Oameni pe stradă

Câți moldoveni activează în sectorul privat: Noi informații statistice

179
(reînnoit 11:52 10.03.2020)
Rata șomajului este de 4,3% în Republica Moldova. Aproape 72% dintre angajați lucrează în sectorul privat. În cadrul populației inactive, 44% sunt pensionari.

CHIȘINĂU, 10 mart – Sputnik. Forța de muncă a Republicii Moldova, care include populația ocupată plus șomerii, a constituit 887,7 mii de persoane la sfârșitul anului 2019, potrivit Biroului Național de Statistică (BNS). Indicatorul n-a înregistrat modificări semnificative pe parcursul anului.  

Rata de ocupare a populaţiei cu vârsta de 15 ani şi mai mult a fost de 39,1%.

Aproape 72% din populația ocupată are un serviciu în sectorul privat, iar 28% sunt persoane angajate în sectorul public.

Ponderea salariaților în totalul forței de muncă a fost de 79%. Majoritatea covârșitoare a salariaților (90%) a fost angajată pe o perioadă nedeterminată de timp.

Munca nedeclarată în rândul salariaților a constituit 6,2%. Practica de angajare fără perfectarea contractelor individuale de muncă (în baza unor înţelegeri verbale) este mai frecventă printre salariații bărbați (6,8%), decât printre salariații femei (5,7%).

Cele mai mari ponderi ale salariaților care lucrează doar în baza unor înțelegeri verbale, sunt estimate în agricultură (55,3%), comerț (15,1%), construcții (13,3%) și industrie (2,0%).

În totalul forței de muncă (populației active), 50,6% sunt bărbați și 49,4% sunt femei. În mediul rural, ponderea populației actiuve este mai mare decât în mediul urban - 54,1% și, respectiv, 45,9%).

În cadrul populației inactive, cea mai mare pondere, de peste 44%, îi revine categoriei pensionarilor, după care urmează grupa elevilor și studenților, cu 12,9%, și grupa persoanelor casnice, care îngrijesc de familie - 12,3%.

Rata şomajului a constituit 4,3%. Numărul șomerilor constituia 38,1 mii de persoane la sfârșitul anului trecut. Şomajul afectează într-o proporție mai mare bărbații (53,7% din totalul șomerilor) şi persoanele din mediul rural (52,3% din totalul șomerilor).

Rata şomajului a fost de 4,5% în rândul bărbaților, 4% printre femei, 4,5% în mediul urban și 4,1% în mediul rural.

În rândul tinerilor de 15-24 de ani, rata șomajului a constituit 7%, iar în categoria de vârstă 15-29 ani acest indicator a fost de 7,2%.

179
Tagurile:
angajați, Statistică, șomaj
Tematic
Ce văd moldovenii când se privesc în oglindă: Faptul uluitor dezvăluit de experți
Recordul bătut de sectorul IT din Moldova: Ne-a adus venituri mai mari decât vinurile
Diana Eșanu

Medic-cardiolog către pacienți: Nu renunțați la medicamente

2
(reînnoit 18:15 02.12.2020)
Pe reţelele de socializare au apărut mai multe informaţii false precum că cei care au unele probleme ce ţin de funcționarea inimii ar trebui să renunţe la medicamente. Cardiologul Diana Eșanu dezminte aceste zvonuri și vine cu câteva recomandări.
Medic-cardiolog către pacienți: Nu renunțați la medicamente

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", medicul-cardiolog Diana Eșanu a menționat că de la începutul pandemiei au circulat zvonuri precum că cei care au unele probleme ce ţin de activitatea inimii ar trebui să renunţe la medicamente.

Specialistul spune că unele persoane au renunța în totalitate la preparate, iar în rezultat numărul celor care acuză complicații ale bolii a crescut simțitor.

"S-a demonstrat științific că renunțarea la aceste preparate duce la acutizarea bolilor și înrăutățirea stării pacienților. Aceștia trebuie să continue să administreze preparatele antihipertensive sau cele legate de sistemul cardiovascular pentru a menține o stare normală și a nu ajunge la acutizări", a subliniat medicul-cardiolog.

În paralel cu tratamentul medicamentos, pacienții trebuie să adopte și un stil de viață sănătos: efort fizic moderat, alimentație echilibrată, evitarea stresului și un regim de somn de 7-8 ore pe zi.

Diana Eșanu susține că vârsta este un factor important de risc în dezvoltarea bolilor cardiovasculare, iar odată cu înaintarea crește și riscul apariției de boli cardiovasculare. Cu toate acestea, sunt și unele obiceiuri proaste pe care oamenii le au pe parcursul vieții, neconștientizând impactul acestora asupra stării de sănătate.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2
Tagurile:
medicamente, cardiolog, medic
Tematic
Medic cardiolog: Unii oameni își bat joc de sănătatea lor


Загрузка...
Vasile Bolea

Motivul pentru care PSRM a propus scoaterea SIS-ului din subordinea președintelui

179
Deputatul PSRM Vasile Bolea, care este și președinte al Comisei juridice, numiri şi imunităţi din cadrul Parlamentului, a explicat motivul pentru care deputații socialiști propun scoaterea SIS-ului din subordinea președintelui țări.

CHIȘINĂU, 2 dec- Sputnik. Deputatul PSRM Vasile Bolea a precizat pentru Sputnik Moldova motivul pentru care socialiștii propun scoaterea Serviciului de Informații și Securitate din subordinea președintelui țării și trecerea acestuia sub controlul Parlamentului. 

”Președintele nou ales este cetățean și al altui stat, adică are dublă cetățenie și a jurat credință altei țări. În aceste condiții, noi considerăm că acest lucru este unul dăunător pentru securitatea statului. Dacă Maia Sandu va renunța la dubla cetățenie, atunci vom reveni la discuții și vom propune alte modificări legate de activitatea SIS”, a declarat Vasile Bolea, deputat PSRM. 

Deputatul socialist, care deține și funcția de președinte al Comisei juridice, numiri şi imunităţi din cadrul Parlamentului, spune că revenirea SIS-ului în subordinea Legislativului nu este ceva nou pentru țara noastră - până în 2019 a fost tot așa. 

”Republica Moldova este o țară parlamentară și este necesară consolidarea controlului parlamentar asupra sistemului național de securitate”, a mai spus Vasile Bolea. 

În această seara Maia Sandu a declarat că va contesta inițiativa socialiștilor la Curtea Constituțională, dacă aceasta va fi adoptată în plen. Totodată, ea a anunțat că mâine va organiza un protest în fața Parlamentului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

179
Tagurile:
Fracţiunea PSRM, deputați PSRM, PSRM
Tematic
Deputați PDM și PPDA: Iată cine ar fi gata să facă coaliție cu PSRM
Fosta deputată PSRM, Elena Hrenova a murit


Загрузка...