Viorel Morari

Procuratura Generală: Cauza lui Morari, examinată în interesul inculpatului

225
Procuratura Generală cere ca dosarul deschis pe numele lui Viorel Morari să fie strămutat la o altă instanță de judecată și a reclamat la Consiliul Superior al Magistraturii mai multe abateri de procedură.

CHIȘINĂU, 17 feb - Sputnik. Procuratura Generală a emis astăzi un comunicat de presă în care semnalează numeroase nereguli în examinarea cazului fostului șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari. 

Instituția precizează că dosarul lui ”scoate în vileag, chiar de la prima etapă, probleme majore din cadrul sistemului judecătoresc”.

Procuratura subliniază că dosarele deosebit de complicate, precum și cele care prezintă o mare importanță socială pot fi examinate, la decizia motivată a președintelui instanței judecătorești, în complet format din trei judecători. 

Cauza penală de învinuire a lui Viorel Morari a fost repartizată aleatoriu unui magistrat, care a primit dosarul în procedură și a dispus ședința preliminară.

”Deși toate cererile și demersurile pe caz urmau să fie adresate instanței prin intermediul judecătorului desemnat, vicepreședintele Judecătoriei Chișinău, Dorin Dulghieru, contrar prevederilor Codului de Procedură Penală, neavând calitate de președinte de instanță, a examinat cererea avocatului Panțâru în interesele inculpatului și a dispus formarea unui complet din trei judecători, chiar dacă dosarul fusese deja dispus spre examinare unui singur judecător și examinarea judiciară a cazului deja începuse”, precizează Procuratura Generală. 

Procuratura Generală l-a anunțat despre această încălcare pe președintele Judecătoriei Chișinău. Drept răspuns, președintele interimar al Judecătoriei Chișinău a menționat că vicepreședintelui Dulghieru i-au fost delegate atribuțiile de formare a completelor de judecată, în temeiul dispoziției Președintelui instanței.

Procuratura remarcă faptul că acest lucru s-a făcut ignorând cerințele legale care prevăd că această acțiune intră doar în competența președintelui, și nu poate fi delegată altei persoane. În context, instituția afirmă că judecarea cauzei lui Morari a început defectuos, contrar prevederilor Codului de Procedură Penală și Legii privind organizarea judecătorească.

Mai mult, Procuratura susține că ceilalți doi magistrați din completul de judecată nu au fost desemnați aleatoriu, ci discreționar, în lipsa unor criterii obiective.

În aceste condiții, Procuratura insistă ca dosarul să fie examinat de un magistrat sau un complet format conform rigorilor legale din judecători desemnați aleatoriu și nu la discreția subiectivă a unui vicepreședinte de instanță.

”Prin formarea completelor în componența pe care și-o doresc, președinții instanțelor judecătorești au controlat și controlează în continuare întru totul sistemul și își asigură hotărârile și sentințele pe care le vor, judecătorii integri și ”neascultători” neavând nici o șansă să-și promoveze o soluție legală” precizează Procuratura Generală.

În context, pentru că doar judecătorul care a fost desemnat aleatoriu pe acest caz a avut o opinie separată, iar ceilalți doi judecători au decis eliberarea lui Viorel Morari sub control judiciar, Procuratura Generală va adresa Curții Supreme de Justiție o cerere de strămutare a acestei cauze la o altă instanță, în speranța că judecarea acesteia va avea loc în condiții exclusiv legale. 

Mai mul, procurorul general Alexandr Stoianoglo va prezenta la prima ședință a Consiliului Superior al Magistraturii o informație cu privire la problemele constatate în sistemul judecătoresc și va solicita înlăturarea lor în condițiile legii, ”deoarece în primul rând judecătorii trebuie să respecte legea și apoi să aibă așteptări întemeiate ca legea să fie respectată de ceilalți”.

Mai mult, pentru a exclude duble standarde în activitatea de administrare a justiției, Procuratura Generală va solicita Inspecției Judiciare a CSM să examineze acțiunile vicepreședintelui instanței Dorin Dulghieru în raport cu dosarul lui Viorel Morari.

Procuratura Generală precizează că a vrut să conteste încheierea judecătorească privind eliberarea lui Morari din arest preventiv și plasarea lui sub control judiciar, dar acest lucru este imposibil, având în vedere că încheierea primei instanţe sau a instanţei de apel privind înlocuirea arestului, nu este pasibilă de atacare în instanţa ierarhic superioară.

Vicepreședintele Judecătoriei Chișinău, Dorin Dulghieru, nu a comentat deocamdată acuzațiile Procuraturii Generale.

225
Tagurile:
Procuratura Generală, Viorel Morari, dosar, abateri, justiție
Tematic
Fost procuror general, despre cazul Viorel Morari: Prea multe semne de întrebare...
Viorel Morari a ajuns pe banca acuzaților: Unul dintre dosarele sale, trimis în judecată

Moș Crăciun în mască anti-gaz: Cum rezistă actorii în vreme de pandemie

12
(reînnoit 15:45 29.11.2020)
Moș Crăciun în mască anti-gaz: În preajma Anului Nou, actorii caută modalități originale de a-și păstra profesia pe timp de pandemie.

Un Moș Crăciun din Celiabinsk a povestit despre modul în care iese din situație când felicitările tradiționale și matineele sunt interzise din cauza coronavirusului.

Un actor cu 20 de ani de experiență, Dmitri Varfolomeev, este acum nevoit să lucreze pe un taxi. El spune că anterior, pe această vreme, avea deja planificate toate activitățile, însă în acest an situația este total diferită.

"De obicei, până la începutul lunii noiembrie aveam programul (pentru sărbătorile de Anul Nou) pregătit. Am vorbit cu toată lumea, am discutat despre toate, am făcut totul, chiar am repetat câteva piese cu profesorii, cu copiii, dar fără mine", spune Varfolomeev.

Restricțiile legate de coronavirus în regiunea Celiabinsk au fost prelungite până pe 27 decembrie. Nu vor fi artiști sau părinți la matineele din grădinițe. Potrivit viceguvernatorului  regiunii, Irina Geht, autoritățile nu intenționează să închidă cinematografele și centrele comerciale. Cu toate acestea, dacă situația continuă să se înrăutățească, vor fi impuse restricții totale asupra evenimentelor de masă în regiune.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

12
Tagurile:
Rusia, pandemie, Moș Crăciun


Загрузка...
Vaccinul Sputnik V

În ce condiții ar putea ajunge în Italia vaccinul rusesc Sputnik V

54
Italia va putea să demareze negocieri cu Rusia pentru procurarea Sputnik V doar după ce preparatul va fi certificat de Agenția Europeană a Medicamentelor, a declarat ambasadorul italian la Moscova.

BUCUREȘTI, 29 nov – Sputnik. Italia va putea demara negocieri cu Rusia pentru procurarea vaccinului „Sputnik V” doar după ce acesta va fi certificat de Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA), a declarat pentru agenția RIA Novosti, ambasadorul republicii italiene la Moscova, Pasquale Terracciano, în timpul festivităților de deschidere a patinoarului din Piața Roșie.

“Vaccinul trebuie să fie certificat de Agenția Europeană a Medicamentelor. Dacă Institutul Gamalei a demarat discuțiile pe acest subiect cu Agenția, dacă a expediat informații despre vaccinul rusesc, atunci Agenția îl va autoriza, îl va certifica, adică va fi unul dintre vaccinele accesibile”, a spus ambasadorul.

“Suntem obligați să respectăm această procedură prin intermediul EMA. Nu putem decide “vreau asta, vrea altceva”, doar prin intermediul EMA. Abia apoi vom putea demara negocieri pe acest subiect”, a menționat diplomatul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

54
Tagurile:
Italia, Vaccinul Sputnik V, Rusia, vaccin
Tematic
Coronavirusul a afectat summitul G20. Dar Occidentul nu va tolera vaccinul rusesc
Rusia livrează vaccinul Sputnik V țărilor africane


Загрузка...