Președintele Igor Dodon

Despre măștile de protecție și speculanți: Atenționarea lui Igor Dodon - Video

363
(reînnoit 11:29 26.02.2020)
Președintele țării, Igor Dodon, a făcut câteva precizări în contextul discuțiilor cu privire la răspândirea coronavirusului de tip nou și a atenționat pe toată lumea să nu se facă politică, speculații economice și panică.

CHIȘINĂU, 26 feb - Sputnik. Cetățenii moldoveni au fost cuprinși de panică din cauza coronavirusului, după izbucnirea unui focar în nordul Italiei. Aceștia au alergat la farmacii ca să-și procure măști de protecție. Însă au constat că în multe dintre acestea pur și simplu nu mai sunt măști pentru că, se pare, unii au decis să facă ”business” pe seama cetățenilor.

Sputnik a scris despre faptul că unii agenți economic au majorat de câteva ori prețul pentru măștile de protecție. Iar autoritățile au ”luat la ochi” companiile care comercializează la prețuri exagerate măști de protecție și produse dezinfectante.

În cadrul ”Liniei directe cu președintele”, Igor Dodon a venit cu o atenționare atât pentru cetățeni, cât și pentru agenții economici care recurg la mijloace neoneste.

”Măștile medicale nu sunt necesare pentru persoanele sănătoase, dar pentru cele bolnave, pentru că pe cele sănătoase nu le apără cu nimic. Ele trebuie schimbate foarte des. Este un element determinat de panică. Și am văzut că sunt agenți economici care încearcă să facă business pe asta. O să le rupem mâinile, dacă nu capul. Noi știm cine au majorat prețul de două, trei, patru ori și fac business pe asta”, a declarat Dodon.

Totodată, el a subliniat ca nu trebuie să se facă speculație politică, economică și nici panică, precizând că statul face față situației și ”dacă este necesar, să intervenim mai în forță”.

Totodată, premierul  Ion Chicu a anunțat că astăzi, în cadrul ședinței de Guvern, va fi examinată chestiunea privind limitarea mărimii adaosului comercial pentru măști (medicale) și alte mijloace de protecție personală la 20%.

”Recomand comercianților de asemenea produse să "coboare prețurile și picioarele pe pământ. Din informațiile pe care le avem, depozitele unor speculanți sunt pline cu măști. Le recomand să le scoată în vânzare", a scris Chicu pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, Serviciul Fiscal de Stat si Inspecția Financiară, vor vizita pe 27 februarie absolut toate farmaciile din țara pentru a verifica prețurile. Vor verifica și stocurile disponibile.

Contactat de Sputnik Moldova, reprezentantul Agenției pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței, Nicolae Olărașu a declarat că prețurile la produse sunt stabilite în procesul liberei concurențe, pe baza cererii și ofertei.

Iar din cauza că adaosul comercial nu este reglementat „agentul economic stabilește prețul acestor produse conform prețului producătorului manifestând concurență loială și creșterea bunăstării consumatorilor”, a menționat Nicolae Olărașu.

Totodată, Agenția a sesizat Consiliul Concurenței solicitând să verifice potențialele înțelegeri între întreprinderile concurente care au drept scop fixarea prețurilor mai mari față de perioada de până la epidemia care a izbucnit în Wuhan, China, în decembrie 2019.

Amintim, prețul măștilor de protecție a crescut de aproape șase ori. Dacă până nu demult acestea costau între 5 și 78 de bani, acum prețul acestora se ridică până la peste 6 lei în unele farmacii.

363
Tagurile:
video, atenționare, măști, Dodon
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1142)
Tematic
Câte teste pentru depistarea coronavirus au ajuns în Moldova: Precizările autorităților
Persoanele preluate aseară de medici de la Aeroport nu sunt contaminate cu coronavirus
Anatolie Prohnițchi

Arderea frunzelor - pericol pentru sănătate: Amenzi usturătoare

45
(reînnoit 22:10 23.11.2020)
Specialiștii atenționează: nivelul poluării aerului atmosferic în urma arderii frunzelor ajunge la cote critice și poate avea efecte negative asupra sănătăţii populaţiei. Persoanele care vor recurge la acest proces vor plăti amenzi.
Arderea frunzelor - pericol pentru sănătate: Amenzi usturătoare

Odată cu venirea toamnei, tot mai des oamenii dau foc frunzelor uscate: atât în orașe, cât și în localitățile rurale. Substanţele nocive rezultate din arderea frunzelor se acumulează în stratul de aer de la suprafaţa solului, fiind emanate diferite substanţe toxice, precum monoxidul de carbon, dioxidul de sulf, funinginea, oxizii de azot, hidrocarburile şi dioxinele - cei mai toxici şi periculoşi compuşi organici de compoziţie complexă.

Aceste substanţe chimice pot cauza intoxicaţii, afecţiuni ale căilor respiratorii și sistemului nervos central, ale mucoasei ochiului sau unele maladii severe.

"Aceste sunt niște deprinderi și obiceiuri ale oamenilor de a aduna frunzele și a le da foc, iar mai apoi respirăm acest aer poluat. Soluția corectă ar fi ca frunzele să fie adunate și ulterior să fie folosite pentru îngrășăminte. Cumpărăm adesea diverși compuși chimici, însă nu folosim ce ne oferă natura", a relatat într-un interviu pentru Sputnik ecologistul Anatolie Prohnițchi.

Mai mult, legislația în vigoare prevede amenzi pentru arderea resturilor vegetale. Conform Codului Contravențional al Republicii Moldova, art.154, persoanele fizice se sancţionează cu amendă de la 12 la 24 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 60 de ore, iar persoanele juridice cu amendă de la 120 la 180 de unităţi convenţionale cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

45
Tagurile:
amenzi pentru arderea frunzelor, frunze uscate, toamnă


Загрузка...
Ministerul Agriculturii, Dezvoltarii Regionale și Mediului

Șefi noi la două instituții subordonate Ministerului Agriculturii

186
(reînnoit 21:36 23.11.2020)
Două instituții subordonate Ministerului Agriculturii au directori noi - Oficiul Național al Viei și Vinului și Agenția de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii.

CHIȘINĂU, 23 nov – Sputnik. Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) și Agenția de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii (ADMA) au noi directori – Cristina Frolov și, respectiv, Maxim Popov (director interimar). Astăzi, aceștia au fost prezentați colectivelor de către ministrul Agriculturii, Ion Perju.

De asemenea, astăzi și-a început activitatea la Ministerul Agriculturii Ghenadie Iurco, aprobat de Guvern săptămâna trecută în funcția de Secretar de stat responsabil de politicile în domeniul protecției mediului și resurselor naturale. Și Ghenadie Iurco a fost prezentat colectivului de ministrul Ion Perju.

Cristina Frolov  a fost desemnată câștigătoare pentru postul de director al ONVV în urma unui concurs organizat după expirarea mandatului de patru ani al fostului director al instituției, Gheorghe Arpentin. 

Maxim Popov a fost desemnat la conducerea ADMA în calitate de director interimar.

Anterior el a fost Secretar de stat responsabil de politicile în domeniul protecției mediului și resurselor naturale în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului,  numit prin decizia Guvernului în martie 2020, deținând anterior funcția de șef al Cabinetului ministrului.

Ghenadie Iurco, noul Secretar de stat, a deținut până în prezent funcția de consilier al Președintelui Republicii Moldova în domeniul administrației publice locale și dezvoltării regionale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

186
Tagurile:
Ministerul Agriculturii, sefi
Tematic
Agricultura în 2021: Ce ne așteaptă în anul care vine


Загрузка...