Vladimir Țurcan

Ce spune Vladimir Țurcan despre rușinea prin care a trecut Curtea Constituțională în 2019

557
Curtea Constituțională mai are mult de muncit pentru a-și restabili imaginea afectată de evenimentele din luna iunie a anului trecut, când și-a anulat propriile decizii. Declarația a fost făcută de președintele Înaltei Curți Vladimir Țurcan în studioul Sputnik Moldova.

CHIȘINĂU, 4 mar - Sputnik. Imaginea Curții Constituționale a fost grav afectată de evenimentele din luna iunie a anului trecut, când Înalta Curte și-a anulat deciziile și avizele din perioada 7-9 iunie, prin care declara că termenul Parlamentului ales pe 24 februarie a expirat și că majoritatea PSRM-ACUM se afla în imposibilitate de a forma guvern legitim. 

Asta a mărturisit președintele Curții Constituționale Vladimirr Țurcan în cadrul emisiunii ”Logica Puterii” de la Sputnik Moldova. 

El a precizat că trebuie să fie făcute eforturi pentru a restabili încrederea. Totuși, după ce precedentul complet de judecători al Înaltei Curți și-a dat demisia in corpore, au apărut semnale îmbucurătoare. ”Fluxul sesizărilor s-a majorat. Ne gândim că asta ar fi un semnal de încredere în Curtea Constituțională”, a declarat Vladimir Țurcan.

Președintele Înaltei Curți a vorbit și despre pașii care trebuie să fie întreprinși pentru a restabili pe deplin încrederea în instituția pe care o conduce. 

”Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să conlucrăm cu partenerii noștri - în primul rând cu Comisia de la Veneția. Este nevoie de o transparență maximă a activității Curții, nu întâmplător în 2020 Curtea, în mod public, cu participarea societății civile, autorităților, a prezentat raportul privind activitatea sa în anul 2019. Așa dorim și mai departe să acționăm”, a precizat Țurcan. 

Președintele Curții Constituționale a dat asigurări că, cel puțin pe durata mandatului său, instituția în fruntea căreia se află nu va lua decizii în favoarea unor partide politice în ceea ce privește alegerile parlamentare anticipate sau ordinare.

”Va fi o decizie pur constituțională, fără influență politică. Pe noi nu ne interesează care este opinia partidului A, B sau C, ce fel de alegeri doresc. Trebuie să stabilim niște reguli clare, și pentru astăzi și pentru viitor, ca să nu fie schimbate regulile de joc. Vom formula soluția strict în conformitate cu Constituția. Noi nu vom permite până la sfârșitul mandatului să fim influențați politic sau să adoptăm decizii cu o culoare politică”, a declarat Vladimir Țurcan.

Amintim că în luna iunie a anului trecut Înalta Curte și-a anulat deciziile și avizele din perioada 7-9 iunie, prin care declara că termenul Parlamentului ales pe 24 februarie a expirat și că majoritatea PSRM-ACUM se afla în imposibilitate de a forma guvern legitim. Ulterior, judecătorii Curții și-au prezentat demisia in corpore.

557
Tagurile:
imagine, Curtea Constituțională, Vladimir Țurcan
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii (139)
Tematic
Dodon și Greceanîi, despre rușinea prin care a trecut Curtea Constituțională în 2019
Imagine din arhivă

Criza COVID-19: A fost constituit un consiliu consultativ pe lângă prim-ministru

24
(reînnoit 20:15 27.02.2021)
Având în vedere agravarea situației epidemiologice din țară, Guvernul a decis să instituie un consiliu consultativ de sănătate publică pe lângă prim-ministru.

CHIȘINĂU, 27 feb - Sputnik. Într-un comunicat de presă al Guvernului se menționează că instituirea Consiliului consultativ pe lângă prim-ministru a fost instituit în condițiile în care în ultimele zile se atestă un număr sportit de infectări cu COVID-19. 

În cadrul acestui consiliu vor fi oferite recomandări, expertiză și consultanță premierului interimar Aureliu Ciocoi în ceea ce privește gestionarea situației pandemice. 

Din acest consiliu fac parte conducători ai principalelor instituții medicale din țară, specialiști din domeniul medical, secretarul general al Guvernului Liliana Iaconi, consilierul prezidențial în domeniul sănătății Ala Nemerenco, reprezentanți ai organizaţiilor internaţionale și asociaţiilor din domeniul medical.

Amintim că vineri Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a instituit regim special de activitate în toată țara, în perioada 1-15 martie, pentru a înceteni răspândirea virusului Covid-19.

Astfel, angajatorii din sectorul public, cât și din domeniul privat, vor trebui să organizeze activitatea personalului în așa mod, încât aceștia să nu fie supuși riscul de infectare cu COVID-19. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

24
Tagurile:
prim-ministru, consiliu, COVID-19
Tematic
Video, foto: Vaccinul împotriva COVID-19 din România a ajuns la Chișinău


Загрузка...
Imagine din arhivă

Munca de la distanță: Iată ce are dreptul facă angajatorul cu subalternii din 1 martie

145
(reînnoit 18:40 27.02.2021)
După ce ieri Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică a decis să instituie regim special de activitate în perioada 1 - 15 martie, astăzi autoritățile sanitare din municipiul Chișinău au prezentat cadrul legal de reglementare a procesului.

CHIȘINĂU, 27 feb - Sputnik. Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău a descris într-o hotărâre adoptată sâmbătă, 27 februarie, cum va decurge procesul de muncă în sectorul public, cât și cel privat, în perioada regimului special de activitate. 

„Conducătorii entităților publice și private de pe teritoriul municipiului Chișinău vor asigura regim special de lucru prin atragerea la serviciu a personalului strict necesar pentru asigurarea funcționalității instituției și a personalului activitatea căruia necesită prezența obligatorie la serviciu”, se precizează în hotărârea Comisiei. 

Potrivit documentului, pentru personalul activitatea căruia nu necesită prezența obligatorie la locul de muncă, se vor asigura condiții de muncă la distanță. În acest caz, angajatorului i se oferă drepturi suplimentare de control al angajaților. 

„Angajatorul este în drept să verifice activitatea salariatului la domiciliu. Modalitatea concretă de realizare a controlului va fi agreată reciproc prin mijloacele de comunicare electronică”, se menționează în hotărâre. 

Vineri,  Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică a decis ca în perioada 1 - 15 martie să fie instituit regim special de activitate. Astfel, angajatorii din sectorul public, cât și din domeniul privat, vor trebui să organizeze activitatea personalului în așa mod, încât aceștia să nu fie supuși riscul de infectare cu COVID-19. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

145
Tagurile:
angajator, lucru la distanță, distanță, muncă
Tematic
Îi vizează pe toți angajații! Regim special de muncă pentru bugetari și cei de la privat


Загрузка...