Ambulanță

Peste cinci mii de chemări la ambulanță în doar două zile: Detalii

264
(reînnoit 16:12 18.03.2020)
Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească vine cu informații actualizate despre numărul de solicitări a ajutorului medical de urgență.

CHIȘINĂU, 18 mart – Sputnik. Peste cinci mii de solicitări de acordare a asistenței medicale de urgență au fost înregistrate în doua două zile. Informația a fost confirmată pentru Sputnik Moldova de purtătorul de cuvânt al Serviciului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, Vladislava Ceban.

Potrivit informațiilor, în ziua de luni, 16 martie, 2670 de cetățeni din toată țara au avut nevoie de îngrijiri medicale. Ambulanța a fost solicitată de 2581 de ori, marți, 17 martie. Vladislava Ceban spune că oamenii au solicitat ajutorul pentru diverse urgențe, cum ar fi cele cardiovasculare, neurologice, respiratorii, infecțioase, traumatologice, etc.

De precizat că, în perioada 9-15 martie curent, echipele AMU au acordat primul ajutor medical calificat la 17828 de persoane. La instituțiile medicale spitalicești din țară au fost transportați 6464 de pacienți, dintre care 4705 adulți și 1759 de copii.

Cel mai frecvent a fost solicitat Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească de către pacienți cu urgențele respiratorii - 5187 de solicitări. La 149 de persoane a fost stabilit diagnosticul prezumtiv – gripa.

264
Tagurile:
ambulanța, cazuri de urgență, Urgență, coronavirus
Tematic
Medic, despre Bălceana, satul din care este moarta de coronavirus: Mulți oameni infestați
APL, în acțiune: Prevenirea răspândirii coronavirusului în orașul Râșcani - Foto/Video
Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo

COVID: Numărul infectărilor rămâne sporit - zeci de persoane au murit

4
(reînnoit 17:45 26.02.2021)
Cazurile noi de COVID-19 sunt mai puține decât în ziua anterioară, dar rămân la un nivel alarmant: 1452 de infectări. Virusul a provocat moartea a tocmai 28 de persoane în ultimele 24 de ore. Bilanțul cazurilor de COVID-19 a ajuns la 183 338 în Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 26 feb – Sputnik. Alte 1452 de cazuri noi de COVID-19 au fost raportate pe 26 februarie, după efectuarea a 4673 de teste (4277 primare și 396 repetate). 

Vaccin împotriva noului coronavirus
РФПИ и Центр имени Гамалеи

Pe 25 februarie au fost confirmate alte 1736 de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Este un număr record de contaminări anunțat în acest an.

Din numărul total de cazuri, 15 sunt de import: 4 din Ucraina, câte 2 din România, Marea Britanie, Irlanda, câte unul din Cehia, Italia, Franța, Rusia și Turcia.

Dintre cei 1452 de noi contaminați, 57 sunt lucrători medicali: medici - 15, asistenți medicali -26, personal auxiliar - 16, a informat Ministerul Sănătății.

În spitale sunt internați 3541 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 306 sunt în stare extrem de gravă (57 de pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată). 

În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 9 018 persoane, iar 16 985 sunt sub supraveghere la domiciliu. 

În ultimele 24 de ore, alte 567 de persoane au fost declarate vindecate. În total, 164 888 de persoane au fost tratate de COVID-19 până acum.

În ultimele 24 de ore au fost constatate 28 de decese provocate de virus, bilanțul ajungând la 3899 de cazuri de deces.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 a ajuns la 183 338 în Republica Moldova.

Menționăm că Ministerul Sănătății s-a arătat alarmat de faptul că virusul COVID-19 „se răspândește tot mai mult în rândul persoanelor tinere și sănătoase”, iar „cazurile grave de COVID-19 sunt în creștere”.

„Doar în această săptămână, 278 de persoane cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani, s-au îmbolnăvit de COVID-19”, a informat ministerul.

Pentru a evita sporirea contaminărilor, mai multe instituții de învățământ, de toate nivelurile, și-au informat elevii și studenții despre trecerea la învățământul la distanță în perioada 1-14 martie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

4
Tagurile:
COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Dodon: Vaccinul „Sputnik V” a fost înregistrat în Moldova
Maia Sandu blochează înregistrarea „Sputnik V”? Iată ce a răspuns Președinția


Загрузка...
Iurie Ciocan

Expert: Ce beneficii va aduce reforma teritorial-administrativă

47
(reînnoit 16:40 26.02.2021)
Cum vor fi prestate serviciile publice după reducerea numărului de primarii? Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "ATITUDINI", cu membrul grupului de lucru care a elaborat studiul privind scenariile de reformă administrativ-teritorială Iurie Ciocan.
Expert: Ce beneficii va aduce reforma teritorial-administrativă

Într-un interviu acordat în studioul Radio Sputnik Moldova, expertul Iurie Ciocan a menționat că reformă teritorial-administrativă va veni cu o serie de beneficii pentru cetățeni, iar cooperarea intercomunitară este un element definitoriu în această reformă.

Potrivit lui Iurie Ciocan, în urma implementării acestei reforme instituțiile publice vor putea face ușor schimb de date. Ca urmare, cetățeanul nu va trebui sa solicite certificate de la unele instituții publice pentru a le prezenta altor instituții publice. 

"Totul se automatizează într-o manieră foarte simplă. Fiecare instituție care are nevoie de o informație despre cetățean o poate accesa în baza codului personal. În 2021, a fost lansat cabinetul personal al cetățeanului de către Agenția de Guvernare Electronică, ceea ce deja înseamnă un progres.Cred că anume instrumente de acest gen – exluderea certificatelor de la o instituție la alta, excluderea de fapt a unor contacte inutile între stat și cetățean vor îmbunătăți colaborarea dintre aceștia", a remarcat Iurie Ciocan.

De menționat că executivul are trei scenarii pentru reforma teritorial administrativă a Republicii Moldova, între care unul ce prevede reducerea numărului de primării de nivelul I cu tocmai 90 la sută, adică din cele 896 existente astăzi să mai rămână doar 93.

Reforma preconizată de autoritățile centrale prevede și reducerea numărului de raioane - de la 35 la doar 5.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

47
Tagurile:
primării, reforma
Tematic
Cociu: Înainte de a lichida primăriile din Moldova, trebuie cerută părerea cetățenilor


Загрузка...