Biserică, lumânări

Ce riscăm dacă nu postim: Explicațiile unui preot ortodox - Video

539
(reînnoit 08:32 01.03.2020)
Suntem în ajunul Postului Mare, adică Postului Paștelui. Cum se face pregătirea de intrare în Post și ce se întâmplă dacă nu postim.

CHIȘINĂU, 1 mart – Sputnik. Cine nu postește în Postul Mare, nu-l iubește pe Dumnezeu și nu respectă ”Majestatea Divină”. Aceasta este învățătura din predica despre Post a Părintelui Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni din Iaşi.

În predica sa, părintele spune că postul este „Maica Sănătății” și are o vechime și o căruntețe de-o vârstă cu Adam.

„Deci, prima poruncă a postului a fost în Rai „din pomul cunoştinţei binelui şi răului să nu mănânci..”, ne învață sfântul părinte.

Se spune despre cel care nu postește deloc că nu va vedea pe Dumnezeu niciodată. Iar cine nu postește nici măcar miercurea și vinerea, nu va avea un suflet simțitor.

Călugărul de la Vlădiceni ne învață și cum se ține corect postul.

„Adevăratul post se ține cu ciorbă sau borș de legume, fasole, cartof, varză, cu păstăi sau ce ai pus la borcan din gradină sau din piață. Dar în momentul în care mănânci semipreparate și înlocuitoare de carne și brânză, nu ai postit așa cum trebuie. Aceste produse conțin numai chimicale și așa cum se spune, sunt „produse petroliere””, ne povățuiește părintele Calistrat.

Pe cei bolnavi, preotul în îndeamnă să respecte sfatul medicului, iar când obligăm copiii să postească trebuie să avem discernământ.

„Este necesar să învețe de mic să țină post, dar cu măsură. Am văzut și mici exagerări, când un copil de 7 ani, a ținut tot postul. Nu este indicat și nu trebuie să facem abuz. De la adolescență în sus, se ține post”, detaliază părintele.

Din predica părintelui Calistrat învățăm că există mai multe trepte ale postului. Și anume, flămânzirea, iar satana are o tactică și îți aduce pofta. Doar dacă biruiești în fața acestor ispite primești cunună.

Alte trepte ale postului sunt: cea fără untdelemn, postul sec-cu legume fierte, postul negru-cu pâine și apă, la ora 15 sau la 18.

„Sunt și trepte foarte înalte, dar și foarte rare, în care te hrănești cu Mană Dumnezeiască, cu Sfânta Împărtășanie și cu Harul lui Dumnezeu”, mai povestește preotul de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași.

Amintim, creștinii ortodocși intră de luni, 2 martie, în Postul Paștelui, cel mai lung și cel mai sever post de peste an.

Postul nu înseamnă doar restricții alimentare, mai întâi de toate este vorba despre rugăciune. Dezlegare la pește creștinii vor avea în data de 7 aprilie, de Buna Vestire, și pe data de 12 aprilie, de Florii. Sărbătoarea Paștelui este marcată în acest an pe data de 19 aprilie.

539
Tagurile:
postul Paștelui, Paște, masa de Paște, post
Тема:
Sărbători Pascale 2020 (15)
Tematic
Postul Paștelui 2020: înaltă față bisericească, sfaturi pentru creștini
Școală pe timp de carantină

Persoanele străine nu mai au voie intre în școli - detalii

29
(reînnoit 09:50 18.09.2020)
În instituțiile de învățământ a fost interzisă organizarea întâlnirilor cu demnitarii de stat, cu alegătorii și cu candidații la funcții publice – un ordin în acest sens a fost semnat de ministrul Educației.

CHIȘINĂU, 18 sept – Sputnik. Accesul persoanelor străine în instituțiile de învățământ este interzis pentru o perioadă nedefinită. Conducătorii grădinițelor, școlilor, universităților vor permite intrarea în incinta instituțiilor doar a elevilor și studenților înscriși aici și a personalului angajat. Un ordin în acest sens a fost semnat de ministrul educației Igor Șarov.

Măsura are drept scop protejarea sănătății studenților, elevilor (copiilor) și angajaților instituțiilor de învățământ în contextul existenței unui risc sporit de îmbolnăvire cu COVID-19 și asigurarea respectării regulilor care se impun în această situație.

Totodată, accesul persoanelor menționate mai sus va fi permis cu respectarea tuturor regulilor de protecție prevăzute în Hotărârile Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

Fără întâlniri cu demnitarii în școli

Prin respectivul Ordin al ministerului de resort este interzis accesul în instituțiile de învățământ a altor persoane, precum și organizarea în cadrul instituțiilor de învățământ a activităților ce nu au tangență cu procesul educațional (manifestări cultural-artistice, politice, întâlniri cu demnitarii de stat, cu alegătorii și cu candidații la funcții publice etc.).

Conducătorii care nu vor respecta prezentul ordin sunt ar putea fi trași la răspundere disciplinară.

Ministrul Educației, Igor Șarov, a menționat în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune că numărul școlilor aflate în carantină a rămas neschimbat de șa începutul anului de studii – 11 în total. Numărul claselor care activează la distanță a ajuns la 207. Totodată, din 1 septembrie și până acum au fost confirmați cu COVID-19 în jur de 190 de elevi și peste 200 de cadre didactice.

29
Tagurile:
demnitari, școli, acces interzis
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Purtarea măștilor în școală de către elevi: Precizările viceprimarului Angela Cutasevici
Școala e gratis, dar părinții plătesc aproape cât statul
O clasă dintr-o școală din Bălți a fost plasată în carantină: Cum se desfășoară lecțiile


Загрузка...
Veaceslav Ioniță

Ioniță: Tinerii pleacă pe capete din Moldova

57
(reînnoit 09:02 18.09.2020)
Tinerii continuă să plece în număr mare din Moldova, iar motivele principale ale acestei decizii sunt șomajul, salariile mici și incertitudinea.

CHIȘINĂU, 18 sept - Sputnik. În doar patru ani populația Moldovei a scăzut cu 170 de mii de oameni - datele au fost prezentate în studioul Sputnik Moldova de către economistul Veaceslav Ioniță. 

Expertul afirmă că unul dintre principalii factori care au determinat această scădere este mortalitatea - de la începutul anului 2017 până în prezent declinul natural a fost de 15 mii de oameni. 

Mortalitatea prevalează asupra natalității în republică din anul 2009, iar anul trecut în țară s-au născut doar 32 de mii de copii. Este cel mai mic indicator din ultimii 170 de ani. Totuși, rolul principal în exodul populației îl joacă migrația. 

"Factorul principal al scăderii populației Moldovei este totuși migrația. În ultimii zece ani din țară au plecat definitiv 300 de mii de oameni. Doar anul trecut au părăsit țara 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion”, a remarcat expertul. 

O mare parte a celor plecați în ultimii ani sunt, potrivit lui Ioniță, tineri cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani. Dar recordul absolut a fost la categoria 30-44 de ani - în patru ani au plecat 79 de mii de oameni care se încadrează în aceste vârste.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

57
Tagurile:
șomaj, tineri, Moldova, demografie, Veaceslav Ioniță
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii
Tematic
Date statistice: Populația Republicii Moldova scade de la an la an


Загрузка...
Ion Nicolaescu

Ion Nicolaescu reușește o dublă de senzație în Liga Europei

0
DAC Dunajska Streda s-a calificat în runda a treia preliminară a Ligii Europa după 5-3 cu Jablonec. Omul meciului a fost atacantul moldovean Ion Nicolaescu, transferat o zi mai devreme la campioana Slovaciei.

CHIȘINĂU, 18 sep – Sputnik, Ștefan Ursu. Intrat pe teren în minutul 78, Nicolaescu a dus meciul în prelungiri în minutul 85 și a marcat pentru 4-3, în minutul 96, cu un șut superb din interiorul careului. În runda următoare, DAC va juca cu LASK.

Un alt internațional moldovean, Mihail Caimacov a pasat decisiv la primul gol al echipei Olimpija Ljubljana, dar vicecampioana Sloveniei a cedat în prelungiri în fața lui Zrinjski cu 2-3.

De prelungiri a avut nevoie și Partizan Belgrad pentru a trece de Sfântul Gheorghe.

Singurul gol al partidei de la Chișinău a fost marcat din penalty de fostul jucător a lui CSKA Moscova, Bibras Natcho, în minutul 104.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Liga Europei, fotbal
Tematic
Ion Nicolaescu nu va fi golgheter în Belarus: Iată cu cine a semnat


Загрузка...