întâmplat două lucruri negative, din punctul nostru de vedere, care au afectat prețurile la produsele petroliere. Unu – anul acesta, la fel ca și în fiecare an din ultimii 10 ani de zile, Guvernul majorează accizele la produsele petroliere. În acest an, pentru un litru de benzină pe care îl cumpărați, plătiți 4,87 acciza. Anul trecut a fost 4,47 acciza. Să nu uităm și de TVA-ul care constituie 48 de bani. Deci avem 48 de bănuți impozite achitate suplimentar pentru fiecare litru de benzină. Acesta este primul factor legat de creșterea prețurilor la produsele petroliere”, a declarat Veaceslav Ioniță într-un interviu pentru Sputnic Moldova.

Și creșterea prețului petrolului pe piețele internaționale a dus la scumpirea benzinei și a motorinei.

„Dacă în luna septembrie-octombrie a anului trecut prețului unui barrel de petrol a fost de 40 USD, ceea ce tradus în lei moldovenești înseamnă 4 lei și 30 de bănuți, în decembrie el s-a scumpit cu 25% până la 50 USD, iar în prezent a mai crescut cu 10% până la 55 USD/barrel. Ceea ce înseamnă o scumpire de 50 de bănuți a litrului de petrol doar în ultimele zile”, a adăugat Veaceslav Ioniță.

Expertul spune că petroliștii au profitat de pe urma ieftinirii petrolului în vara anului trecut, când prețul la petrol a scăzut dramatic, ajungând la minimul din ultimii 25 ani, dar acum nu fac decât să se adapteze condițiilor de pe piață.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

86
Tagurile:
pret, scumpire, motorina, Benzină
Tematic
Expert: Accizele pentru benzină cresc cu 41 de bani, dar ce se întâmplă cu drumurile
Expert: Avem cel mai mic preț la benzină din ultimii 10 ani
Mai multă transparență: Cum vor fi efectuate achizițiile publice de produse petroliere


Загрузка...
Viorel Morari

Viorel Morari a fost eliberat din arest

91
(reînnoit 21:32 20.01.2021)
Șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție a fost eliberat la doar o zi după ce a fost plasat în arest preventiv.

CHIȘINĂU, 20 ian - Sputnik. Informația despre eliberarea lui Morari a fost confirmată pentru sputnik de către ofițerul de presă al Procuraturii Generale Maria Vieru.

”Demersul procurorului de aplicare a arestului a fost respins de judecătoria Chișinău sediul Ciocana. Procuratura va contesta încheierea judecătorului de instrucție la Curtea de Apel Chișinău”, a precizat Vieru.

Ieri, șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile. Lui  Viorel Morari i-a fost înaintată învinuirea pe patru capete de acuzare. 

„Acesta este acuzat de: ”exces de putere”, ”fals în acte publice”, ”reținerea sau arestarea ilegală” și ”tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate” – acțiuni comise în privința co-proprietarilor rețelei de benzinării. Ultimii au fost recent reabilitați în drepturi, după ce s-a ajuns la concluzia că în anul 2018 au fost persecutați, reținuți, arestați, deposedați de avere și trași ilegal la răspundere penală într-un dosar la comandă”, a precizat anterior Procuratura Generală într-un comunicat de presă. 

Totodată, un alt figurant în același dosar a fost reținut de PCCOCS. Acesta, în anul 2018 era ofițer de investigație în cadrul Direcției nr.5 a INI, iar în prezent este angajat al Poliției de Frontieră. Potrivit informațiilor, imediat ce a primit citație la Procuratură, polițistul de frontieră s-a internat în spital, în baza unui certificat eliberat de serviciul medical al Poliției de Frontieră. Potrivit medicului curator, starea acestuia de sănătate permite participarea la acțiuni procesuale, astăzi urmând a fi audiat și recunoscut în calitate de învinuit.

În dosar figurează și actualul Șef interimar al Serviciului Antidrog din cadrul Poliției de Frontieră, care în anul 2018 era ofițer de investigație în cadrul Direcției nr.5 a INI și care încă acum o săptămână a fost pus sub învinuire pentru aceleași patru capete de acuzare.

La fel, în această schemă a participat un fost procuror din cadrul Procuraturii Anticorupție. Acesta a anunțat despre îmbolnăvirea sa cu COVID-19 exact în ziua pentru care fusese citat pentru audieri.

Urmărirea penală este în derulare, iar Procuratura va continua să aplice toate căile legale de repunere în drepturi a persoanelor care au fost pe nedrept urmărite penal și judecate, cu tragerea la răspundere a celor care au fabricat și gestionat dosare la comandă.

Amintim, fostul șef al Procuraturii Anticorupție a fost arestat în luna ianuarie, fiind pus sub învinuire pentru abuz în serviciu și fals în acte publice. Ulterior, i-au fost înaintate și alte capete de acuzare - amestec în înfăptuirea urmăririi penale, îmbogățire ilicită și spălare de bani. În consecință, Viorel Morari a stat în arest mai bine de o lună, iar la mijlocul lunii februarie a fost eliberat de sub control judiciar din sala de judecată, după ce magistrații au respins solicitarea procurorilor de a prelungi arestul cu 60 de zile.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

91
Tagurile:
eliberat, arest, Viorel Morari
Tematic
Ultima oră: Viorel Morari, în arest preventiv pentru 30 de zile


Загрузка...
Imagine din arhivă

Când vor fi abolite restricţiile în Marea Britanie

0
(reînnoit 08:55 21.01.2021)
Ministrul de Interne al Marii Britanii, Priti Patel, a declarat că nu este momentul să se „speculeze” cu privire la când se va sfârşi lockdown-ul. Guvernul trebuie mai întâi să-și atingă obiectivul vaccinării persoanelor cu risc ridicat.

BUCUREŞTI, 21 ian – Sputnik. Priti Patel a declarat că autoritățile se vor axa pe protejarea NHS (Sistemul Naţional de Sănătate) pentru a nu fi copleșit de pacienții cu Covid-19, iar relaxarea restricțiilor va depinde în totalitate de cât de bine va decurge campania de imunizare.

„Este mult prea devreme chiar şi pentru a specula despre momentul când vor fi relaxate măsurile de blocare și vor dispărea restricțiile. Suntem încă într-o situație periculoasă. Având în vedere numărul persoanelor care mor în continuare cu coronavirus, numărul în creştere a internărilor în spitale, nu este momentul să vorbim despre relaxarea măsurilor și nu vom face asta”, a declarat Patel pentru Sky News.

Guvernul a stabilit un obiectiv de vaccinare a 15 milioane de persoane din grupurile cu risc ridicat până la jumătatea lunii februarie.

Sâmbătă, ministrul de Externe Dominic Raab și-a exprimat speranța că lockdown-ul ar putea fi relaxat până în martie.

Când a fost întrebată cu privire la declaraţiile lui Raab, Patel a fost mai puțin optimistă. „Suntem într-un stadiu crucial. Campania de vaccinare este în desfăşurare, dar avem un drum lung de parcurs cu vaccinarea. Nu putem vorbi despre reducerea restricțiilor și a măsurilor până când nu suntem absolut siguri că am vaccinat grupurile prioritare”, a declarat ministrul britanic de Interne, potrivit RT. 

Creșterea numărului de infecții a forțat autoritățile să impună un al treilea lockdown în Marea Britanie la scurt timp după sărbătorile de Anul Nou şi ulterior să plaseze toate serviciile din Londra în regim de urgență. Șeful NHS, Simon Stevens, a declarat duminică pentru BBC că un nou pacient Covid-19 este internat la spital la fiecare 30 de secunde.

Oficialii din domeniul sănătății au raportat marți 33.355 de cazuri noi de infectare cu coronavirus în Marea Britanie și 1.610 decese, aducând numărul total de decese de Covid-19 la 91.470.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Marea Britanie, Restricții
Tematic
Bilete neautorizate spre Londra: Ce riscă operatorul


Загрузка...