Subterana din preajma CC „MallDova” şi Spitalul Clinic Municipal nr. 1

Începe reparația subteranelor din Chișinău: Când vom avea pasaje curate

165
(reînnoit 12:00 11.02.2020)
Peste patru ani, subteranele din Chișinău ar putea arăta cu totul altfel. Asta dacă promisiunile primarului Chișinăului vor prinde contur.

CHIȘINĂU, 11 feb – Sputnik. Procesul de reabilitare a subteranelor din Chișinău începe astăzi. Prima acțiune în acest este semnarea dispoziției de preavizare privind eliberarea spațiilor de pe teritoriul subteranelor din municipiu.

Declarația a fost făcută de primarul Capitalei, Ion Ceban, după ce a inspectat pasajul subteran de la intersecția străzii Ismail cu bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt. Potrivit edilului-șef, în Chișinău sunt 22 de subterane - toate într-o stare deplorabilă. În majoritatea dintre ele își desfășoară activitatea mai mulți agenți economici, iar o parte dintre ei nu-și îndeplinesc obligațiunile privind achitarea plăților pentru închirierea spațiilor.

„Peste 80% din cei care închiriază sau întârzie cu plata, sau nu achită deloc. Numai în această subterană este un agent economic cu o datorie de 13 milioane de lei”, a declarat pentru presă Ion Ceban.

Primarul a spus că încă din 2016 există o decizie a Curții Supreme de Justiție care îl obligă pe agentul economic plătească datoria față de municipalitate. Acum el este dator Primăriei cu 19 milioane de lei.

Problema datoriilor, spune Ion Ceban, este și a juriștilor din cadrul Primăriei, care tardiv au acționat în judecată. În aceste condiții, suma datoriilor care ar putea ajunge în bugetul municipalității nu va fi mai mare de două milioane de lei.

Primarul Chișinăului spune că majoritatea pasajelor vor fi reconstruite în baza parteneriatelor publice-private.

„Vorbesc de un termen mai mic de patru ani, cum anunțasem anterior și mai mult decât cinci subterane renovate într-un an. Îi atenționăm pe toți cei care și-au bătut joc de Primărie și de locuitorii orașului doar pentru a face bani, să se care benevol din aceste spații”, a mai spus Ion Ceban.

Potrivit estimărilor, doar pentru reconstrucția pasajului subteran de la intersecția străzii Ismail cu bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt este nevoie de un milion de euro.

165
Tagurile:
reparația drumurilor, treceri subterane, pasaje subterane
Tematic
Pasajele subterane și podurile din Chișinău arată groaznic. Cine o fi de vină?
Începe renovarea pasajelor subterane din Chișinău
Laborator

Moldova intenționează procure teste rapide pentru COVID-19

16
(reînnoit 15:48 20.01.2021)
Autoritățile din sănătate intenționează să procure 300 de mii de teste rapide pentru identificarea noului coronavirus. Astfel, săptămâna viitoare ar urma să fie deschisă licitația pentru achiziționarea testelor.

CHIȘINĂU 20 ian - Sputnik. Ministerul Sănătății vrea să suplinească stocul de teste și să procure instrumente rapide pentru detectarea COVID-19. 

În cadrul ședinței Guvernului, secretarul de stat al Ministerului Sănătății Tatiana Zatîc a anunțat că în săptămâna care urmează va fi lansată licitația. 

„În prezent în stoc avem 140 de mii de teste. Săptămâna viitoare urmează să fie deschisă licitația pentru procurarea a 300 de mii de teste rapide. Permanent monitorizăm care este disponibilitatea stocului de teste și avem planificat procurarea a încă 300 de mii de teste clasice”, a precizat secretarul de stat Tatiana Zatîc. 

Ea a precizat că în prezent numărul de infectări a scăzut cu opt la sută, comparativ cu săptămâna trecută, dar a îndemnat oamenii să respecte în continuare normele sanitare. Zatîc a mai menționat că Agenția Medicamentului este gata să înregistreze vaccinul împotriva COVID-19 și că Ministerul Sănătății a expediat solicitările de rigoare instituțiilor abilitate pentru furnizarea vaccinului și în Republica Moldova. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

16
Tagurile:
COVID-19, pandemie, vaccin
Tematic
Comitet consultativ științific internațional pentru vaccinul Sputnik V


Загрузка...
Guvern

Guvernul s-a întrunit în prima ședință din 2021: Ce proiecte sunt pe ordinea de zi

29
(reînnoit 15:16 20.01.2021)
Miniștrii, în frunte cu premierul interimar Aureliu Ciocoi, s-au întrunit în prima ședință a Guvernului din acest an. Membrii Guvernului urmează să examineze zece proiecte de legi.

CHIȘINĂU 20 ian - Sputnik. Miniștrii s-au întrunit în ședință după o pauză de aproape o lună pentru a discuta zece proiecte de legi care sunt pe ordinea de zi. Ședința este condusă pentru prima dată de prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi. 

Ministrul Agriculturii este bolnav de COVID-19 și lucrează de acasă. La începutul ședinței, Ion Perju a spus că se simte bine și că speră ca în curând să revină la munca din birou. 

La ședință sunt prezenți și trei secretari de stat ai ministerelor conduse anterior de Serghei Pușcuța, Viorica Dumbrăveanu și Anatol Usatîi, care au decis să plece din funcție odată cu fostul premier Ion Chicu. Deși, președintele Maia Sandu nu a semnat decretul de demisie a celor trei miniștri, ministerele sunt administrate de secretarii de stat desemnați de șeful statului. 

Miniștrii urmează să examineze zece proiecte. Pe ordinea de zi se regăsește un proiect privind acordarea Bursei de excelență a Guvernului şi a Bursei pe domenii științifice pentru studenții-doctoranzi, pentru anul 2021. Un alt proiect ține de aprobarea Regulamentului cu privire la controlul rezervelor de stat şi de mobilizare, aprobarea Regulamentului cu privire la modul de ținere a Registrului electronic al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, dar și modificarea Regulamentului privind casarea bunurilor uzate, raportate la mijloacele fixe. 

Amintim că ultima ședință a Guvernului a avut loc în data de 22 decembrie, anul 2020. 

Ion Chicu a anunțat demisia echipei sale guvernamentale în data de 23 decembrie și a spus că nu va exercita interimatul funcției după 31 decembrie. În ultima zi a mandatului, Chicu, împreună cu cei trei miniștri care au refuzat să dețină interimatul, au susținut o conferință de presă în care au făcut bilanțul activității sale. În aceiași zi, președintele Maia Sandu l-a numit pe Aureliu Ciocoi în funcția de prim-ministru interimar al Republicii Moldova. 

Astfel, în prezent secretarul de stat Tatiana Ivanicichina asigură șefia Ministerului de Finanțe, Mihail Lupașcu a preluat conducerea Ministerului de Economiei, iar secretarul de stat Tatiana Zatîc - al Ministerului Sănătății.

Anterior, Guvernul în exercițiu, condus de prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi, a avut tentative de a se întruni în ședințe, dar acestea au eșuat. Posibilitatea organizării ședințelor a fost examinată de miniștri, care au ajuns la concluzia că o ședință la Guvern, în situația actuală a Republicii Moldova, ar putea avea loc doar după pronunțarea Curții Constituționale privind sesizarea depusă de președintele Maia Sandu, ce ține de autodizolvarea Parlamentului. Luni, 18 ianuarie, Curtea Constituțională s-a pronunțat referitor la sesizarea șefului statului. Magistrații au declarat că Parlamentul nu se poate autodizolva. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

29
Tagurile:
ordinea de zi, premier, miniștri, ședință, Guvern


Загрузка...