Lumină electrică, becuri

Veste bună pentru Chișinău: ANRE a redus prețul energiei electrice de la „Termoelectrica”

222
(reînnoit 14:06 10.03.2020)
Prețul energiei electrice de la „Termoelectrica” a fost redus cu 27%. Ieftinirea nu înseamnă și reducerea automată a prețului pentru consumatorii finali. Prețul energiei termice de la „Termoelectrica” a rămas neschimbat.

CHIȘINĂU, 10 mar – Sputnik. Prețul energiei electrice produse de S.A. „Termoelectrica” a fost redus cu aproape 50 de bani (cu 27%) față de prețul mediu în vigoare. Decizia a fost luată marți, 10 martie, de Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

ANRE a aprobat un preț de 116 bani/kWh pentru energia electrică produsă de S.A. „Termoelectrica”. Totodată, tariful pentru energia termică livrată consumatorilor de către S.A. „Termoelectrica” a fost menținut la nivelul actual: 1.122 de lei pentru o gigacalorie (1.122 lei/Gca).

ANRE susține că, prin decizia de astăzi, „s-a aliniat la practicile internaționale privind excluderea subvenționărilor încrucișate și acoperirea devierilor financiare acumulate de S.A. „Termoelectrica” în perioadele anterioare”.

ANRE a luat deciziile respective după ce a examinat calculele și materialele prezentate de „Termoelectrica”.

Reducerea cu 27% a prețului energiei electrice de la „Termoelectrica” nu înseamnă și reducerea automată a prețului pentru consumatorii finali – acest lucru poate fi decis printr-o altă decizie ANRE. Dar în condiţiile în care „Termoelectrica” asigură aproximativ 17% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova, reducerea poate avea un impact pozitiv şi asupra tarifului pentru consumatorii finali, inclusiv cei casnici, potrivit unui expert economic consultat de reporterul Sputnik.

Precizăm că Societatea pe Acţiuni „Termoelectrica” este principalul producător de energie electrică în regim de cogenerare, producător, distribuitor și furnizor de energie termică din municipiul Chișinău.

Compania asigură cu energie termică peste 4.000 de edificii, inclusiv 675 de instituții bugetare, 577 de agenți economici, 315 case particulare, aproximativ 210.000 de apartamente din 2.860 de blocuri locative din municipiu. Anual, „Termoelectrica” livrează consumatorilor aproximativ 1.370 de mii de gigacalorii de energie termică pentru încălzire.

222
Tagurile:
ANRE, energie, Termoelectrica
Tematic
Alaiba, nemulțumit de concursul privind numirea noului șef ANRE: Ce spun organizatorii
Ion Chicu: Prețurile la carburanți vor fi plafonate din nou de către ANRE
Inaugurarea monumentului soldaților sovietici căzuți la Palanca

În satul Palanca a fost inaugurat memorialul restaurat al soldaților sovietici

12
Monumentul din satul Palanca este al 12-lea din republică reparat anul acesta cu sprijinul Ambasadei Federației Ruse.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. În satul Palanca din raionul Ștefan Vodă astăzi a fost inaugurat după restaurare monumentul soldaților sovietici căzuți în preajma localității, pentru a elibera Moldova în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei. 

Obeliscul de unsprezece metri și plăcile de granit cu numele soldaților sovietici căzuți au fost restaurate cu sprijinul financiar al Ambasadei Rusiei.

Lucrările de restaurare a memorialului au fost coordonate de organizația publică „Vece”.

Potrivit șefului organizației, Nicolae Guțul, pentru restaurarea memorialului s-au cheltuit 198 de mii de lei. Toate fondurile au fost alocate de partea rusă.

Открытие памятника советским воинам погибшим в ВОВ в Паланке
© Sputnik / Anatolii Kiriak
Inaugurarea memorialului restaurat al soldaților sovietici

"Și autoritățile locale au acordat toată asistența posibilă: au oferit hrană și cazare constructorilor, au ajutat cu materiale de construcție", a adăugat Guțul.

La deschiderea memorialului renovat a participat ministrul Apărării al Moldovei Victor Gaiciuc, președintele raionului Ștefan Vodă Vasile Maxim, atașatul Ambasadei Rusiei în Moldova Kirill Abramov, șeful reprezentanței Rossotrudnichestvo, Andrei Muraviov.

În cadrul lucrărilor, a fost restaurat obeliscul, au fost reinstalate plăcile cu numele soldaților și a fost amenajat teritoriul memorialului.

Restauratorii au gravat pe plăcile comemorative numele a 326 de soldați sovietici care au murit în luptele de lângă satul Palanca din aprilie până în august 1944.

Открытие памятника советским воинам погибшим в ВОВ в Паланке
© Sputnik / Anatolii Kiriak
Inaugurarea memorialului restaurat al soldaților sovietici în satul Palanca

În cadrul ceremoniei de inaugurare a monumentului, șeful Consiliului de coordonare a compatrioților ruși, reprezentantul mișcării de căutare a Moldovei Alexei Petrovici a predat primarului satului Palanca Larisa Voloh și reprezentanților ambasadei ruse listele actualizate ale soldaților și ofițerilor Armatei Roșii care au murit lângă sat.

Открытие памятника советским воинам погибшим в ВОВ в Паланке
© Sputnik / Anatolii Kiriak
În satul Palanca a fost inaugurat memorialul restaurat al soldaților sovietici

Memorialul soldaților sovietici este al 12-lea monument restaurat pe teritoriul Moldovei cu sprijinul Ministerului de Externe al Rusiei și al regiunilor rusești, cu prilejul celei de-a 75-a aniversări a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

12
Tagurile:
soldații sovietici, soldați, memorial, Palanca
Tematic
Decis: Au fost înăsprite sancțiunile pentru profanarea monumentelor


Загрузка...
Tractoare parcate

Fermieri: Venim mâine cu tehnica agricolă la Chișinău

43
(reînnoit 16:38 05.12.2020)
Agricultorii vor ieși din nou la protest. Fermierii susțin că după ce au manifestat miercuri în centrul Capitalei autoritățile nu au ținut cont de revendicările lor, de aceea vor veni mâine din nou, însă de această dată vor aduce cu ei și tehnica agricolă.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. Producătorul agricol Sergiu Stefanco din raionul Căușeni a declarat pentru Sputnik Moldova că mai mulți agricultori din țară vor ieși mâine la protest în centrul Chișinăului.

Stefanco susține că la protestul din 2 decembrie fermierii le-au dat autorităților termen de 24 de ore pentru a-i invita la discuții și pentru a găsi soluții la problemele lor. Ei au cerut ca Parlamentul să nu accepte inițiativa Guvernului de a majora taxa TVA în agricultură de la 8% la 12%. Pentru că nu au fost auziți, ei au decis să iasă din nou la protest. 

”Cum am anunțat miercuri, vom veni cu măsuri mai dure dacă autoritățile nu vor reacționa timp de 24 de ore. Dacă la protestul din 2 decembrie nu am fost foarte mulți agricultori, de această dată fermierii din toată țara se mobilizează masiv. Vor veni producători din toate raioanele țării. Venim cu tehnica agricolă și tractoarele în Piața Marii Adunări Naționale, poate așa vom fi auziți de autorități”, a declarat Sergiu Stefanco. 

La protestul de miercuri, agricultorii s-au plâns și de faptul că nu au fost susținuți suficient în urma pierderilor suportate la culturile de grupa a doua afectate de secetă. 

”Toți am așteptat că vom fi ajutați la pierderile suportate la grupa a doua de cereale, dacă s-ar fi ținut de cuvânt, azi noi nu eram aici. Mulți dintre noi nu au ce ara și pregăti pământul pentru semănat, nici acum și nici la primăvară”, a precizat Mihail Bobicov, agricultor.

Atunci fermierii au votat unanim o declarație în care au cerut ca Parlamentului să oblige Guvernul să asigure alocații financiare pentru plata compensațiilor agricultorilor afectați de secetă, să identifice mijloace financiare pentru majorarea semnificativă a Fondului de subvenționare, să identifice mijloace pentru instituirea accizelor la motorina, să nu permită majorarea presiunii fiscale de la 8% la 12%. Ei au solicitat și o întrevedere urgentă cu conducerea Parlamentului și fracțiunile parlamentare pentru a aborda revendicările.

Astăzi reprezentanții Inspectoratului General de Poliţie au îndemnat cetățenii care vor ieși în stradă să manifeste în mod pașnic și să respecte măsurile de protecție împotriva coronavirusului.

Un alt protest va fi organizat mâine de reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

43
Tagurile:
tehnică, agricultorii moldoveni, Proteste agricultori, Agricultori
Tematic
Mesajul lui Ion Perju pentru agricultori, la sfârșit de toamnă - detalii
Ciubuc: Prognoze sumbre pentru agricultori în 2021


Загрузка...