Viorica Dumbrăveanu Ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

Ministrul explică: De ce pacienta cu coronavirus a fost plimbată de la un spital la altul

534
(reînnoit 11:50 09.03.2020)
Ministrul Sănătății Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a precizat că pacienta cu coronavirus a fost transferată la Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga” pentru că starea ei de sănătate se agravase.

CHIȘINĂU, 9 mart - Sputnik. Ministrul Sănătății Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, explică de ce pacienta infectată cu coronavirus a fost primblată dintr-o instituție medicală în alta. Potrivit ei, există mai multe spitale strategice care sunt pregătite să interneze pacienți infectați cu coronavirus. Chiar dacă această informație nimeni nu o cunoștea până astăzi. Ministrul dă asigurări că un ordin în acest sens a fost semnat în data de patru martie. 

”Au fost foarte multe informații denaturate, inclusiv în presă, despre faptul de ce pacienta a fost transferată la Spitalul Clinic Republican. Am postat pe pagina ministerului. Și vreau încă o dată să aduc la cunoștință care sunt instituțiile strategice unde se plasează persoanele suspecte, inclusiv persoanele infectate cu coronavirus de timp nou. Spitalul strategic este ”Toma Ciorbă”, pentru copii care sunt cu forme ușoare/medii de îmbolnăviri dacă vorbim despre infecții respiratorii acute, gripă, coronavirus. Copii se plasează în Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase. Încă o instituție strategică desemnată  este și Institutul Mamei și al Copilului care este pentru copii. În cazurile în care starea de sănătate a pacientului este gravă se determină ca și instituție strategică, reieșind din faptul că este terapie intensivă – Spitalul Clinic Republican. De aceia a fost realizat transferul acestei paciente și puteți vedea ordinul ministerului din data de 4 martie”, a precizat ministrul Sănătății Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu. 

Viorica Dumbrăveanu a vorbit și despre celelalte persoane care au călătorit cu avionul în care se afla femeia infectată cu coronavirus. Ministrul dă asigurări că starea de sănătate a acestora este monitorizată, doar că 14 persoane nu pot fi identificate pentru că au indicat date greșite în fișa epidemiologică. 

”Este vorba de 136 de persoane care trebuie și sunt monitorizate din Republica Moldova. Avem o dificultate la momentul actual pentru a identifica 14 dintre persoane care sunt menționate. 14 persoane nu au putut fi informate, identificate din cauza datelor eronate în fișele epidemiologice care sunt completate”, a precizat ministrul Sănătății Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu. 

Amintim că ieri o femeie care a ajuns în țara noastră din Italia a fost diagnosticată cu coronavirus. Femeia suferă de mai multe patologii.

În conformitate cu recomandărilor OMS și a normelor în domeniu național, pacienții adulți, depistați cu infecția coronavirus de tip nou, cu forme ușoare și medii, sunt tratați în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase “Toma Ciorbă”, însă cei care prezintă complicații grave sunt internați la Spitalul Clinic Republican (SCR).

Pacienta respectivă  a fost internată primar în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase “Toma Ciorbă”. Ulterior, odată cu agravarea stării de sănătate, aceasta a fost transferată în secția Reanimare și Terapie Intensivă a SCR. 

534
Tagurile:
pacienta, explica, ministru
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1355)
Tematic
Când va fi vârful epidemiei de coronavirus - declarația unui oficial
Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo

Pandemia bate în retragere? Un număr surprinzător de mic de cazuri noi de COVID-19

588
(reînnoit 18:59 18.04.2021)
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a prezentat informații actualizate cu privire la evoluția COVID-19 în Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 18 apr - Sputnik. Astăzi au confirmate doar 403 cazuri noi de COVID-19. Ce-i drept, și teste au fost făcute mai puține decât în alte zile - doar 2920. Bilanțul persoanelor infectate de la începutul pandemiei a ajuns astfel la 245.897. Pe de altă parte, 1145 de persoane s-au tratat de COVID în același interval de timp. 

Din numărul total de persoane la care astăzi s-a confirmat prezența virusului în organism, 5 sunt lucrători medicali. S-au îmbolnăvit un medic și 4 asistenți medicali.

În prezent, sunt internați în spitale 2790 de pacienți cu COVID-19. 263 persoane sunt în stare extrem de gravă, inclusiv 55 conectați la aparate de respirație asistată. 

În tratament la domiciliu cu forme ușoare de COVID-19 se află 5104 persoane, iar 16 061 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Din păcate, s-au înregistrat și noi decese. Timp de 24 de ore au murit din cauza complicațiilor provocate de virus 23 de pacienți cu vârste cuprinse între 46 și 90 de ani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

588
Tagurile:
Moldova, COVID-19
Tematic
OMS a spus câți locuitori ai continentului european sunt vaccinați împotriva COVID-19


Загрузка...
Elena Neaga

Cum decurge procesul de vaccinare în satele Moldovei

163
Vaccinarea împotriva COVID-19 este un subiect frecvent discutat în societate. Dacă unii așteaptă cu nerăbdare imunizarea, alții sunt încă sceptici în privința vaccinului. Care este situația în satele Moldovei la acest capitol?
Cum decurge procesul de vaccinare în satele Moldovei

În comuna Bălășești, raionul Sângerei, procesul de vaccinare împotriva COVID-19 este în plină desfășurare. Potrivit primarului Elena Neaga, la prima etapă au fost vaccinați medicii și profesorii. Toate persoanele au primit vaccinul AstraZeneca, iar deocamdată în localitate nu a fost înregistrat nicio reacție adversă.

"În gimnaziul Bălășești din 14 cadre didactice doar 13 s-au vaccinat, o persoană este însărciantă și a refuzat vaccinul. La grădiniță doar două persoane din 21 au acceptat să se vaccineze, iar restul sunt sceptici. Patru cadre medicale de la Oficiul Medicului la fel au acceptat imunizarea", a precizat primarul.

Spre deosebire de alte localități, în comuna Bălășești numărul cazurilor de COVID-19 nu este atât de mare, aceasta fiind una dintre comunele în care sunt înregistrate cele mai puține cazuri de infectare. De la începutul pandemiei și până în prezent, doar 24 de persoane s-au îmbolnăvit aici de coronavirus.

Amintim că în data de 2 martie în Republica Moldova a fost lansată campania de vaccinare. La prima etapă au fost vaccinați lucrătorii medicali, iar în prezent are loc imunizarea persoanelor care au peste 60 de ani, precum și a celor care au vârsta între 18 și 60 de ani dar suferă de afecțiuni cronice și pentru care infecția cu COVID-19 ar reprezenta un risc sporit de deces. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

163
Tagurile:
vaccin
Tematic
România a donat Moldovei încă un lot de vaccin AstraZeneca


Загрузка...
Maia Sandu și Jeanne Barseghian

Maia Sandu și-a început vizita la Strasbourg: Cu cine s-a întâlnit astăzi

128
(reînnoit 19:56 18.04.2021)
Președintele țării, Maia Sandu, și-a început duminică vizita sa oficială la Strasbourg. Ea s-a întâlnit deja cu primarul orașului Jeanne Barseghian.

CHIȘINĂU, 18 apr - Sputnik. Maia Sandu a avut duminică o întrevedere cu primarul orașului de reședință al Consiliului Europei, Jeanne Barseghian.

„Doamna primară este o cunoscută ecologistă și susținătoare a dezvoltării urbane verzi și o promotoare a implicării femeilor în politică și administrația locală. I-am mulțumit doamnei Barseghian pentru susținerea primăriei or. Strasbourg în organizarea eficientă a votării cetățenilor moldoveni la alegerile din anul trecut în condiții de pandemie, dar și pentru găzduirea multor studenți moldoveni, care învață în acest oraș”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook. 

Șeful statului a menționat că în cadrul întâlnirii s-a discutat și posibilitatea de a organiza schimburi de experiență între primăria orașului Strasbourg și localitățile din Republica Moldova conduse de femei.

Luni, Maia Sandu avea întrevederi cu mai mulți oficiali europeni, iar la ora 17:00 va susține un discurs în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

128
Tagurile:
Strasbourg, vizită, Maia Sandu
Tematic
Reacția PAS după ce Dodon a cerut demisia lui Sandu și alegeri prezidențiale anticipate


Загрузка...