CHIȘINĂU, 4 mar - Sputnik. Imaginea Curții Constituționale a fost grav afectată de evenimentele din luna iunie a anului trecut, când Înalta Curte și-a anulat deciziile și avizele din perioada 7-9 iunie, prin care declara că termenul Parlamentului ales pe 24 februarie a expirat și că majoritatea PSRM-ACUM se afla în imposibilitate de a forma guvern legitim.
El a precizat că trebuie să fie făcute eforturi pentru a restabili încrederea. Totuși, după ce precedentul complet de judecători al Înaltei Curți și-a dat demisia in corpore, au apărut semnale îmbucurătoare. ”Fluxul sesizărilor s-a majorat. Ne gândim că asta ar fi un semnal de încredere în Curtea Constituțională”, a declarat Vladimir Țurcan.
Președintele Înaltei Curți a vorbit și despre pașii care trebuie să fie întreprinși pentru a restabili pe deplin încrederea în instituția pe care o conduce.
”Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să conlucrăm cu partenerii noștri - în primul rând cu Comisia de la Veneția. Este nevoie de o transparență maximă a activității Curții, nu întâmplător în 2020 Curtea, în mod public, cu participarea societății civile, autorităților, a prezentat raportul privind activitatea sa în anul 2019. Așa dorim și mai departe să acționăm”, a precizat Țurcan.
Președintele Curții Constituționale a dat asigurări că, cel puțin pe durata mandatului său, instituția în fruntea căreia se află nu va lua decizii în favoarea unor partide politice în ceea ce privește alegerile parlamentare anticipate sau ordinare.
”Va fi o decizie pur constituțională, fără influență politică. Pe noi nu ne interesează care este opinia partidului A, B sau C, ce fel de alegeri doresc. Trebuie să stabilim niște reguli clare, și pentru astăzi și pentru viitor, ca să nu fie schimbate regulile de joc. Vom formula soluția strict în conformitate cu Constituția. Noi nu vom permite până la sfârșitul mandatului să fim influențați politic sau să adoptăm decizii cu o culoare politică”, a declarat Vladimir Țurcan.
Amintim că în luna iunie a anului trecut Înalta Curte și-a anulat deciziile și avizele din perioada 7-9 iunie, prin care declara că termenul Parlamentului ales pe 24 februarie a expirat și că majoritatea PSRM-ACUM se afla în imposibilitate de a forma guvern legitim. Ulterior, judecătorii Curții și-au prezentat demisia in corpore.
CHIȘINĂU, 27 feb - Sputnik. Într-un comunicat de presă al Guvernului se menționează că instituirea Consiliului consultativ pe lângă prim-ministru a fost instituit în condițiile în care în ultimele zile se atestă un număr sportit de infectări cu COVID-19.
În cadrul acestui consiliu vor fi oferite recomandări, expertiză și consultanță premierului interimar Aureliu Ciocoi în ceea ce privește gestionarea situației pandemice.
Din acest consiliu fac parte conducători ai principalelor instituții medicale din țară, specialiști din domeniul medical, secretarul general al Guvernului Liliana Iaconi, consilierul prezidențial în domeniul sănătății Ala Nemerenco, reprezentanți ai organizaţiilor internaţionale și asociaţiilor din domeniul medical.
Amintim că vineri Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a instituit regim special de activitate în toată țara, în perioada 1-15 martie, pentru a înceteni răspândirea virusului Covid-19.
Astfel, angajatorii din sectorul public, cât și din domeniul privat, vor trebui să organizeze activitatea personalului în așa mod, încât aceștia să nu fie supuși riscul de infectare cu COVID-19.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 27 feb - Sputnik. Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău a descris într-o hotărâre adoptată sâmbătă, 27 februarie, cum va decurge procesul de muncă în sectorul public, cât și cel privat, în perioada regimului special de activitate.
„Conducătorii entităților publice și private de pe teritoriul municipiului Chișinău vor asigura regim special de lucru prin atragerea la serviciu a personalului strict necesar pentru asigurarea funcționalității instituției și a personalului activitatea căruia necesită prezența obligatorie la serviciu”, se precizează în hotărârea Comisiei.
Potrivit documentului, pentru personalul activitatea căruia nu necesită prezența obligatorie la locul de muncă, se vor asigura condiții de muncă la distanță. În acest caz, angajatorului i se oferă drepturi suplimentare de control al angajaților.
„Angajatorul este în drept să verifice activitatea salariatului la domiciliu. Modalitatea concretă de realizare a controlului va fi agreată reciproc prin mijloacele de comunicare electronică”, se menționează în hotărâre.
Vineri, Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică a decis ca în perioada 1 - 15 martie să fie instituit regim special de activitate. Astfel, angajatorii din sectorul public, cât și din domeniul privat, vor trebui să organizeze activitatea personalului în așa mod, încât aceștia să nu fie supuși riscul de infectare cu COVID-19.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova