Coronavirus

Încă șase cazuri confirmate de infectare cu noul coronavirus

1120
(reînnoit 20:39 18.03.2020)
Noi informații au fost prezentate după ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19.

CHIȘINĂU, 18 mart – Sputnik. Astăzi au fost procesate 63 de probe de la 63 de persoane suspecte de infectare cu coronavirus. În urma verificărilor, 6 teste au fost pozitive. Trei cazuri de îmbolnăvire sunt de import și trei - cu transmitere locală. Astfel, numărul persoanelor infectate se ridică la 36. Informația a fost prezentată de șeful Agenției Naționale de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, după ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de COVID-19.

Totodată, Nicolae Furtună a anunțat despre un al doilea caz tratat. Persoana a fost supusă testelor repetate, rezultatele cărora sunt negative.

„Din numărul total de 36 de cazuri confirmate, avem o persoană externată cu însănătoșire totală, inclusiv la aspectul de eliminare de virusuri. Astăzi a fost testată repetat una dintre persoanele cu dinamică pozitivă la care a fost identificat rezultat negativ. Mâine-poimâine, această persoană va fi externată”, a declarat Furtună. 

Potrivit șefului ANSP, dintre celelalte cazuri două au evoluție clinică medie spre gravă, trei sunt în stare satisfăcătoare și celelalte cazuri, inclusiv cei doi copii, înregistrează o evoluție clinică medie. Toate persoanele confirmate sunt sub supravegherea medicilor din instituțiile medicale și primesc tratament. 

„Nicio persoană dintre cele confirmate cu noul coronavirus nu se află cu tratament la domiciliu. Intenționat am făcut această precizare, pentru a nu admite zvonurile, bârfele și minciunile”, a adăugat Furtună. 

În alte 96 de cazuri suspecte de contaminare cu COVID-19 vor fi prelevate teste, iar rezultatul fa fi prezentat pe parcursul zilei de mâine. 

Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a menționat că în momentul de față la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” sunt disponibile 160 de paturi, dintre care 75 sunt destinate pentru persoanele suspecte sau confirmate cu COVID-19. De asemenea, ministrul spune că a fost activizat spitalul clinic al Ministerului Sănătății, unde sunt internate persoanele cu forme ușoare sau suspecte la COVID-19. Ministrul a dat asigurări că toate instituțiile strategice desemnate, pe lângă faptul că au un număr suficient de specialiști, sunt dotate cu echipament de protecție individualizat, aplicat conform protocoalelor, în funcție de regimul de lucru al fiecărui specialist. 

1120
Tagurile:
dezinfectare, infectare, Ministerul Sănătății, coronavirus
Tematic
Primul deces în Moldova din cauza Coronavirusului
China ajută Republica Moldova în lupta împotriva coronavirusului: Iată ce asistență oferă
Vaccin împotriva noului coronavirus

Vaccinul "Sputnik V" a fost autorizat în Republica Moldova

52
(reînnoit 16:24 26.02.2021)
Agenția Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale informează că astăzi, 26 februarie, vaccinul rusesc "Sputnik V" a fost autorizat.

CHIȘINĂU, 26 feb - Sputnik. "Sputnik V", vaccinul rusesc împotriva noului coronavirus, a fost autorizat în Republica Moldova. Agenția Națională a Medicamentului și Dizpozitivelor Medicale a decis autorizarea condiționată a vaccinurilor utilizate în prevenirea SARS-CoV-2 (COVID-19), cu emitera Certificatelor de Înregistrare cu termen de 1 an și cu solicitarea prezentării studiilor postautorizare privind siguranța și studiilor postautorizare privind eficacitatea.

Este vorba de autorizarea condiționată a vaccinurilor incluse de Organizația Mondială a Sănătății în lista de utilizare în urgențe Pfizer/BioNTech și AstraZeneca și a vaccinului Gam-COVID-Vac, Vaccin vector combinat pentru prevenirea infecției cu coronavirus indusă de SARS-CoV-2, adică "Sputnik V".

AMDM informează că autorizarea condiționată a vaccinurilor creează oportunitatea de a iniția procesul de imunizare a populației. De precizat, primul lot de vaccin împotriva COVID-19 ar urma să ajungă în Republica Moldova în perioada 28 februarie - 3 martie.

Ministerul Sănătății a primit notificarea de la platforma COVAX pentru livrarea a 14 400 de doze de vaccin AstraZeneca, produs de Coreea de Sud. Potrivit consultantului în comunicare a Ministerului Sănătății Cristina Stratulat, cele peste 14 mii de doze de vaccin care ar urma să ajungă în țară vor fi distribuite gratuit prin intermediul platformei COVAX și formează primul lot din totalul de doze preconizate pentru 20 la sută din populație, livrate gratuit de platformă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

52


Загрузка...
Studii la distanță

Pericolul COVID: Universitatea Tehnică din Moldova trece la studii online

53
Una dintre cele mai importante instituții de învățământ superior din Chișinău, Universitatea Tehnică din Moldova (UTM), a anunțat pe 26 februarie că studenții săi vor studia de la domiciliu în următoarele două săptămâni.

CHIȘINĂU, 26 feb – Sputnik. Universitatea Tehnică din Moldova (UTM) a suspendat orele cu prezență fizică în aule și toate cursurile se vor desfășura în format online în perioada 1-14 martie.

Decizia a fost luată pe 26 februarie, în ședința Administrației UTM, „pe motivul sporirii incidenței cazurilor de infectare cu virusul COVID-19” și a fost anunțată public de universitate.

Menționăm că Ministerul Sănătății s-a arătat alarmat de faptul că virusul COVID-19 „se răspândește tot mai mult în rândul persoanelor tinere și sănătoase”, iar „cazurile grave de COVID-19 sunt în creștere”.

„Doar în această săptămână, 278 de persoane cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani, s-au îmbolnăvit de COVID-19”, a informat ministerul.

Pentru a evita sporirea contaminărilor, mai multe instituții de învățământ, de toate nivelurile, și-au informat elevii și studenții despre trecerea la învățământul la distanță în perioada 1-14 martie.

Pe 25 februarie au fost confirmate alte 1736 de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Este un număr record de contaminări anunțat în acest an.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

53
Tagurile:
studii, UTM, COVID-19
Tematic
COVID - situația e tot mai alarmantă: Număr record de cazuri noi


Загрузка...

Feroviarii de la Ocnița mor de foame și sunt gata de măsuri disperate

0
Angajații nodului feroviar Ocnița au ieșit astăzi la un nou protest, având în vedere că nu și-au primit salariile de câteva luni.

Feroviarii de la Ocnița spun că au ajuns în pragul disperării - nu mai au cu ce să-și hrănească familiile și, cu atât mai mult, să plătească facturile pentru gaz și energie electrică. 

Ei îi acuză pe foștii și pe actualii șefi ai Căii Ferate din Moldova că au gestionat întreprinderea fraudulos și continuă să o facă, cu achiziții oneroase pentru întreprindere, ceea ce a dus-o în prag de faliment.

Feroviarii ocnițeni spun că le-a ajuns cuțitul la os, dat fiind că ei nu-și primesc de luni de zile salariile.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tematic
Proteste la Ocnița - feroviarii cer plata salariilor - Video


Загрузка...