CHIȘINĂU, 1 mart – Sputnik. Poliția din Strășeni a fost sesizată de pădurarii rezervației pe 23 februarie. Aceștia au găsit în extravilanul satului Lozova o căruță în care era un cerb împușcat, un exemplar de cerb nobil, cu pete, cu vârsta de 5 ani. Prejudiciul cauzat se ridică la 17 500 de lei.
Pe acest caz a fost inițiat un dosar penal. În cadrul acțiunilor de urmărire penală au fost identificate trei persoane suspecte de comiterea infracțiunii. Este vorba de trei bărbați cu vârste cuprinse între 33 și 37 ani, locuitori ai satului Horodca, raionul Ialoveni.
Poliția a efectuat mai multe percheziții la domiciliile acestora, unde au depistat și ridicat trei arme de foc cu țeavă ghintuită de model BM și CZ, deținute legal. De asemenea, ca urmare a cercetării suplimentare pe teritoriul rezervației „Codrii” a fost depistat și ridicat un glonte.
În urma expertizei balistice se va stabili cu certitudine din ce armă a fost efectuată împușcătura.
Bănuiții sunt cercetați în libertate, fiind pasibili de răspundere penală. Pentru „vânat ilegal”, ei riscă amendă de la 550 la 850 unități convenționale sau pedeapsă cu închisoare de până la 3 ani.
CHIȘINĂU, 16 apr – Sputnik. Analistul politic Corneliu Ciurea a declarat pentru Sputnik Moldova că decizia Curții Constituționale care a constatat că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului și pot fi declanșate alegeri parlamentare anticipate ar fi neconstituțională și rușinoasă.
"Maia Sandu se va grăbi să anunțe când mai curând data alegerilor parlamentare anticipate, e logica jocului politic. Parlamentul se va opune, va sesiza forurile internaționale și va aduce argumente pentru a demonstra că decizia a fost politizată și că judecătorii au acționat ilegal. Deci, vom asista în continuare la o confruntare politică de mare amploare între președinte și parlament", a declarat analistul politic Corneliu Ciurea.
Ciurea a mai preciza că prin deciziile luate se creează haos în societate. Unica soluție acum este ca politicienii să găsească consens și să inițieze dialogul.
"Gestul președintelui Sandu și deciziile Curții Constituționale sunt iresponsabile și împing țara spre dezordine și dezmăț politic, dar sper că politicienii se vor opri la timp și vor găsi ac de cojoc pentru deciziile revoltătoare. Admit că acest dezmăț politic are scopul de a induce un haos în zona noastră", a mai spus Ciurea.
Corneliu Ciurea susține că urmează ca Înalta Curte să se pronunțe cu privire la legalitatea instituirii stării de urgență, iar după aceasta lucrurile vor deveni mai clare.
De precizat că magistrații Curții Constituționale au stabilit că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului. Astfel, Maia Sandu are dreptul să emită decretul de dizolvare a Parlamentului.
După aceasta, liderul socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat că PSRM va înainta un proiect de hotărâre Parlamentului prin care va cere constatarea faptului uzurpării Curții Constituționale de către trei judecători ai Înaltei Curți (Manole, Șova, Roșca) în interesul politic al președintelui, încălcarea jurământului depus în fața Parlamentului și demisia acestora.
Președintele Curții, Domnica Manole, a venit cu o reacție publică, cerându-le politicienilor să aibă cultura constituționalismului și să respecte soluțiile Curții.
"Exercitarea oricărei forme de presiuni asupra judecătorilor Curţii Constituționale, atât înainte de adoptarea actelor sale jurisdicționale, cât şi ca un act de răzbunare pentru soluţiile adoptate, este inadmisibilă, fiind incompatibilă cu respectarea statului de drept, a autorităţii Curţii şi a supremaţiei Constituţie", a spus Manole.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 16 apr – Sputnik. După ce liderul socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat că PSRM va înainta un proiect de hotărâre Parlamentului prin care va cere constararea faptul uzurpării Curții Constituționale de către trei judecători ai Înaltei Curți (Manole, Șova, Roșca) în interesul politic al președintelui, încălcarea jurământului depus în fața Parlamentului și demisia acestora, președintele Curții, Domnica Manole, a venit cu o reacție publică.
Magistratul a precizat că judecătorii Curții Constituționale îndeplinesc rolul esențial de gardieni ai Constituției și ai valorilor ei, iar Înalta Curte este un arbitru al separației puterilor. Astfel, le-a cerut politicienilor să aibă cultura constituționalismului și să respecte soluțiile Curții."Exercitarea oricărei forme de presiuni asupra judecătorilor Curţii Constituționale, atât înainte de adoptarea actelor sale jurisdicționale, cât şi ca un act de răzbunare pentru soluţiile adoptate, este inadmisibilă, fiind incompatibilă cu respectarea statului de drept, a autorităţii Curţii şi a supremaţiei Constituţie", a spus Manole.
Decizia socialiștilor a venit după ce magistrații Curții Constituționale au stabilit în data de 15 aprilie că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului. Astfel, Maia Sandu are dreptul să emită decretul de dizolvare a Parlamentului.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova