Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Toma Ciorbă

Noi informații despre evoluția COVID-19 în Moldova: Care este starea pacienților

869
(reînnoit 09:35 19.03.2020)
Ministrul Sănătății Viorica Dumbrăveanu a prezentat noi informații despre coronavirusul în Moldova și despre starea pacienților internați.

CHIȘINĂU, 19 mart - Sputnik. Numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus rămâne deocamdată 36, așa cum a fost anunțat aseară. 21 de cazuri sunt de import - din Italia, Franța, Cehia, Marea Britanie și Elveția, iar restul au fost transmise local. Virusul s-a confirmat până acum la doi copii. Iată distribuția bolnavilor pe categorie de vârstă:

  • 0-9 ani - 1 caz
  • 10-19 ani - 2 cazuri
  • 20-29 de ani - 4 cazuri
  • 30-39 de ani - 7 cazuri
  • 40-49 de ani  - 5 cazuri
  • 50-59 de ani - 8 cazuri
  • 60-69 de ani - 9 cazuri

La Spitalul de Boli Infecțioase ”Toma Ciorbă” sunt internate în prezent 31 de persoane - 3 sunt în stare gravă, 2 sunt în stare satisfăcătoare și 2 în stare medie.

La Spitalul de Boli Contagioase pentru Copii sunt internați în prezent doi minori. Evoluția stării lor este medie.

La Spitalul Clinic Republican rămâne internată o persoană. Este vorba despre prima pacientă la care s-a confirmat COVID-19. Starea ei de sănătate este satisfăcătoare. Ieri s-a realizat primul test la coronavirus de către ANSP, iar rezultatele au ieșit negative. Testul a fost repetat, iar, dacă se confirmă încă o dată lipsa virusului în organizm, pacienta va fi externată. 

La briefingul din această dimineață a participat și expertul OMS în epidemiologie Stela Gheorghiță, care a venit cu explicații despre răspândirea COVID-19 și cum să ne protejăm. 

”Un moment important când vorbim despre pandemie înseamnă că noi nu avem imunitate la acest virus. Perioada de incubație durează 14 zile. Am putea să nu avem semne clinice, dar suntem surse de infecție pentru membrii familiei noastre. Trebuie să avem respinsabilitatea, pentru că virusul se transmite prin picături, când strănutăm, prin tuse și prin contact tactil. Trebuie să stăm acasă, ca să rupem acest lanț de îmbolnăvirea și trebuie să monitorizăm starea de sănătate. Dacă am avut contact cu persoane bolnave, este strict necesar să ne izolăm acasă, inclusiv de membrii familiei. Este momentul să ne schimbăm obiceiurile, să stăm acasă. Putem opri transmiterea împreună”, a declarat expertul Organizației Mondiale a Sănătății.

Ieri, în Moldova a fost înregistrat primul deces din cauza coronavirusului - a murit o femeie în vârstă de 61 de ani din satul Bălceana, raionul Hâncești, care a revenit recent din Italia. 

869
Tagurile:
pacienți, stare, Moldova, COVID-19
Tematic
Încă șase cazuri confirmate de infectare cu noul coronavirus
Coronavirus, ultimul bilanț în Italia: Peste 35.000 de cazuri și plus 475 de morți
Armă - foto simbol

A împușcat-o pentru voia carne: Poliția a dezvăluit fapta unui minor

213
(reînnoit 21:53 16.01.2021)
Un băiat de 17 ani a împușcat o căprioară dintr-o armă deținută ilegal. Polițiștii au găsit bucăți din carnea animalului la domiciliul minorului. Pe acest caz a fost deschisă o cauză penală.

CHIȘINĂU, 16 ian - Sputnik. Un adolescent de 17 ani din satul Pietrosu, raionul Fălești va fi cercetat penal pentru vânătoare ilegală.

Băiatul este învinuit că a împușcat o căprioară într-o fâșie forestieră din preajma localității.

Minorul a recunoscut că deținea ilegal arma de vânătoare cu țeavă lisă pe care a folosit-o, a informat Poliția.

Băiatul ar fi avut nevoie doar de carnea căprioarei – blana animalului a fost găsită în fâșia forestieră, la o distanță de vreo 50 de metri de domiciliul său. 

„În urma cercetării domiciliului suspectului, polițiștii au depistat într-un șopron din gospodărie urme de sânge și aproximativ 10 kg de carne. Carnea a fost ridicată și transportată pentru efectuarea expertizei biologice”, a precizat Poliția.

Pe acest caz a fost pornit un proces penal, pentru stabilirea tuturor circumstanțelor. Arma a fost transmisă Centrului Tehnico Criminalistic și Expertize judiciare pentru efectuarea expertizei.

Precizăm că vânătoarea de căprioare este interzisă în Republica Moldova chiar și în sezonul de vânătoare, fiind permisă doar „recoltarea” unor căpriori „în scopul completării colecției de animale pentru expoziții zoologice (scop cultural) a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală”.

Hotărârea Guvernului referitoare la vânătoarea în sezonul 2020-2021 poate fi consultată la acest link.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

213
Tagurile:
Ilegal, arma, împușcat, carne
Tematic
Ecologist, despre fauna din Republica Moldova: Vom vedea animale doar în filme
Cele mai ciudate și neobișnuite animale de pe planeta noastră - Foto
Savanții au descoperit ce animale pot contracta COVID-19


Загрузка...
Студия радио Sputnik, архивное фото

Diabetul zaharat: Tot ce trebuie știi despre maladie

427
(reînnoit 19:44 16.01.2021)
A "întinerit" diabetul - numărul bolnavilor de diabet zaharat crește de la un an la altul. Îngrijorător este faptul că maladia devine tot mai răspândită și în rândul tinerilor. Iată care sunt cauzele.
Diabetul zaharat: Cauze și prevenire

Peste 100 de mii de moldoveni sunt diagnosticați cu diabet zaharat de tip unu și doi, arată datele oficiale. Și cifra diabeticilor crește de la un an la altul, iar maladia nu cruță pe nimeni.

Potrivit specialiștilor, diabetul zaharat este de tip 1 și tip 2, ambele fiind o patologie cronică. Diabetul zaharat de tip 1 apare la copii, adolescenți și tineri (în 5% din cazuri), atunci când pancreasul nu produce insulină. Diabetul zaharat de tip 2 apare la persoanele adulte (în 95% din cazuri), când pancreasul nu mai este capabil să producă insulină ori când organismul nu poate utiliza insulina pe care acesta o produce.

"În ultimul timp, diabetul zaharat a devenit o maladie frecvent întâlnită. Cândva boala se întâlnea doar la 1 procent din populație, iar acum 8-10 procente de oameni din întreaga lume suferă de această boală severă", a declarat într-un interviu pentru Sputnik medicul Iurie Cușnir.

Diabetul este una dintre maladiile declanșate din cauza alimentației nesănătoase, susține specialistul. Alimentele bogate în grăsimi și consumate în exces perturbă sistemul metabolic al organismului. Ca urmare, apar boli care provoacă invaliditate și decese premature.

"O alimentație neechilibrată, bogată în grăsimi, dulciurile, lactatele – toate acestea consumate în exces pot duce la apariția diabetului zaharat", a subliniat medicul.

O altă cauză este obezitatea. Potrivit lui Iurie Cușnir, dintre copiii supraponderali, la maturitate, peste 75-80 la sută vor avea glicemie ridicată. De asemenea și stresul, fumatul, alcoolul, sedentarismul sunt printre principalii factori ai apariției diabetului. Cel mai grav este că tot mai mulți tineri adoptă un mod de viață necorespunzător, iar consecințele sunt foarte severe, mai spune specialistul. Cert este că diabetul zaharat poate fi prevenit prin adoptarea unor comportamente sănătoase.

"Regula de bază este respectarea alimentației sănătoase, practicarea activităților fizice cel puțin 30 de minute pe zi, evitarea stărilor de stres, un climat psihologic pozitiv acasă și la serviciu. De asemenea, o dată pe an trebuie să efectuați măsurarea glicemiei în sânge", a remarcat el.

În Republica Moldova, peste 100 de mii de persoane suferă de diabet zaharat. Diabetul zaharat de tip 1 constituie 15-20 de procente din numărul total de bolnavi, aproximativ 20 de mii de oameni insulino-dependenți, iar 80 de mii sunt depistați cu diabet de tipul 2.

La nivel mondial, 371 de milioane de oameni suferă de diabet zaharat, iar alte 280 de milioane de oameni au un risc eminent de îmbolnăvire. Către anul 2030, numărul persoanelor cu diabet zaharat va constitui jumătate de miliard.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

427
Tagurile:
maladie, simptome, diabet zaharat, diabet
Tematic
Date alarmante: Câți moldoveni suferă de diabet
Ce mâncăm ca să nu ne îmbolnăvim de diabet: Sfatul medicului endocrinolog


Загрузка...