Prim-ministrul Ion Chicu

Ion Chicu: Autocare cu moldoveni, blocate la frontiera dintre Austria și Ungaria

612
(reînnoit 17:09 15.03.2020)
Prim-ministrul Ion Chicu a informat despre mai multe autocare blocate în alt stat, după ce compania de transport nu a ținut cont de recomandările autorităților.

CHIȘINĂU, 15 mart – Sputnik. Două autocare pline cu moldoveni au fost blocate la frontiera dintre Austria și Ungaria. Informația a fost făcută publică de premierul Ion Chicu după ședința Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică. Potrivit premierului, autocarele s-au pornit din Trento, Italia, chiar pe data de 13 martie, deși autoritățile din Ungaria anunțaseră despre închiderea granițelor.

”Sunt nevoit să remarc o iresponsabilitate totală a agenților economici, dar și a călătorilor, care s-au pornit din Trento pe 13 martie, cu 2 zile în urmă, atunci când situația era deja critică, erau închise hotarele și era previzibil acest scenariu. Atunci era clar că Ungaria a blocat hotarele și nu le poți traversa, cu toate acestea, agentul economic a pus la dispoziție două autocare, cetățenii au urcat și stau blocați la hotar”, a declarat prim-ministrul.

Ion Chicu mai spune că autoritățile de la Chișinău s-au implicat și vor organiza o cursă charter pentru a ajuta moldovenii să revină în țară. Aesta a spus că suma cheltuielilor este una mare, dar va fi achitată de compania de transport. Mai mult, șeful Executivului a anunțat că deține informații precum că și alți agenți economici intenționează să organizeze transport pentru cetățeni care vor să vină în Republica Moldova și că ar aștepta să vadă cum evoluează lucrurile în cazul autocarelor blocate la frontiera austro-ungară. Mai mult, premierul i-a avertizat că va fi nevoit să aplice legea, iar cei care vor neglija recomandările statului vor fi sancționați.

Amintim, în Republica Moldova au fost confirmate 12 cazuri de contaminare cu COVID-19, două dintre care sunt cu transmisie locală. Despre primul caz de infectare cu coronavirus, Ministerul Sănătății a anunțat pe 7 martie.

612
Tagurile:
Frontieră, zonei de frontieră, coronavirus
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1251)
Drum înzăpezit

Video: Militarii Armatei Naționale ajută șoferii blocați în zăpadă

43
Pe șoselele din țară intervin nu doar drumarii, salvatorii, dar și militarii Armatei Naționale. Mai multe intervenții ale soldaților în sudul țării au fost filmate și postate pe internet.

CHIȘINĂU, 28 ian - Sputnik. Reprezentanții Ministerului Apărării au postat un video pe pagina de Facebook a instituției, cu momentul în care militarii ajută șoferul unui camion blocat într-un șanț din cauza zăpezii. Totodată, soldații din brigada „Dacia” de la Cahul au intervenit în localitățile Balabanu şi Albota de Jos din raionul Taraclia. 

Precizăm că ministrul Apărării în exerciţiu Victor Gaiciuc a dat ordin conducerii Armatei Naţionale să mobilizeze militarii şi unităţile de tehnică din dotare pentru a participa la lucrările de deszăpezire şi deblocare pe drumurile naţionale.
Militarii ajută șoferii blocați în zăpadă
Militarii ajută șoferii blocați în zăpadă
În context, șoferii sunt îndemnați să-și echipeze mijloacele de transport corespunzător condițiilor de iarnă, iar în portbagajul mașinii să țină lopată, nisip și lanțuri. Mai mult, conducătorii auto trebuie să respecte regimul de viteză, iar dacă aleg o destinație mai îndepărtată - să țină bateria telefonului încărcată.
Militarii ajută șoferii blocați în zăpadă
Militarii ajută șoferii blocați în zăpadă
În caz de situații de risc, oamenii sunt îndemnați să apeleze de urgență Serviciul 112.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

43
Tagurile:
ninsoare, fulgi, om de zăpadă, zăpadă
Tematic
În sfârșit ninsoare! Unde se așteaptă astăzi precipitații
Prognoza meteo: Ger și ninsoare în toată țară


Загрузка...
Bucătar

Sectorul HoReCa, cel mai afectat de pandemie: Recomandări de la experți pentru autorități

19
(reînnoit 12:23 28.01.2021)
Sectorul HoReCa a fost cel mai afectat de pandemia de COVID-19, iar multe măsuri stabilite de autorități nu le sunt clare nici până astăzi cetățenilor și antreprenorilor. Asta arată rezultatele unui studiu realizat de un grup de experți.

CHIȘINĂU, 28 ian - Sputnik. Experții au analizat situația în care s-a pomenit sectorul HoReCa pe parcursul anului 2020, timp în care țara noastră a fost afectată de pandemia de COVID-19. 

"Sectorul HoReCa a fost cel mai afectat de pandemie. Angajatorii au menționat că activitatea lor s-a redus cu 80%, iar unii au falimentat. Au acumulat datorii și au fost nevoiți să concedieze muncitorii. Angajatorii nu au aplicat inovații, ci doar cerințele impuse de autorități pentru a putea activa în pandemie. Jumătate dintre antreprenori pot face livrări și tot jumătate sunt gata să vorbească despre problemele cu care se confruntă", a menționat Sergiu Iurcu, expert în domeniul social-economic. 

Specialiștii susțin că multe dintre măsurile aprobate de Comisia Extraordinară de Sănătate Publică nu sunt clară nici pentru cetățeni, nici pentru reprezentanții din domeniul HoReCa. 

"Ramura HoReCa are toate condițiile pentru a primi vizitatori în condiții de siguranță. Nu am văzut studii ca cineva să se îmbolnăvească la restaurant sau la cafenea. S-au norma cu ora 22:00. Ce, după această oră se îmbolnăvesc oamenii? Nu e clar de ce s-a dispus această oră. Mulți angajați care au rămas fără loc de muncă au plecat, dar în ei s-a investit studii, seminare, ani", susține Valentina Chiriac, președintele unei organizații sindicale. 

În context, experții au venit și cu recomandări pentru autoritățile statului, ca situația în domeniul HoReCa să se redreseze.

"Sectorul HoReCa necesită o abordare aparte în politicile statului, fiindcă au pierdut mult din cauza restricțiilor care nu au fost corelate la domeniul lor. Deciziile trebuie să fie discutate cu reprezentanții sectorului. Antreprenorii așteaptă subvenții, garanții de stat, vacanțe fiscale și chiar anularea amenzilor, restabilirea tichetelor de masă pentru a pune banii salariatului în circulație, autoritățile să acorde o atenție mai mare proceselor digitalizate", a declarat Sergiu Iurcu, expert în domeniul social-economic. 

"Prioritatea rămâne sănătatea, dar fiecare normă adoptată trebuie să aibă o consultanță clară și răspunsuri logice la acele restricții aplicate. De exemplu, nu e clar de ce nu poți bea o cafea după ora 22:00 în stația PECO, dar la 21:00 este posibil. Este important să fim auziți și nu contează culoarea politică care se află la guvernare", a spus Viorel Braga, directorul Institutului Muncii. 

Experții susțin că studiul urmează să-l expedieze Guvernului, Parlamentului și chiar direct partidelor politice, dar și ambasadelor din Republica Moldova. 

Amintim că restaurantele și cafenelele din Moldova și-au sistat activitatea pe data de 16 martie a anului trecut, iar mai mulți proprietari și angajați din această industrie au protestat de câteva ori în fața Guvernului împotriva acestei decizii.

Localurile și-au reluat activitatea începând cu 15 iunie, însă cu multe restricții. Precizăm că, pe 13 ianuarie, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a prelungit starea de urgență în sănătate publică până pe 15 februarie. Implicit, a rămas în vigoare și restricția conform căreia unitățile de alimentație publică trebuie să-și încheie programul zilnic la ora 22:00. Restaurantele, cafenelele și barurile din Chișinău au protestat în seara de 14 ianuarie împotriva faptului că autoritățile nu elimină restricția ce le scurtează programul de muncă. Acțiunea de protest a constat în stingerea timp de 2 minute a luminii. 

Anterior, reprezentanții ramurii au estimat că 60 la sută dintre întreprinderile din domeniul HoReCa vor dispărea. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

19
Tagurile:
COVID-19, hotel, cafenea, restaurant
Tematic
Video: Protestul HoReCa în Chișinău – lumina a fost stinsă
Cum va protesta sectorul HoReCa împotriva unei restricții impuse din cauza COVID


Загрузка...
 Sesiunea de iarnă a APCE

APCE a confirmat împuternicirile delegației ruse

0
Parlamentarii ruși din cadrul APCE au declarat în repetate rânduri că restricționarea drepturilor lor este inadmisibilă și că în cazul adoptării unei astfel de decizii ei vor părăsi această platformă.

CHIȘINĂU, 28 ian – Sputnik. Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE)  a adoptat o rezoluție care ratifică mandatul delegației ruse. Pentru rezoluție au votat 107 parlamentari, 36 ai votat împotrivă, iar 24 s-au abținut. Ședința a fost transmisă pe site-ul APCE

APCE
© Sputnik / Владимир Федоренко

În timpul pregătirii proiectului de rezoluție au fost înaintate 11 amendamente, inclusiv o propunere de a nu confirma împuternicirile delegației și alta de a amâna examinarea acestei chestiuni pentru sesiunea din iunie. Parlamentarii au votat împotriva ambelor amendamente

În prima zi a sesiunii, pe 25 ianuarie, șeful delegației ucrainene, Maria Mezențeva, a propus să contestarea  în esență a acreditării delegației ruse. După declarația ei, potrivit regulilor de procedură, a avut loc votarea, majoritatea susținând ideea reprezentantului ucrainean de a contesta drepturile delegației în conformitate cu articolul 8 din regulamentul organizației - 38 de parlamentari din cinci delegații naționale diferite

Parlamentarii ruși au declarat în repetate rânduri că restricționarea drepturilor lor este inacceptabilă și că, în cazul în care Adunarea va susține această decizie, vor părăsi platforma. Marți, comitetul de profil al Adunării a recomandat ratificarea acreditării delegației ruse.

Relațiile dintre Moscova și Strasbourg au trecut deja printr-o criză. În aprilie 2014, delegația rusă a fost privată de dreptul de vot din cauza evenimentelor din Ucraina și a revenirii Crimeii în componența Rusiei. În 2015, APCE a examinat de două ori chestiunea restabilirii împuternicirilor delegației ruse, însă atunci sancțiunile doar au fost doar înăsprite. În replică, Moscova a refuzat să activeze în astfel de condiții, iar în anii 2016-2018 nu a mau expediat cererea pentru confirmarea acreditării sale din cauza dispozițiilor antirusești care persistă la Strasbourg și a încetat să mai achite contribuția sa la bugetul Consiliului Europei.

În iunie 2019, APCE a restabilit drepturile delegației, iar parlamentarii ruși au revenit la activitatea deplină în cadrul Adunării. Ultima dată, chestiunea privind  împuternicirile reprezentanților Rusiei a fost abordată în ianuarie 2020, iar înainte de aceasta - în iunie 2019.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Rusia, delegație, împuterniciri, APCE
Tematic
„E ciudat să condamni pentru intenții”. Moscova și-a apărat atribuțiile la APCE


Загрузка...