la vamă

Pericol, la hotar, un autocar cu persoane cu simptome de coronavirus: Declarația lui Chicu

2932
(reînnoit 10:59 08.03.2020)
Premierul Chicu afirmă că probabilitatea apariției la noi a unor cazuri noi de coronavirus este foarte mare. Acum, la un punct terestru de trecere a frontierei, este blocat și un autobuz cu pasageri din Italia, în care se află persoane cu simptome caracteristice bolii.

CHIȘINĂU, 8 mart - Sputnik. După ședința de astăzi dimineața dimineață a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, la care a fost abordată situația privind coronavirusul COVID-19, la care a participat și prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, acesta a venit cu un șir de concluzii pe Facebook.

Una dintre acestea se referă la situația pacientei care a venit ieri din Italia cu coronavirus, despre care premierul spune că medicii nu au "o prognoză prea optimistă".

"Cazul de ieri, al pacientei care a revenit din Italia, este un exemplu evident de lipsă elementară de responsabilitate. Doamna a fugit din instituția medicală în care era internată în Italia, au urcat în avion și a expus riscului mai mulți oameni. Medicii noștri se luptă pentru viața ei, dar prognoza nu este una prea optimistă, deoarece are mai multe boli cronice, inclusiv diabet zaharat, hipertensiune, obezitate", a scris premierul pe pagina sa de Facebook.

El a mai spus că persoanele care au călătorit împreună cu bolnava de coronavirus  în avionul care a venit din Milano, Italia, se află în zona de risc (conform normativelor OMS), sunt identificate și somate să stea în carantină în următoarele 14 zile. Medicii și polițiștii vor asigura respectarea acestui regim. Persoanele respective nu pot părăsi țara în această perioadă, a spus premierul Ion Chicu.

Șeful Executivului a anunțat că autoritățile au discutat despre oportunitatea prelungirii vacanței școlare și chiar a anulării mai multor evenimente cu participarea masivă a oamenilor, cum ar fi concertele din cadrul Festivaluljui ”Mărțisor”. El a spus că, în opinia reprezentantului OMS și specialiștilor ANSP, o asemenea măsură la această etapă este prematură. Nu este recomandat de Organizația Mondială a Sănătății nici restricționarea rutelor aeriene din Italia.

"Suntem îngrijorați de nivelul scăzut de responsabilitate al mai multor persoane, care revin în țară și nu respectă recomandările/cerințele autorităților. Mai mulți cetățeni din diasporă introduc premeditat date eronate în fișele epidemiologice, pe care le completează la intrarea în țară. Adrese greșite, numere de telefoane inexistente. Fac apel către toți să manifeste responsabilitate maximală", a mai spus premierul.

2932
Tagurile:
simptome, bolnavi, coronavirus, hotar, pericol
Alegeri, foto de arhivă

Alegeri prezidențiale 2020 în Moldova: Cine învinge în turul I

386
(reînnoit 16:04 25.10.2020)
Cu cât sunt mai aproape alegerile prezidențiale, cu atât mai strânsă este lupta între principalii concurenți electorali – cine vor fi învingătorii primului tur de scrutin.

Cel mai probabil, și la alegerile prezidențiale din 2020, la fel ca și la cele din 2016, vom avea un al doilea tur de scrutin. De această părere sunt majoritatea analiștilor politici.

Potrivit legii, dacă în primul tur, din 1 noiembrie 2020, niciun candidat nu va acumula mai mult de 50% din voturi, va fi organizat turul doi de scrutin. Anul acesta, în cazul în care va fi necesar, el va avea loc pe 15 noiembrie.

Pentru validarea primului tur de scrutin este necesară participarea a cel puțin 1/3 din numărul cetățenilor înscriși în listele electorale.

Potrivit analiștilor politici, dar și a sondajelor de opinie, favoriții cursei pentru prezidențiale s-au stabilit deja, în acest sens actualele alegeri nu aduc nicio surpriză comparativ cu cele din 2016.

Politologul Igor Volnițchi menționa anterior în studioul Sputnik Moldova că în primul tur de scrutin, care va avea loc pe 1 noiembrie curent, mai mulți candidați ar putea acumula un procent bun din voturile alegătorilor, însă o susținere mai mare din partea electoratului vor avea liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” Maia Sandu și actualul președintele Igor Dodon care, cel mai probabil, vor și trece în turul doi.

Prin urmare, în cazul în care niciunul dintre cei doi candidați nu va acumula mai mult de jumătate din voturile alegătorilor, Igor Dodon și Maia Sandu se vor confrunta, la fel ca în 2016, în bătălia politică finală di turul doi.

Același lucru îl arată și cele mai recente sondajele de opinie. De exemplu, potrivit studiului realizat de Intellect Group, în primul tur de scrutin Igor Dodon ar acumula 32% dintre voturi, iar Maia Sandu - 18,6%. Pentru Andrei Năstase ar vota 8,9%, dintre alegători, pentru Renato Usatîi - 6,2%, pentru Violeta Ivanov - 5,2%, pentru Octavian Țîcu - 1,9%, pentru Tudor Deliu - 1,2%, iar pentru Dorin Chirtoacă - 1,2%.

Oamenii au mai fost întrebați pe cine vor vota dacă în turul doi vor ajunge Igor Dodon și Maia Sandu. Astfel, pentru Igor Dodon au optat 45,8%, iar pentru Maia Sandu - 37,6%. În același timp, 16,6% s-au declarat indeciși sau au refuzat să răspundă. 

De menționat că 54,2% dintre respondenți au declarat că vor participa cu certitudine la alegerile prezidențiale, 16,8% au spus că probabil vor participa, 11,1% au menționat că cel mai probabil nu se vor prezenta la urne, iar 17,9% au spus ferm că nu vor participa la scrutin. 

Potrivit unui ultim sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova, în turul I al alegerilor pe Igor Dodon sunt gata să-l susțină 32,5% dintre cei chestionați, iar pentru Maia Sandu și-ar da votul 18,4% dintre alegători.

În cel de al doilea tur voturile s-ar repartiza în felul următor -  47,5% pentru Igor Dodon și 38,4% pentru Maia Sandu. În același timp, 14,1% dintre respondenți nu ar participa la alegeri.

În 2020, președintele țării va fi ales pentru a patra oară în întreaga istorie de independență a Moldovei prin votul direct al cetățenilor.

Ultima dată, președintele țării a fost ales în 2016. Atunci a învins în alegeri candidatul Partidului Socialiștilor Igor Dodon – în turul doi el a acumulat 52,18% din voturile alegătorilor. Oponentul acestuia a fost liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” (PAS) Maia Sandu. Dodon a depus jurământul pe 23 decembrie 2016.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

386
Tagurile:
Sandu, Dodon, învingători, 2020, alegeri prezidențiale
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
Moscova acuză Berlinul de amestec în alegerile din Moldova
Putin, despre situația din Moldova în ajunul alegerilor


Загрузка...
Coronavirus în Franța, Emmanuel Macron

Stare de urgență sanitară în Franța până la 16 februarie

84
La sfârșitul discuțiilor acerbe din hemiciclu, deputații francezi au votat sâmbătă extinderea stării de urgență sanitare în Franța până la jumătatea lunii februarie.

CHIȘINĂU, 25 oct – Sputnik. Adunarea Națională din Franța a adoptat sâmbătă în prima lectură prelungirea stării de urgență în sănătate până la 16 februarie, un regim excepțional care autorizează executivul să instituie restricții în fața crizei Covid-19.

Textul, votat cu 71 de voturi contra a 35, este așteptat miercuri în Senat și ar putea fi adoptat definitiv la începutul lunii noiembrie. Guvernul a apărat un text de „responsabilitate”, în timp ce opoziția a ridicat tonul în hemiciclu pentru a atenționa cu privire la „punerea între paranteze a libertăților publice”.

Starea de urgență a fost restabilită prin decret de o săptămână, dar a fost nevoie de un proiect de lege care să o prelungească mai mult de o lună. Cu toate acestea, poate fi ridicată anticipat în cazul unei îmbunătățiri a situației.

Stare de asediu declarată în 54 de departamente

Franța a înregistrat trei anti-recorduri de cazuri de infectare zilnice la rând, joi, vineri și sâmbătă, cu peste 41.000, 42.000 și 45.000 de contaminări în 24 de ore. Numărul de cazuri confirmate de la începutul epidemiei a depășit un milion.

În total, 46 de milioane de locuitori din 54 de departamente franceze sunt acum supuși restricțiilor.

Anti-record de infectări zilnice cu COVID - 19 în Franța

După ce Franța a depășit limita de un milion de cazuri de infectări în total, Ministerul Sănătății a anunțat ieri seara un nou anti-record zilnic, la 45.422 de cazuri noi.

Agenția franceză de sănătate publică a anunțat 138 de noi decese legate de noul coronavirus, a cărui răspândire se accelerează în țară și în Europa. Numărul total este acum de 1.086.497 de contaminări și 34.645 de decese.

Rata testului pozitiv a crescut recent la 16%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

84
Tagurile:
Franța, Franta, sanitară, urgenta, stare


Загрузка...