CHIȘINĂU, 17 mart – Sputnik. Numărul cazurilor de contaminare cu noul coronavirus a crescut până la 30. Informația a fost prezentată de ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, după ședința Centrului Unic de Comandă. Din numărul total de 46 de teste prelevate astăzi, rezultatul a fost negativ pentru 45 și doar un caz de contaminare cu COVID-19. Potrivit informațiilor, este vorba de un caz de import din Italia.
Dumbrăveanu a anunțat de asemenea că femeia de 60 de ani, internată pe data de 8 martie, a fost externată după ce i s-au făcut două teste repetate. Mai mult, alte două persoane vor fi supuse testelor pentru a confirma tratarea acestora de COVID-19. Totodată, 40 de cazuri suspecte rămân a fi examinate de autorități.
Referitor la persoana adusă de SMURD România și preluată de SMURD Moldova la Cahul, aceasta nu este infectată cu coronavirus. Mai mult, persoana a recunoscut că a recurs la minciună pentru a putea ajunge pe teritoriul Republicii Moldova.
„Persoana a recunoscut că s-a certat cu un transportator pe teritoriul României. A fost rugată să părăsească unitatea de transport. Astfel, a recurs la această farsă, invocând că este infectat cu COVID-19, pentru a ajunge pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat Viorica Dumbrăveanu.
Persoana a fost preluată de oamenii legii și îi vor fi aplicate sancțiunile în conformitate cu legislația în vigoare. În context, ministrul Sănătății cere insistent cetățenilor să se abțină de la minciuni și să dea dovadă de maximă responsabilitate și maturitate.
Ce ține despre instituirea stării de urgență pentru 60 de zile, președintele țării, Igor Dodon, spune că asta nu înseamnă neapărat că regimul respectiv va dura două luni.
„Nimeni nu are de gând să țină situația suspendată 60 de zile. Decizia a fost luată pentru a ne da posibilitatea de a interveni atunci când va fi cazul”, a declarat șeful statului.
Dodon dă asigurări că statul este pregătit să facă față și vine cu rugămintea ca fiecare să respecte recomandările autorităților.
Amintim, Parlamentul a adoptat hotărârea privind decretarea stării de urgență în Republica Moldova pe un termen de 60 de zile. Ion Chicu a explicat că, la necesitate, ar putea fi sistată circulația transportului public urban și interurban. Premierul a recunoscut că va fi afectat și statul, și business-ul, că vor exista pierderi materiale, dar prioritate are viața și sănătatea oamenilor. Oficialul a explicat că ar putea fi reeșalonate și plățile comunale, iar în unele cazuri chiar ar putea fi diminuate tarifele.
CHIȘINĂU 21 ian - Sputnik. O tânără din raionul Râșcani se deplasa spre Sângerei, iar la un moment dat a pierdut controlul volanului și s-a izbit într-un copac. Din cauza loviturii puternice, șoferița a murit pe loc până la venirea ambulanței.
În urma impactului, mașina a fost transformată într-un morman de fiare, iar în automobil se aflau și doi pasageri, care s-au ales cu numeroase traumatisme și au fost transportați de urgență la spital.
Potrivit ofițerului de presă al Inspectoratului de Poliție Sângerei, Ina Moscaliuc, oamenii legii urmează să stabilească toate circumstanțele producerii accidentului.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Majorarea preţului produselor petroliere, înregistrată în ultimele zile, este justificată, spune expertul economic Veaceslav Ioniță. Potrivit fostului deputat, la baza acestor scumpiri stă creșterea accizei pentru produsele petroliere, precum și creșterea prețurilor pe piețele internaționale.
„În acest an s-au întâmplat două lucruri negative, din punctul nostru de vedere, care au afectat prețurile la produsele petroliere. Unu – anul acesta, la fel ca și în fiecare an din ultimii 10 ani de zile, Guvernul majorează accizele la produsele petroliere. În acest an, pentru un litru de benzină pe care îl cumpărați, plătiți 4,87 acciza. Anul trecut a fost 4,47 acciza. Să nu uităm și de TVA-ul care constituie 48 de bani. Deci avem 48 de bănuți impozite achitate suplimentar pentru fiecare litru de benzină. Acesta este primul factor legat de creșterea prețurilor la produsele petroliere”, a declarat Veaceslav Ioniță într-un interviu pentru Sputnic Moldova.
Și creșterea prețului petrolului pe piețele internaționale a dus la scumpirea benzinei și a motorinei.
„Dacă în luna septembrie-octombrie a anului trecut prețului unui barrel de petrol a fost de 40 USD, ceea ce tradus în lei moldovenești înseamnă 4 lei și 30 de bănuți, în decembrie el s-a scumpit cu 25% până la 50 USD, iar în prezent a mai crescut cu 10% până la 55 USD/barrel. Ceea ce înseamnă o scumpire de 50 de bănuți a litrului de petrol doar în ultimele zile”, a adăugat Veaceslav Ioniță.
Expertul spune că petroliștii au profitat de pe urma ieftinirii petrolului în vara anului trecut, când prețul la petrol a scăzut dramatic, ajungând la minimul din ultimii 25 ani, dar acum nu fac decât să se adapteze condițiilor de pe piață.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova