Примэрия Кишинева

Stare de urgență în Moldova: Imagini video de la Poșta Moldovei și Primăria Chișinău

983
(reînnoit 11:34 18.03.2020)
Republica Moldova a intrat în stre de urgență din cauza pandemiei COVID-19. Iată cum arată Chișinăul după ce Parlamentul a adoptat hotărârea de instituire a acestui regim special.

CHIȘINĂU, 18 mart - Sputnik. Parlamentul a adoptat ieri hotărârea privind decretarea stării de urgență în Republica Moldova pe un termen de 60 de zile. Sputnik Moldova prezintă imagini live din centrul Chișinăului, de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt: Primăria și Poșta Moldovei.

La ora 12:00, Sputnik Moldova va realiza transmisiuni live de la Piața Centrală, iar la ora 13:00 - de la Spitalul de Boli Infecțioase ”Toma Ciorbă”. 

Ce înseamnă starea de urgență

În perioada în care este în vigoare starea de urgență (17 martie - 15 mai), Parlamentul nu are dreptul să adopte legi constituționale, în schimb poate adopta legi organice.

Inițiativa interzice desfășurarea alegerilor și referendumurilor în perioada în care este valabilă starea de urgență, deși în proiectul inițial această posibilitate nu era exclusă. Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a decis să renunțe la această prevedere, la solicitarea deputaților. 

Potrivit proiectului, în perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale are atribuții extinse. Structura poate emite dispoziții obligatorii și executorii pentru conducătorii autorităților centrale și locale, precum și pentru cetățeni și persoanele străine aflate pe teritoriul Republicii Moldova. Iată câteva dintre măsuri care ar putea fi adoptate: 

  • instituirea unui regim special de intrare și ieșire din țară
  • instituirea unui regim special de circulație pe teritoriul țării
  • introducerea regimului de carantină și luarea altor măsuri antiepidemice
  • stabilirea unui regim special de lucru pentru toate entitățile
  • interzicerea desfășurării adunărilor, manifestărilor publice și a altor acțiuni de masă
  • dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de alimente și de alte produse de strictă necesitate
  • familiarizarea populației cu regulile de comportare în timpul situației excepționale
  • introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicație. 

În Moldova, până în prezent au fost confirmate 30 de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19, iar noaptea trecută a fost înregistrat primul deces din cauza maladiei. A murit o femeie în vârstă de 61 de ani din satul Bălceana, raionul Hâncești, care a revenit recent din Italia. 

983
Tagurile:
stare de urgență, coronavirus, Chișinău
Tematic
Previzuni sumbre: Pandemia de coronavirus ar putea dura doi ani
Medic, despre Bălceana, satul din care este moarta de coronavirus: Mulți oameni infestați
Parlamentul Republicii Moldova

31 de ani de la adoptarea Declarației de Suveranitate: Mesajul președintelui Parlamentului

5
(reînnoit 09:01 23.06.2021)
Miercuri, 23 iunie, se împlinesc 31 de ani de la adoptarea Declaraţiei de Suveranitate a Republicii Moldova. Cu această ocazie, președintele Parlamentului a venit cu un mesaj de felicitare adresat cetățenilor.

CHIȘINĂU, 23 iun - Sputnik. Anual, în data de 23 iunie este marcată Ziua Suveranității. În anul 1990, în această zi, la prima sesiune a Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste (RSS) Moldova, de legislatura a XII-a, a fost adoptată Declarația de Suveranitate.

În acel document era stipulată supremația legilor în RSS Moldova și prevedea dreptul suveran de a ține relații diplomatice cu alte țări. Ulterior, documentul a stat la baza elaborării Constituției, care, până astăzi, este Legea Supremă a Republicii Moldova.  

„Suveranitatea este exercitată în interesul întregului popor de către organul reprezentativ suprem al puterii de stat a Republicii. Nicio parte a poporului, niciun grup de cetățeni, niciun partid politic sau o organizație obștească, nicio altă formațiune, nicio persoană particulară nu poate să-și asume dreptul de a exercita suveranitatea”, se menționează în Declarația de Suveranitate. 

Cu această ocazie, muzeul Parlamentului găzduiește o copie a Declarației Suveranității Republicii Moldova, alături de Declarația de Independență a țării noastre.

În context, președintele Parlamentului Republicii Moldova a venit cu un mesaj de felicitare către cetățeni. Zinaida Greceanîi le-a urat tutor curaj și determinare pentru a menține și apăra, în continuare, suveranitatea țării. 

„Să apere valorile patrimoniului național, să-și respecte dreptul inalienabil la viață, libertate și prosperitate, precum și să fie responsabili pentru istoria, cultura și tradițiile milenare ale poporului nostru”, a menționat președintele Parlamentului. 

Șeful Legislativului a menționat că prin adoptarea Declarației de Suveranitate, țara noastră a devenit un stat independent și că acest document a stat la temelia elaborării Constituției. În context, Greceanîi a îndemnat cetățenii să păstreze și să transmită noilor generații valorile și tradițiile noastre strămoșești.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

5
Tagurile:
Parlament, suveranitate națională, Declarație


Загрузка...
Universitatea de stat de educație fizică și sport

Admiterea 2021: De ce alegi Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport

11
(reînnoit 22:14 22.06.2021)
Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport (USEFS) este pregătită să-i admită la studii în 2021 pe tinerii care doresc să învețe.

Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport (USEFS) a fost înființată în anul 1991. Instituția funcţionează în bază de autonomie, înţeleasă ca autoconducere în acord cu cadrul legal stabilit.

Este lider în învăţământul şi cercetarea ştiinţifică din domeniul culturii fizice în Republica Moldova și se identifică prin formarea şi dezvoltarea la cel mai înalt nivel a competenţelor profesionale, a aptitudinilor şi abilităţilor necesare uni tânăr specialist.

Admiterea 2021 la USEFS:

Studii la USEFS: Oportunițăți pentru viitorii studenți

Universitatea dispune de toate condițiile pentru a pregăti un sportiv de performanță, de la săli de studii, cămine și de cantină.

La USEFS își fac studiile și studenți din România, Ucraina, Turcia, Grecia și Israel. Diploma Universității de Stat de Educație Fizică și Sport este recunoscută la nivel internațional.

Admiterea USEFS 2021: Facultăți și specialitățiUSEFS se află pe strada Andrei Doga 22. Pentru mai multe informații apelați numărul de telefon 022 494 081 sau puteți expedia întrebările la adresa de E-mail: anticamerausefs@mail.ru.

În perioada 19 - 30 iulie, pretendenții care vor să învețe la UCCM pot depune online dosarele de concurs. Pe 31 iulie se va desfășura probelor de aptitudini (pentru candidații înscriși la concursul de admitere la specialitatea Muzică, care nu au absolvit colegiile/ liceele/ școlile de profil).

În data de 3 august, UCCM va anunța rezultatele preliminare, iar în perioada 4 – 10 august va avea loc depunerea documentelor în original.

În data de 12 august vor fi anunțate rezultatele finale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

11
Tagurile:
Universități, 2021, admitere
Tematic
Admiterea 2021: De ce să alegeți Academia Militară a Forţelor Armate "Alexandru cel Bun"
Admiterea 2021: De ce să alegeți Universitatea Tehnică a Moldovei
Admiterea 2021: Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”
Admiterea 2021: Ce îți propune Universitatea Cooperatist-Comercială din Moldova
Admiterea 2021: Universitatea de Studii Politice şi Economice Europene "Constantin Stere"


Загрузка...