Liceu din Chișinău

Școlile și grădinițele din țară s-au închis: Ce fac părinții ai căror copii stau acasă

1230
(reînnoit 14:08 11.03.2020)
În școlile și grădinițele din țară bate vântul, după ce ieri autoritățile au decis să suspende procesul educațional pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

CHIȘINĂU, 11 mart - Sputnik. Procesul de studii a fost suspendat în școli și grădinițe începând de astăzi și până în data de 22 martie, după ce ieri au fost confirmate încă două cazuri de contaminare cu noul tip de coronavirus.

Unii părinți care muncesc nu au posibilitatea să stea acasă, așa că au apelat la ajutorul apropiaților. 

Coronavirus
Пресс-служба Департамента здравоохранения города Москвы

Valeriu din Capitală, care muncește, la fel ca soția sa, spune că și-a lăsat copilul în grija bunicilor.

”Este foarte bine că avem o bunică înțelegătoare, care are grijă de copil, dar este mai dificil în cazul celor ai căror bunici muncesc sau nu sunt în putere să aibă grijă copiilor”, a declarat Valeriu. 

Maria din Chișinău, care la fel muncește, susține că și-a lăsat fetița acasă, iar bunica vine de la Drochia ca să aibă grijă de ea.

La rândul său, Olesea din Capitală a declarat pentru Sputnik Moldova că era determinată să-și țină copiii acasă încă înainte ca autoritățile să interzică frecventarea școlilor și grădinițelor.

Iar Adelina din Chișinău ne-a spus că școlile se închid, dar cărțile nu. Iată de ce, odată cu ordinul emis de autorități, ea a decis că va practica homeschooling-ul, ceea ce își dorea de mult timp. ”Nimic nu este mai de preț decât timpul petrecut de părinți împreună cu copiii”, a declarat Adelina. 

Olga din Capitală spune că și-a ținut copilul acasă chiar și înainte ca autoritățile să emită ordinul prin care a interzis frecventarea instituțiilor de învățământ, pentru că i-a fost frică pentru sănătatea lui. 

Iar Elena din Chișinău afirmă că fata sa, care frecventează grădinița, va sta acasă cu ea, întrucât oricum se află în concediu de îngrijire a celui de-al doilea copil.

Unii părinți au profitat de vremea frumoasă de afară și au ieșit să se joace cu copiii lor.

 • Ce fac părinții ai căror copii stau acasă
  Ce fac părinții ai căror copii stau acasă
  © Sputnik / Rodion Proca
 • Ce fac părinții ai căror copii stau acasă
  Ce fac părinții ai căror copii stau acasă
  © Sputnik / Rodion Proca
 • Ce fac părinții ai căror copii stau acasă
  Ce fac părinții ai căror copii stau acasă
  © Sputnik / Rodion Proca
1 / 3
© Sputnik / Rodion Proca
Ce fac părinții ai căror copii stau acasă

Pe 8 martie, autoritățile au instituit cod portocaliu de alerta naționala privind Covid -19, în legătură cu înregistrarea primului caz de coronavirus în Moldova. Ulterior au fost confirmate alte două cazuri de contaminare, la o femeie și un bărbat, ambii în vârstă de 60 de ani.

Ulterior, Guvernul a luat decizia de a amâna toate evenimentele publice planificate pentru luna martie. A fost amânat chiar și concertul de închidere a Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor 2020”.

1230
Tagurile:
copii, părinți, închise, grădinițe, școli
Tematic
Italia, coronavirus: Peste 10 mii de cazuri și 631 de decese – la ce se aşteaptă italienii
Coronavirus în Moldova: Peste 20 de persoane suspecte sunt internate

"Stați acasă": Ghid de supraviețuire în timpul pandemiei

23
(reînnoit 20:35 20.10.2020)
Pictorul rus Andrei Tarusov a elaborat un ghid de protecție împotriva coronavirusului. Acesta conține mai multe imagini care sunt însoțite de sfaturi pentru cetățeni.

Pictorul rus Andrei Tarusov a elaborat un ghid de protecție împotriva infecției COVID-19, doar că nu este un ghid simplu, ci așa cum îl vede el cu ochii lui de pictor. Este vorba de un proiect de tip pin-up: ”COVID-19: Survival guidelines”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

23
Tagurile:
coronavirus, ghid
Tematic
COVID-19: Situația la zi din Republica Moldova


Загрузка...

După 20 de ani: Istoria a doi polițiști asasini în serie (Partea I)

156
(reînnoit 20:34 20.10.2020)
Au fost condamnați la detenție pe viață pentru omorul a șase persoane. Este istoria necunoscută a doi foști polițiști, care la începutul anilor 2000 au terorizat cu faptele lor criminale orașele Chișinău și Ialoveni.

Între timp, unul dintre cei doi a și decedat în penitenciar. După 20 de ani, Sputnik Moldova prezintă câteva detalii din dosar.

Acum 20 de ani, perturbată de răfuielile dintre clanurile interlope şi de cruzimea faptelor „hoților în lege” din anii '90, Poliția și procuratura moldovenească învăța  din mers cum să facă față noii situații. Anchetatorii povestesc că atunci nu mai șoca pe nimeni o crimă săvârșită cu un automat Kalaşnikov oriunde în Moldova. Însă nimeni nu bănuia atunci că o serie de omoruri era săvârșită chiar de polițiști.

Îi împușcau chiar cu arma din dotare

Seria de omoruri comise de cei doi a avut loc în perioada ianuarie-martie 2001.

Pe atunci, unul dintre ei,  S.C. (nu îi dăm numele, ci doar inițialele) activa în calitate de inspector superior pentru problemele minorilor din cadrul Comisariatului de Poliție Ialoveni.

Al doilea, O.B., era angajat în cadrul secției de pază şi securitate a poliției din sectorul Buiucani al Capitalei şi, inclusiv, era student al „Academiei de Poliție”.

Potrivit rechizitoriului, cei doi au recurs la săvârșirea omorurilor pentru a câștiga bani, iar planul de acțiune a fost pus la punct acasă la unul din ei.

„(...) cu scopul atacării cetățenilor şi însușirii proprietăților acestora şi înarmându-se cu pistolul de tip „Macarov”, calibrul 9 mm, repartizat din dotare pentru exercitarea obligațiunilor de serviciul ale S.C., în comun, au participat la atacurile banditești asupra cetățenilor V.C., A.R., V.D., V.C., V.V.”, se arată în sentința Colegiului Penal al Curții de Apel.

Pistolul de tip Makarov din care au fost ucise cele șase victime
© Sputnik / Mihai Caraus
Materialele din dosarul asasinatelor în serie din 2001

La trei zile după Crăciun, pe 10 ianuarie 2001, cei doi au săvârșit prima crimă din lanțul de tocmai șase omoruri.

Victimele erau identificate dintre șoferii de microbuze de linie și taxi

Prima victimă a fost șoferul unui microbuz de lini din Chișinău, iar infracțiunea a avut loc în sectorul Buiucani din Capitală. Cei doi polițiști cu acte în regulă au cumpărat o sacoșă din polietilenă în care au băgat arma crimei - pistolul, ca după efectuarea împușcăturii să nu piardă tubul cartușului în automobil.

Asasinii au așteptat până aproape de ora 23:00, ca în microbuz să nu fie pasageri. Unul dintre polițiști a urcat în mașină şi l-a împușcat pe șofer direct în cap. Au fugit cu 350 de lei şi casetofonul care costa 250 de lei.

Peste două săptămâni, a doua crimă 

Al doilea omor a fost comis peste două săptămâni. Victima, la fel, un șofer de microbuz. De această dată, a fost ales în cartierul Telecentru din Chișinău.

La stația terminus, unul dintre polițiștii asasini a tras în victimă, în cap. Acesta a murit pe loc. De această dată, cei doi criminali s-au ales doar cu 160 de lei.

Cele două crime săvârșite în serie în Capitală au pus pe jar structurile de forță. Iată de ce criminalii au schimbat tactica.  

Microbuzul în care a fost împușcată una dintre cele șase victime
© Photo : Extras din dosar
Materialele din dosarul asasinatelor în serie din 2001

Vom cita din aceeași sentință a Curții de Apel: „(...) din cauza agiotajului care era în oraș, au hotărât să nu-i mai atace pe șoferii de rutiere, ci să atace și să-i jefuiască pe taximetriști”.

Mergeau în misiune de serviciu cu mașina unui taximetrist ucis chiar de ei

Cel de-al treilea omor a avut loc, la fel, în orașul Chișinău.

La începutul lunii februarie, cei doi polițiști au luat un taxi, iar când au ajuns la destinație, în apropiere de căminele Universității Agrare, l-au împușcat în cap pe taximetrist. Nu au putut porni motorul automobilului, aşa că l-au abandonat în niște tufari, iar corpul neînsuflețit al victimei l-au pus în portbagaj. De această dată au luat doar 60 de lei, un dolar şi ceasul de mână al bărbatului mort.

Ziua unui polițist atunci când nu sunt proteste
© Sputnik / Vladimir Polusatov
Peste patru zile are loc cel de-al patrulea omor, în data de 9 martie 2001.

În acest caz, taxiul i-a dus din Chișinău până în orașul Ialoveni. Unul dintre polițiști a efectuat două focuri, iar victima nu a avut nicio șansă. În buzunarele taximetristului pe care l-au ucis au găsit doar 62 de lei şi un telefon mobil.

Ca să spele urmele, au ascuns cadavrul într-o pădure, iar noaptea i-au legat de picior o greutate de 20 de kilograme şi l-au aruncat într-un lac. Au spălat mașina victimei și în aceiași seară au mers la o benzinărie ca să comită un atac criminal.

„O.B. şi C.S. nu şi-au îndeplinit intenția criminală din motiv că O.B. s-a temut să împuște”, se arată în sentința Curții de Apel Chișinău.

După eșuarea atacului de la benzinărie, au decis să scufunde vehiculul într-un lac.

Ce-a de-a cincea crimă s-a produs la mijlocul lunii martie 2001. 

Până la săvârșirea omorului, polițiștii au cumpărat doi saci de cartofi și i-au pus în automobilului taximetristului ales drept victimă. Acesta i-a dus din Chișinău până în oraşul Ialoveni. Ulterior, unul dintre ei l-a împușcat pe taximetrist în cap.

Cadavrul a fost ascuns într-o pădurice. Maşina victimei, însă, un „Opel – Ascona” de culoare verde, are o istorie aparte.

Participau la investigarea omorurile comise chiar de ei

Automobilul celui de-al cincilea șofer asasinat, acel „Opel” de culoare verde, a fost folosit de către unul dintre cei doi polițiști în timpul serviciului. Se întâmpla în timp ce grupul de anchetă organiza razii pentru a-i identifica pe autorii acestor asasinate în serie.

Maşina unei victime: „Opel – Ascona” de culoare verde
© Sputnik / Mihai Caraus
Materialele din dosarul asasinatelor în serie din 2001

În declarațiile unui martor, coleg de serviciu al unui dintre cei doi polițiști criminali, se arată: „(...) pe la mijlocul lunii martie 2001, după repartizarea grupelor pe sectoare, pe la ora 19:00, am fost numit împreună cu S.C. la patrularea unei părți a orașului Ialoveni, în vederea asigurării ordinii publice. (...) S.C. a spus că pleacă la un prieten să ceară automobilul ca să iasă cu el în reid (misiune – n.n.). Peste o oră, de ei s-a apropiat un automobil de marca „Opel – Ascona” de culoare întunecată. S.C. a coborât şi le-a propus să urce în automobil. (...) I s-a părut straniu că S.C. parca mașina de fiecare dată la întuneric”, a povestit un polițist martor în faţa instanţei.

În cadrul ședințelor de judecată, unii martori, care, cum am arătat mai sus, erau chiar colegii de serviciu ai celor doi criminali, au declarat că, în toată această perioadă, au procurat de la unul dintre asasini un ceas de mână și un casetofon auto, acestea fiind bunurile victimelor.

Al șaselea și ultimul omor

Chiar dacă ofițerii de urmărire penală, cei de investigație şi procurori aveau deschise deja cinci dosare penale pentru fiecare caz de omor în parte, cei doi polițiști asasini nu s-au oprit.

Pe data de 19 martie 2001 cei doi au urcat, iarăşi, într-un taxi.

Mașina altei victime
© Photo : Extras din dosar
Materialele din dosarul asasinatelor în serie din 2001

Au ajus în Ialoveni, iar la sfârșitul cursei, au folosit vechea metodă: l-au împușcat în cap pe taximetrist.

„Omorându-l pe cetățeanul V.V., S.C. şi O.B. au dus cadavrul acestuia la vila lui O.B., așteptând să întunece. Aproximativ la ora 23:00, au aruncat cadavrul în același lac, unde anterior aruncaseră cadavrul lui D.M. (victima cu numărul patru – n.n.), legând, prevenit, de el un stâlp din beton”, se arată în decizia Curții de Apel Chișinău.

Potrivit hotărâri a Curții de Apel, cadavrul victimei a fost transportat cu același „Opel” de culoare verde. Care, ulterior, la fel, a fost scufundat în iaz. Peste câteva zile şi cea de-a șasea mașina a fost aruncată în lac.

Șase omoruri – în trei luni

De la primul omor şi până la ultimul, unul dintre polițiști verifica sistematic baza de date ale poliției pentru a afla dacă mașinile celor omorâți erau anunțate în căutare.

În pofida acestor măsuri de precauție, cei doi criminali au fost totuși prinși.

Ei au ajuns să povestească cu lux de amănunte cum au săvârșit crimele. Fără remușcări au declarat, de exemplu, că după ce l-au ucis pe unul dintre taximetriști, cu banii luați de la acesta, au cumpărat o pizza şi flori – erau pentru prietena lui S.C..

Cel mai probabil, omorurile în serie ar fi continuat, doar că cei doi au făcut o greșeală.  

Peste 20 de ani, unul dintre procurorii care a făcut parte din grupul de anchetă a fost de-acord să ne povestească cum au reușit oamenii legii să-i identifice pe polițiștii asasini și să-i rețină.

În mâine, vom veni cu cel de-al doilea episod al acestei sângeroase istorii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

156
Tagurile:
Corneliu Bratunov, cap, impuscat, Pistol, centru, Râșcani, Telecentru, Ialoveni, Chisinau, taximetrist, Taxi, Microbuz, Șofer, Omor, serie, asasini, politiști, politie
Тема:
Viața în Chișinău


Загрузка...
Rachetă balistică americană

“Trebuie încercăm”: Americanist, despre prelungirea New Start

0
(reînnoit 20:48 20.10.2020)
Kremlinul a comentat declarațiile SUA în legătură cu New Start, menționând că dialogul cu Washingtonul în privința stabilității strategice continua. La radio Sputnik, americanistul Constantin Blohin a explicat cu cine, în opinia lui, va fi mai ușor de purtat discuții.

CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. Moscova speră că dialogul cu Washingtonul în privința stabilității strategice va continua, în pofida respingerii de către partea americană a propunerii președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, de a prelungi New Start cu un an, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Anterior, Casa Albă a declarat că respinge propunerea lui Putin cu privire la prelungirea tratatului cu un an fără condiții prealabile.

“Sperăm că în orice caz vor fi menținute contactele cu partea americană. În ansamblu, evident, așa cum a spus președintele, prelungirea tratatului ne-ar fi permis să câștigăm timp, să obținem aceste 12 luni pentru niște negocieri substanțiale și serioase în problemele controlului asupra înarmărilor”, a spus Peskov.

De asemenea, el a subliniat că privarea întregii lumi de această “piatră unghiulară a stabilității și securității mondiale” ar putea avea niște urmări grave.

“Iată de ce am fi preferat să auzim din partea partenerilor noștri americani că sunt gata să prelungească acest document”, a menționat purtătorul de cuvânt al președintelui rus.

Deocamdată, potrivit lui, nu se observă un progres. Însă o astfel de situație nu înseamnă că trebuie să “suspendăm toate contactele”.

La radio Sputnik, expertul Centrului de Studii pentru probleme de Securitate al Academiei de Știință a Rusiei, americanistul, politologul Constantin Blohin, a exprimat opinia că soarta tratatului depinde în mare măsură de cine va învinge în alegerile prezidențiale în SUA.

“Reprezentantul Partidului Republican, Donald Trump, în primul rând, urăște China și leagă New Start de China. Iar în al doilea rând, în mod tradițional, Partidul Republican încearcă să distrugă controlul asupra înarmărilor. Reamintesc că, în perioada administrației lui George Bush junior, americanii s-au retras din Tratatul privind rachetele antibalistice, iar Trump s-a retras din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare și Acordul Cer Deschis. Dacă va învinge în alegeri, atunci probabilitatea retragerii din New Start e foarte mare”, consideră Constantin Blohin.

Dacă va învinge reprezentantul democraților, Joe Biden, în opinia americanistului există o probabilitate de prelungire a tratatului.

“Tradițional, Partidul Democrat se pronunță pentru o înțelegere cu rușii în probleme de stabilitate strategică. Reamintesc că anume administrația Obama, împreună cu Medvedev au prelungit actualul acord. Însă, indiferent cine va învinge, încheierea unui nou acord în câteva luni este imposibilă. Iată de ce trebuie să încercăm să prelungim acordul existent pentru ca în decursul unui an să încheiem unul nou. Iată această idee este destul de interesantă”, menționează americanistul.

New Start (SNV-III) este singurul tratat în vigoare între Rusia și SUA cu privire la limitarea înarmărilor. Documentul expiră pe 5 februarie 2021, iar dacă nu va fi prelungit, nu va mai exista niciun instrument care ar limita arsenalele marilor puteri nucleare.

New Start a intrat în vigoare pe 5 februarie 2011 și prevede că fiecare parte își reduce arsenalele nucleare în așa fel, încât peste șapte ani numărul sumar al armelor să nu depășească 700 de rachete balistice intercontinentale, rachete balistice pe submarine și bombardiere grele, precum și 1550 de focoase și 800 de sisteme de lansare desfășurate și nedesfășurate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Kremlin, tratat, SUA
Tematic
VIDEO: Militar NATO, la exerciții - am venit să împușcăm


Загрузка...