Biserică, lumânări

Ce riscăm dacă nu postim: Explicațiile unui preot ortodox - Video

672
(reînnoit 08:32 01.03.2020)
Suntem în ajunul Postului Mare, adică Postului Paștelui. Cum se face pregătirea de intrare în Post și ce se întâmplă dacă nu postim.

CHIȘINĂU, 1 mart – Sputnik. Cine nu postește în Postul Mare, nu-l iubește pe Dumnezeu și nu respectă ”Majestatea Divină”. Aceasta este învățătura din predica despre Post a Părintelui Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni din Iaşi.

În predica sa, părintele spune că postul este „Maica Sănătății” și are o vechime și o căruntețe de-o vârstă cu Adam.

„Deci, prima poruncă a postului a fost în Rai „din pomul cunoştinţei binelui şi răului să nu mănânci..”, ne învață sfântul părinte.

Se spune despre cel care nu postește deloc că nu va vedea pe Dumnezeu niciodată. Iar cine nu postește nici măcar miercurea și vinerea, nu va avea un suflet simțitor.

Călugărul de la Vlădiceni ne învață și cum se ține corect postul.

„Adevăratul post se ține cu ciorbă sau borș de legume, fasole, cartof, varză, cu păstăi sau ce ai pus la borcan din gradină sau din piață. Dar în momentul în care mănânci semipreparate și înlocuitoare de carne și brânză, nu ai postit așa cum trebuie. Aceste produse conțin numai chimicale și așa cum se spune, sunt „produse petroliere””, ne povățuiește părintele Calistrat.

Pe cei bolnavi, preotul în îndeamnă să respecte sfatul medicului, iar când obligăm copiii să postească trebuie să avem discernământ.

„Este necesar să învețe de mic să țină post, dar cu măsură. Am văzut și mici exagerări, când un copil de 7 ani, a ținut tot postul. Nu este indicat și nu trebuie să facem abuz. De la adolescență în sus, se ține post”, detaliază părintele.

Din predica părintelui Calistrat învățăm că există mai multe trepte ale postului. Și anume, flămânzirea, iar satana are o tactică și îți aduce pofta. Doar dacă biruiești în fața acestor ispite primești cunună.

Alte trepte ale postului sunt: cea fără untdelemn, postul sec-cu legume fierte, postul negru-cu pâine și apă, la ora 15 sau la 18.

„Sunt și trepte foarte înalte, dar și foarte rare, în care te hrănești cu Mană Dumnezeiască, cu Sfânta Împărtășanie și cu Harul lui Dumnezeu”, mai povestește preotul de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași.

Amintim, creștinii ortodocși intră de luni, 2 martie, în Postul Paștelui, cel mai lung și cel mai sever post de peste an.

Postul nu înseamnă doar restricții alimentare, mai întâi de toate este vorba despre rugăciune. Dezlegare la pește creștinii vor avea în data de 7 aprilie, de Buna Vestire, și pe data de 12 aprilie, de Florii. Sărbătoarea Paștelui este marcată în acest an pe data de 19 aprilie.

672
Tagurile:
postul Paștelui, Paște, masa de Paște, post
Tematic
Postul Paștelui 2020: înaltă față bisericească, sfaturi pentru creștini
În cazul căror boli nu trebuie să te vaccinezi cu „Sputnik V”: Ce spune Ginzburg

În cazul căror boli nu trebuie te vaccinezi cu „Sputnik V”: Ce spune Ginzburg

189
(reînnoit 10:18 19.06.2021)
Iată ce spune directorul Centrului de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie ”Gamaleya”, Alexandr Ginzburg, despre cazurile când trebuie să evitați vaccinarea.

CHIȘINĂU, 19 iunie - Sputnik. Pacienții cu boli cardiovasculare, astm bronșic, hepatita C, cancer în remisie pot fi vaccinați împotriva coronavirusului cu Sputnik V, însă în cazul urticariei și conjunctivitei este imposibil dacă boala se află în faza acută, precum și în starea acută a oricărei alte boli, a declarat pentru RIA Novosti, directorul Centrului de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie ”Gamaleya”, Alexandr Ginzburg.

”Pacienții cardiaci cu patologie trebuie mai întâi vaccinați. Pentru că, dacă se infectează, se află în primul grup de risc - diabetici, pacienți bolnavi de inimă”, a spus Gunzburg.

În cazul urticariei și conjunctivitei aflată în stare acută, este interzis să se vaccineze, a spus Ginzburg. Orice afecțiune acută este o contraindicație, vă puteți vaccina abia după două săptămâni, a explicat el.

Pacienții cu cancer în remisie care nu primesc chimioterapie, de asemenea, pot fi vaccinați, a adăugat el.

În august 2020, Ministerul rus al Sănătății a înregistrat primul vaccin din lume pentru prevenirea COVID-19, dezvoltat de Centrul de Cercetare pentru Electrochimie ”Gamaleya”. A fost denumit „Sputnik V”. Tot în Rusia au fost create alte vaccinuri împotriva COVID-19 - „EpiVacCorona” din centrul „Vector” din Rospotrebnadzor și „KoviVak”, dezvoltat de Centrul Ciumakov al Academiei de Științe din Rusia. La începutul lunii mai, a devenit cunoscut despre înregistrarea celui de-al patrulea vaccin intern „Sputnik Light”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

189
Tagurile:
boli, vaccin, Vaccinul Sputnik V
Тема:
Vaccinul Sputnik V: știri de ultimă oră
Tematic
Unde vor fi distribuite dozele de vaccin „Sputnik V” care ajung astăzi în Moldova
Un nou lot de vaccin "Sputnik V", adus cu avionul la Chișinău


Загрузка...
Anunț făcut de Maia Sandu

Schimbări radicale privind pensia moldovenilor din Italia: Anunț făcut de Maia Sandu

166
(reînnoit 09:52 19.06.2021)
Moldovenii care muncesc în Italia vor putea primi pensia de acolo și acasă, în Republica Moldova, dar și invers. Un acord în acest sens a fost semnat vineri de către Maia Sandu și ministrul italian al Muncii și Politicilor Sociale, Andrea Orlando.

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a scris pe pagina sa de Facebook că în cadrul vizitei sale la Roma a reușit să semneze, împreună cu ministrul italian al Muncii și Politicilor Sociale, Andrea Orlando, Acordul în domeniul securității sociale.

Astfel, conform acestui document, moldovenii care au muncit sau muncesc în Italia vor putea primi pensia din această țară și acasă, în Moldova. Totodată, acesta mecanism va funcționa și invers. Adică, moldovenii vor putea primi în Italia din Republica Moldova.

„Fiecare stat va calcula și va achita pensia proporțional perioadei de asigurare, realizate pe teritoriul propriu și doar în baza contribuțiilor achitate legal. În plus, în baza acestui tratat, va mai fi acordată pensia de dizabilitate cauzată de o afecțiune generală, pensia și indemnizația de dizabilitate cauzată de un accident de muncă sau boală profesională”, a scris Maia Sandu

Astfel, potrivit șefului statului, moldovenii vor putea alege pe teritoriul cărui stat să primească pensiile și prestațiile sociale la care au dreptul. În acest context, Maia Sandu i-a mulțumit ministrul italian al Muncii și Politicilor Sociale, Andrea Orlando, și echipelor ambelor țări pentru munca depusă în scopul finalizării acestui acord. Totodată, cei doi au anunțat continuarea consolidării relațiilor de colaborare bilaterale în domeniul protecției sociale și al muncii.

Șeful statului întreprinde o vizită oficială la Roma, în zilele de 18-20 iunie, la invitația omologului său italian. Aceasta este a șasea vizită, efectuată de Maia Sandu în străinătate, de la preluarea mandatului, după cele de la Berlin, Strasbourg, Paris, Bruxelles și Kiev.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

166
Tagurile:
moldoveni, pensie, Maia Sandu, Italia
Тема:
Moldovenii în Italia - ştiri, interviuri și reportaje
Tematic
Maia Sandu s-a întâlnit cu președintele Senatului Italiei
Atunci când părinții pleacă peste hotare, iar copiii mor în locuri părăsite
Maia Sandu merge într-o vizită în Italia: Cu cine se va întâlni


Загрузка...
Orbán Viktor

Viktor Orban respinge reglementările fiscale impuse din exterior