România, punct de trecere a frontierei

Decis: Din această seară se interzice intrarea cetățenilor străini în România

623
(reînnoit 09:47 22.03.2020)
O ordonanța emisă de autoritățile române pentru prevenirea răspândirii coronavirusului prevede între altele interzice intrarea în România a cetățenilor străini și apatrizi cu excepția tranzitului, pe culoare organizate.

CHIȘINĂU, 21 mart - Sputnik. Ministrul român al Afacerilor Interne, Marcel Vela, și secretarii de stat Raed Rafat și Bogdan Despescu au făcut sâmbătă seară declarații de presă referitoare la epidemia de coronavirus. Ministerul de Interne a declarat că, la a șasea zi de la decretarea stării de urgență, nu este răspândire comunitară extinsă și că au fost luate un alt set de decizii importante.

Vela a anunțat emiterea ordinului privind operaționalizarea conducerii poliției locale și a subliniat că tot ceea ce decid autoritățile are scopul de a limita riscurile la care se expune populația.

”Toate aceste decizii sunt propuse cu specialiștii din Comitetul pentru situații de urgență și asumate la nivelul guvernului”, a adăugat ministrul.

Vela a prezentat apoi ordonanța militară pentru prevenirea răspândirii coronavirusului care prevede între altele suspendarea temporară a anumitor activități comerciale, restricții de circulație în afara locuinței  în intervalul orar 22:00 – 06:00 fără motive întemeiate, prevăzute în aceeași ordonanță etc.

Art. 6 al ordonanței interzice intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizilor, cu excepția situației în care aceștia tranzitează teritoriul României, pe culoare de tranzit, organizate prin înțelegeri cu statele vecine.

Prin excepție, este permisă intrarea pe teritoriul României a cetățenilor străini și apatrizilor care fac parte din următoarele categorii:

a) sunt membri de familie ai cetățenilor români;

b) sunt membri de familie ai cetățenilor altor state membre UE sau ale Spațiului Economic European ori ai Confederației Elvețiene, cu rezidență în România;

c) sunt persoane care posedă o viză de lungă ședere, un permis de ședere sau un document echivalent permisului de ședere eliberat de autoritățile române potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România ulterioare, ori un document echivalent acestora emis de autoritățile altor state, potrivit dreptului Uniunii Europene;

d) sunt persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de ședere sau un alt document echivalent;

e) este personal diplomatic sau consular, personal al organizațiilor internaționale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar;

f) sunt pasageri în tranzit, inclusiv cei repatriați ca urmare a acordării protecției consulare;

g) sunt pasageri care călătoresc din motive imperative (medicale sau familiale);

h) sunt persoane care au nevoie de protecție internațională sau din alte motive umanitare.

Măsura se aplică începând cu data de 22 martie 2020, ora 22.00, ora României.

Ordonanța mai include o decizii cu privire la cetățenii care nu respectă regulile de izolare sau carantină. Astfel, persoanele aflate în carantină care părăsesc locația fără aprobare vor fi carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

623
Tagurile:
interzisă, cetățeni, intrare, Ordonanță de urgență, România
Tematic
Studiu despre coronavirus: Pandemia ar putea dura mai mult decât ne-am așteptat
De ce noul coronavirus s-a răspândit atât de rapid în Italia


Загрузка...